Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


ENERGETIKA
Suomijos "Fennovoima" ketina iš Rusijos "Rosatom" prisiteisti 2 mlrd. eurų
BNS
Fennovoima/Twitter

Suomijos energetikos grupė „Fennovoima“ tikisi iš Rusijos branduolinės energetikos korporacijos „Rosatom“ per arbitražą prisiteisti maždaug 2 mlrd. eurų, skelbia Suomijos visuomeninė transliuotoja „Yle“.

„Fennovoima“ vykdomasis direktorius Joachimas Spechtas paaiškino, jog ieškinys bus argumentuotas tuo, kad Rusijos valstybinė branduolinės energetikos milžinė smarkiai vėlino „Hanhikivi 1“ atominės elektrinės statybos projekto įgyvendinimą, ir dėl to teko jį nutraukti.

Savo ruožtu „Rosatom“ yra pareiškusi, kad reikalaus kompensacijos už Hanhikivio projektą, nes, jos nuomone, sutartis buvo nutraukta nepagrįstai.

Gegužės pradžioje „Fennovoima“ vienašališkai nutraukė sutartį su „Rosatom“ padaliniu „RAOS Project“ dėl jėgainės statybos, o vėliau tą mėnesį atsiėmė paraišką „Hanhikivi 1“ statybos licencijai. Tokį savo sprendimą „Fennovoima“ paaiškino tuo, kad „RAOS Project“ pastaraisiais metais smarkiai vėlavo įgyvendinti projektą bei nesugebėjo įvykdyti sutartimi prisiimtų įsipareigojimų, o karas Ukrainoje dar labiau padidino projekto rizikas.

Sutartis dėl „Hanhikivi 1“ AE statybos buvo pasirašyta 2013-aisiais, kartu su ilgalaike sutartimi su Rusijos branduolinio kuro tiekėja TVEL.

„Rosatom“ siūlė Pyhajokyje, maždaug už 100 kilometrų nuo Oulu uosto Suomijos šiaurėje, pastatyti 1200 megavatų galios branduolinį reaktorių.

Suomija dabar turi penkis branduolinius reaktorius dviejose elektrinėse, kurie patenkina apie 30 proc. šalies elektros poreikio.

2022 08 22 12:29
Spausdinti