Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SEIMAS
Seimas patvirtino energijos kainų mažinimo planą
BNS
Paulius Peleckis/BNS

Seimas ketvirtadienį priėmė du įstatymus, leisiančius sumažinti aukštas energijos kainas ir jos vartojimą, taip pat reguliuoti energijos rinkos pajamas ir jų perviršį.

Dokumentais į Lietuvos teisę perkeliamos Europos Sąjungos (ES) reglamento nuostatos.

Parlamentarai ketvirtadienį priėmė Įstatymą dėl Reglamento (ES) 2022/1854 įgyvendinimo (už buvo 127 Seimo nariai, o susilaikė du) ir 130 balsavus už – Pelno mokesčio įstatymo pataisą, įteisinančią solidarumo įnašą, kurį už 2023 metus turėtų mokėti naftos perdirbimo, gamtinių dujų ir kitos įmonės.

Mokestis bus skaičiuojamas tik nuo pelno, daugiau kaip 20 proc. viršijančio pastarųjų ketverių finansinių metų vidutinį apmokestinamąjį pelną.

Surinktos lėšos bus naudojamos remti elektros vartotojus taip švelninant didelių kainų poveikį, skatinti investicijas į atsinaujinančią energetiką, mažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro mažinimą.

Numatoma, kad institucijos turėtų sumažinti elektros suvartojimą 10 proc., o piko valandomis – 5 proc. Taip pat būtų pradėtos reguliuoti energetikos rinkos pajamos ir jų perviršis – tokio perviršio mokestis būtų taikomas pigios elektros gamintojams.

Energetikos ministerija, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba ir „Litgrid“ bus įpareigotos pasirašyti susitarimą su pagrindine eksportuojančia valstybe Švedija dėl pajamų perviršio pasidalijimo.

2022 12 15 12:25
Spausdinti