Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


ENERGETIKA
R. Pocius: kitą pusmetį visuomeninė elektros kaina gali šiek tiek padidėti
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS

Visuomeninė elektros kaina, nuo sausio išaugusi du kartus, antrąjį šių metų metų pusmetį gali išlikti panaši arba dar kiek padidėti, sako elektros rinkos reguliatoriaus vadovas.

„Kaip matome, elektros energijos kainų svyravimai yra labai dideli. Jie priklauso nuo daugelio priežasčių, kurių, deja, neįmanoma suvaldyti. Atšilus orams matome tendenciją, kad elektros energijos kainos sumažėjo“, – LRT radijui pirmadienį sakė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius.

„Vis tik yra tikėtina, kad elektros energijos kainos galėtų išlikti panašiame lygyje, kurios yra nustatytos dabar arba netgi dar šiek tiek padidėti“, – teigė VERT pirmininkas.

Pasak jo, panaši situacija yra ir dujų rinkoje – jų kaina buitiniams vartotojams nuo liepos taip pat gali išlikti panaši arba šiek tiek padidėti.

„Gamtinių dujų didmeninėse rinkose šiandien matome tarifų sumažėjimą. Išties dujos (dujų kainos – BNS) nukrito ir dabar kainuoja apie 75 eurus už megavatvalandę. Tai iš tikrųjų yra gera žinia“, – teigė R. Pocius.

„Jeigu tos tendencijos išliks panašios ir gamtinių dujų kainos didmeninėse rinkose nedidės, tikėtina, kad gamtinių dujų tarifas buitiniams vartotojams galėtų išlikti panašus arba irgi šiek tiek augti antrą šių metų pusmetį“, – kalbėjo VERT pirmininkas.

Nyderlandų TTF prekybos taške ICE biržoje vasario ateities sandorių kaina pirmadienį ryte buvo 72,2 euro už megavatvalandę (MWh). Tuo metu dujų kainų piko metu pernai antroje rugpjūčio pusėje vieno mėnesio ateities sandorių kaina kurį laiką buvo perkopusi 300 eurų už MWh ribą.

Tuo metu elektros kainos „Nord Pool“ biržos Lietuvos zonoje po septynias savaites trukusio augimo mažėja antrą savaitę iš eilės – praėjusią savaitę ji smuko iki 64,6 euro už MWh ir buvo žemiausia nuo pernai balandžio. 2022-ųjų rugpjūčio pabaigoje elektros kaina buvo pasiekusi piką – vidutinė savaitės kaina biržoje Lietuvoje siekė 550 eurų.

Visuomeninė elektros kaina, taikoma trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo vartotojams, nuo sausio didėja du kartus iki 56,5 cento už kilovatvalandę. Tačiau su 28,5 cento valstybės kompensacija populiariausio standartinio vienos laiko zonos tarifas didėja 17 proc. iki 28 centų (su PVM). Kompensacija taikoma ir vartotojams, pasirinkusiems nepriklausomą tiekėją.

Dujos buitiniams vartotojams brangsta beveik 2,5 karto, tačiau su 99 centų valstybės kompensacija jų tarifai bus mažesni: maistui gaminti – 1,4 euro (be kompensacijos – 2,39 euro) už kubą – 37,3 proc. daugiau nei iki sausio, namų šildymui (iki 20 tūkst. kubų per metus) – 0,92 euro (1,91 euro), arba 19,5 proc. daugiau, o daugiau jų deginantiems – 0,88 euro (1,87 euro) – 17,3 proc. daugiau.

„Igničio“ teigimu, gyventojams, kurie dujas naudoja maisto ruošimui, mėnesio sąskaita vidutiniškai išaugs apie 1,58 euro, o namų šildymui – apie 14 eurų.

2023 01 02 13:53
Spausdinti