Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


ENERGETIKA
Prezidentas: Kruonio HAE nebus naudojama Astravo AE reikmėms
BNS
Fotobankas
Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė.

Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje (HAE) pirmadienį apsilankęs prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad šis objektas negalės būti naudojamas Baltarusijos Astravo atominės elektrinės (AE) rezervo reikmėms. Jis pridūrė, kad skubotas branduolinės elektrinės paleidimas keltų grėsmę visam regionui. 

„Man buvo labai svarbu išsiaškinti, ar Astravo atominės elektrinės atveju Kruonio hidroakumuliacinė galėtų būti naudojama kaip rezervas. Tai gavau visus patikinimus, kad tiek technine, tiek teisine to žodžio prasme šis objektas nebus naudojamas kaip rezervas Astravo atominės elektrinės. Tai reiškia, kad Astravo statytojai turės rūpintis rezervo paieškomis kitur ir tai bus jų rūpestis“, – žurnalistams Kaišiadorių rajone kalbėjo prezidentas. 

„Bet kuriuo atveju reikėtų konstatuoti labai aiškiai, kad šiuo metu nematome jokių prielaidų šiai atominei elektrinei dirbti saugiai. Jos funkcionavimas arba pernelyg ankstyvas paleidimas sukeltų grėsmę ne tiktai aplinkinių regiono valstybių saugumui, bet ir pačiai Baltarusijos tautai ar Baltarusijos valstybei“, – pridūrė jis. 

Jis įvardijo Kruonio HAE kaip vieną iš svarbiausių Lietuvos energetikos sistemos elementų, projektų, o elektrinei tenka labai svarbus vaidmuo užtikrinant Lietuvos energetikos sistemos funkcionavimo patikimumą.

„Kalbėjome apie planus, kalbėjome, kaip keisis šio objekto veikla tiek įgyvendinant sinchronizacijos projektą, tiek ir pereinant prie kitų, alternatyviosios energijos, rūšių didinant vietinius generavimo pajėgumus“, – sakė prezidentas. 

Atvykus į elektrinę jį pasitiko valstybės valdomos valstybės valdomos energetikos įmonės „Ignitis grupė“ vadovas Darius Maikštėnas bei grupės kontroliuojamos „Ignitis gamybos“, valdančios HAE, vadovas Rimgaudas Kalvaitis. 

Elektrinėje pirmadienį lankosi ir energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Vizito metu šalies vadovas bus išsamiai supažindintas su elektrinė veikla, jos svarba Lietuvos ir regiono elektros energetikos sistemos patikimumui, planuojamomis plėtros galimybėmis, bus aptartos ir Baltarusijos Astravo atominės elektrinės (AE) keliamos grėsmės, pranešė Prezidentūra. 

Lietuva pabrėžia, kad ji neleis naudoti savo infrastruktūros Astravo AE reikmėms, tai numato ir šalyje priimti teisės aktai. 

Kruonio HAE vienintelė tokia elektrinė Baltijos šalyse. Ji balansuoja elektros gamybą ir suvartojimą, užtikrina avarinį Lietuvos energetikos sistemos rezervą, gali būti įjungta per kelias minutes po sisteminės avarijos. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 13 13:50
Spausdinti