Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ENERGETIKA
Vandenilio platforma Lietuvoje skatins energetikos technologijų plėtrą
BNS
Fotobankas
Ž. Vaičiūnas.

Lietuvoje kuriama vandenilio platforma, skirta šios energijos rūšies technologijų plėtrai. Energetikos ministerija pranešė kartu su dar 19 organizacijų pasirašiusi susitarimą dėl platformos įkūrimo. 

„Vandenilio technologijos (...) iš esmės transformuos mūsų energetiką ir padės žalinti pramonę ir transportą. Siekiant išnaudoti vandenilio galimybes Lietuvoje būtina sutelkti tiek investicinę ir teisinę aplinką, tiek rinkos galimybes, tiek mokslinį potencialą“, – pranešime sakė kadenciją baigiantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Susitarime numatyta, kad identifikavus vandenilio panaudojimo energetikoje, pramonėje ir transporte skatinimo priemones ir tikslus, bus kuriama nacionalinė vandenilio strategija.

Susitarimą pasirašiusi gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ teigia aktyviai dalyvaujanti vandenilio tyrimuose ir plėtroje tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. 

„Nacionalinės vandenilio platformos vaidmuo bus aktualus sukuriant Lietuvos vandenilio sektoriaus ekosistemą", – sakė „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius.

Pasak jo, vienas pagrindinių žaliojo vandenilio transportavimo būdų bus dujų tinklas. N. Biknius viliasi, kad ateityje Lietuva bus vertinama ir kaip žaliųjų dujų eksportuotoja. 

Platformos nariais taip pat tapo Susisiekimo ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), „EPSO-G“, „Ignitis grupė”, „Klaipėdos nafta“, „Orlen Lietuva“, „Achema“, Lietuvos pramonininkų konfederacija, Vandenilio energetikos asociacija, Lietuvos darbdavių konfederacija ir kitos bendrovės bei organizacijos. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 30 15:43
Spausdinti