Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


MALIS
2022 metų kovą Malio kariuomenė ir užsienio kovotojai įvykdė 500 egzekucijų
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

Praėjusių metų kovą Malio kariuomenė ir užsienio karinis personalas per kovos su džihadistais operaciją centrinėje Malio dalyje nužudė mažiausiai 500 žmonių, teigiama penktadienį Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro (OHCHR) paskelbtoje ataskaitoje.

Ataskaitoje teigiama, kad OHCHR „turi pagrįstų priežasčių manyti, kad 2022 metų kovo 27–31 dienomis Muroje, esančioje centrinėje Malio dalyje, nepaisant to, kad ši teritorija buvo visiškai kontroliuojama, pažeidžiant tarptautinės teisės normas, standartus, taisykles ir (arba) principus, buvo nužudyta mažiausiai 500 žmonių“.

Tarp aukų buvo septyni vaikai ir apie 20 moterų.

Remiantis dokumentu, už tai atsakingos Malio ginkluotosios pajėgos ir užsienio karinis personalas.

Ataskaita parengta remiantis JT taikos palaikymo misijos MINUSMA žmogaus teisių skyriaus atliktu tyrimu.

OHCHR taip pat turi „pagrįstų priežasčių manyti, kad 58 moterys ir mergaitės tapo išžaginimo ir kitų formų seksualinio smurto aukomis“.

Ataskaitoje teigiama, kad buvo kankinami suimti žmonės.

JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Volkeris Turkas išvadas pavadino keliančiomis didelį nerimą.

„Ginkluoto konflikto metu vykdomos neteisminės egzekucijos, prievartavimai ir kankinimai yra karo nusikaltimai ir, priklausomai nuo aplinkybių, gali būti prilyginami nusikaltimams žmoniškumui“, – sakoma jo pareiškime.

Ataskaitoje aiškiai nenurodoma, kas buvo tas užsienio karinis personalas.

Tačiau joje minimi oficialūs Malio pareiškimai apie vadinamuosius Rusijos instruktorius, padedančius kovoti su džihadistais.

Joje taip pat cituojami Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui priskiriami komentarai apie privačios Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ buvimą Malyje.

Ataskaitoje cituojami JT tyrėjų surinkti vietos gyventojų liudijimai, kuriuose užsieniečiai apibūdinami kaip baltaodžiai vyrai su uniformomis, kalbantys „nežinoma“ kalba – tai reikštų, kad jie nekalbėjo nei oficialiąja prancūzų, nei anglų kalba.

Liudininkai teigė, kad užsienio kariai prižiūrėjo operacijas, teigiama ataskaitoje.

2023 05 12 12:23
Spausdinti