Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ENERGETIKA
Ž. Vaičiūnas „Novatek“ dujų dar nebijo
BNS
Fotobankas

Lietuvos žvalgybai įspėjus, kad suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) importas iš Rusijos per Klaipėdos uostą kelia riziką šalies energetinei nepriklausomybei, energetikos ministras sako, jog iš Rusijos bendrovės „Novatek“ importuojamų dujų apimtis nėra didelė, tačiau jei išaugtų, tektų teisinėmis priemonėmis ją riboti.  

„Taip, tai yra grėsmės faktorius, bet kadangi infrastruktūra yra valdoma Lietuvos, tai iš esmės kritinio poveikio mūsų saugumui tikrai nėra. Bet situaciją, be abejo, stebime“, – antradienį sakė Žygimantas Vaičiūnas.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir karinė žvalgyba antradienį paskelbtame tradiciniame grėsmių vertinime nurodė, kad per Klaipėdą dujas gabenanti „Novatek“ glaudžiai susijusi su Kremliumi, o jos galutinis tikslas – įsitvirtinti Baltijos šalių rinkoje.

VSD direktorius Darius Jauniškis teigė, kad grėsmę kelia būtent didinama „Novatek“ dujų prekybos apimtis – pirkėjus pripratinus prie tiekimo, gali būti pradėtos diktuoti sąlygos. 

„Jei „Novateko“ dujų dalis Lietuvos ekonomikoje išaugtų, turbūt reikėtų imtis papildomų teisinių priemonių, kad būtų pakoreguoti įstatymai, kuriuos šiuo metu turime (...). Tie kiekiai nėra tokios apimties, kad turėtų esminę įtaką mūsų dujų tiekimo sistemai“, – sakė Ž. Vaičiūnas. 

Anot jo, Klaipėdos SGD terminalas suteikia prieigą prie globalios dujų rinkos, o „Novatek“ yra vienas tos rinkos žaidėjų.

„Šiuo atveju įmonės, kurios perka dujas, tai yra jų pasirinkimas, ir ta apimtimi, kuria jas perka – šiuo metu tas pirkimas atitinka įstatymą ir jame numatytas procedūras. Tokios apimtys ir tokie kiekiai tikrai neįpareigoja tikrinti Vyriausybės komisijoje“, – aiškino energetikos ministras. 

Vis dėlto Ž. Vaičiūnas pabrėžė, jog svarbu matyti ir platesnį kontekstą – SGD terminalas leidžia užtikrinti tiekėjų pasirinkimą ir konkurencingą kainą: „Tai, kas buvo iki tol, monopolinė padėtis – mes dabar turime visiškai skirtingą situaciją.“ 

Energetikos ministras linkęs vertinti santykį tarp vamzdynu importuojamų dujų ir SGD – jo žodžiais, būtent 2019 metais buvo proveržis, kai Lietuvos rinkoje dominavo SGD.

„Tai reiškia, kad jei vertiname apskritai tiek „Gazprom“, tiek „Novatek“ santykį su vakarietiškomis dujomis, tai absoliučia apimtimi rusiškų dujų dalis Lietuvos ekonomikoje mažėja. Tai faktas. Antras dalykas, konkurencija yra gerai, nes ji leidžia įsigyti ir vakarietiškų dujų už konkurencingesnę kainą. Tai yra, be abejo, ne tik Lietuvos valstybės įmonių, bet ir privačių kompanijų pasirinkimas. Lietuvos valstybinės įmonės šiuo metu iš „Novatek“ dujų neperka“, – BNS sakė Ž. Vaičiūnas. 

Gamtinių dujų perdavimo operatorė „Amber Grid“ pranešė BNS, kad pernai „Gazprom“ dalis, atsižvelgiant į bendrą šalies dujų importą, siekė 35 proc., o „Klaipėdos naftos“ duomenimis, „Novatek“ dalis buvo 13 proc. visų per Klaipėdos terminalą importuojamų dujų. 

„Novatek“ dujas perka vienintelė Lietuvos bendrovė – privačių akcininkų kontroliuojama Jonavos trąšų gamykla „Achema“, ji taip pat perka ir „Gazprom“ dujas. Įmonė paprastai nekomentuoja, iš ko ir pagal kokias sutartis įsigyja dujų. 

„Kaip minėjau, dujos yra tiekiamos už konkurencingą kainą, tai užtikrina tiek mūsų pramonės konkurencingumą, tiek mūsų vartotojams prieinamą kainą“, – sakė Ž. Vaičiūnas.  

Anot žvalgybos tarnybų, būtent SGD tiekimas Baltijos šalims per Klaipėdos terminalą už mažiausią rinkos kainą yra prioritetinė „Novatek“ veiklos kryptis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 04 13:17
Spausdinti