Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


GAZPROM
Rusija atnaujins dujų tiekimą Italijai
BNS
Scanpix

Rusija atnaujins dujų tiekimą Italijai, kurį buvo sustabdžiusi dėl „transportavimo problemos“ Austrijoje, rašoma Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ trečiadienį paskelbtame pranešime.

„Atnaujinamas rusiškų dujų transportavimas per Austrijos teritoriją“, – nurodė „Gazprom“ ir pridūrė, kad po reguliavimo pokyčių Austrijoje bendrovei ir jos dujų pirkėjams Italijoje pavyko rasti „sprendimą“.

Italijos energetikos milžinės „Eni“ generalinis direktorius Claudio Descalzi pirmadienį sakė, kad dujų tiekimas buvo sustabdytas, nes Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ nesugebėjo suteikti naujai nustatytos garantijos operatoriui, gabenančiam dujas iš Austrijos į Italiją.

„Aiškinamės, ar galime perimti [garantiją]“ ir suteikti 20 mln. eurų, tuomet pažymėjo jis ir pridūrė manantis, kad „šią problemą bus galima išspręsti šią savaitę“.

„Gazprom“ šeštadienį visiškai sustabdė dujų tiekimą bendrovei „Eni“, paaiškinęs, jog dėl spalio 1 dieną įsigaliojusių naujų taisyklių yra „neįmanoma gabenti dujų per Austriją“.

Didžioji dalis rusiškų dujų Italijai tiekiama per Ukrainą ir dujotiekiu „Trans Austria“ (TAG) į Tarvizijų Šiaurės Italijoje prie Austrijos sienos.

Prieš karą Ukrainoje Italija importavo 95 proc. suvartojamų dujų ir maždaug 45 proc. šio kiekio buvo tiekiama iš Rusijos.

Prieš tiekimo sustabdymą Italija gaudavo maždaug 20 mln. kubinių metrų rusiškų dujų per dieną, arba „maždaug 9–10 proc.“ dujų importo, pirmadienį sakė C. Descalzi.

2022 10 05 12:36
Spausdinti