Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


46-oji karo Ukrainoje diena: kas vyksta fronte?
Alfa.lt
BNS
Telegram
Ukrainos karinis šarvuotis.

22:50 Sekmadienį rusų pajėgoms apšaudžius miestelius ir kaimus Charkivo srityje žuvo 10 civilių, tarp jų – vienas vaikas, dar 11 žmonių sužeisti.

21:53 „Nexta“ praneša, kad šiuo metu Ukrainoje prieš rusų okupantus kariauja 4 baltarusių daliniai – iš viso apie 500 savanorių. Tai – didžiausias užsieniečių pagal pilietybę skaičius tarptautiniame Ukrainos legione.

21:41 Ukrainos Vyriausybė pirmą kartą skyrė lėšų atkovotoms šalies teritorijoms atstatyti. Pasak premjero Deniso Šmygalo, pinigai bus naudojami karo veiksmų padariniams likviduoti ir infrastruktūrai atkurti prioriteto tvarka.

Kyjivo regionui skiriama 400 mln. hrivinų (12,5 mln. eurų), Černihivo ir Sumų regionams – po 250 mln. hrivinų (7,8 mln. eurų), dar 100 mln. hrivinų (3 mln. eurų) keliaus Žitomyrui.

Už skirtas lėšas bus remontuojami inžineriniai tinklai ir šilumos, dujų, vandens ir elektros atkūrimo sistemos, ardomos nuolaužos ir šiukšlės, tvarkomi pastatai.

21:10 Aukų skaičius po sprogimo Kramatorske išaugo iki 57.

19:16 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas praneša stebintis rusų pajėgų pergrupavimą ir gausesnį dislokavimą su Ukraina besiribojančiose Belgorodo, Voronežo ir Kursko srityse, jas perkeliant iš Centrinės ir Pietinės Rusijos karinių apygardų.

Nuo pirmadienio Kursko srityje įvestas „geltonasis“ (aukštas) terorizmo grėsmės lygis, tariamai dėl galimų „ukrainiečių nacionalistų“ provokacijų.

19:05 Ukrainos žmogaus teisių ombudsmenė Liudmila Denisova informavo, kad Rusijoje per prievartą deportuotiems Ukrainos piliečiams išduodami Rusijos Federacijos pasai.

19:00 Pagal atnaujintą informaciją, šiandien per Dnipro oro uosto apšaudymą sužeisti 6 Valstybinės pagalbos tarnybos darbuotojai.

17:50 Luhansko regiono administracijos vadovas Serhyjus Haidai pranešė, kad rusų pajėgos visą sekmadienį atakavo Severodonecką.

„Po pietų Rusijos kariuomenė apšaudė visą Severodonecką, – „Telegram“ kanale rašė jis. – Smarkiai apgadinti du gyvenamieji pastatai, privati klinika. Socialinė ir kritinė Severodonecko infrastruktūra beveik sunaikinta“.

17:32 Rusų kariai išvaikė taikų gyventojų protestą Chersone, gyventojai teigė girdėję šūvius.

17:28 BNS: Interviu „Sky News“ Ukrainos generalinė prokurorė Iryna Venediktova pranešė, kad Kyjivo regione iki šiol aptikti 1222 kūnai.

16:01 BNS: Per naują Rusijos artilerijos apšaudymą Dnipro oro uostas buvo ne tik apšaudytas, bet visiškai sunaikintas.

„Buvo surengta dar viena ataka prieš Dnipro oro uostą. Iš jo nieko neliko. Pats oro uostas ir aplink buvusi infrastruktūra sunaikinta. Raketos vis skrenda ir skrenda“, – platformoje „Telegram“ parašė miesto karinės administracijos vadovas Valentinas Rezničenka.

Jis pridūrė, kad šiuo metu mėginama išsiaiškinti, ar yra žuvusiųjų ir sužeistųjų.

Vėliau pranešta, kad sužeisti 5 Valstybinės pagalbos tarnybos darbuotojai.

15.34 Pranešama, kad rusai atakavo Dnipro oro uostą. Apie žuvusius ir sužeistuosius informacijos kol kas nėra.

14:31 Rusų kariuomenės užimtame Chersone vietos gyventojai išėjo į proukrainietišką mitingą, protestuodami prieš miesto okupaciją. Nors Chersonas laikomas vienu rusiškiausių Ukrainos miestų, jame nuolatos rengiami mitingai, skirti parodyti, kad vietos gyventojai laiko save ukrainiečiais ir nepalaiko Rusijos invazijos. Rusų kariai į mitinguotojus anksčiau yra paleidę šūvių.

11:58 Požeminėje perėjoje Mariupolyje rasta nužudytų civilių slėptuvė. Apie pastarąjį radinį pranešė Mariupolio savivaldybės atstovai. „Rusijos kariuomenė įrengė keletą taškų, kuriuose renka mirusiųjų kūnus, juos naikina mobiliuosiuose krematoriumuose arba laidoja masinėse kapavietėse“, – teigia ukrainiečiai.

10:39 Yra pranešimų, kad Rusijos kariuomenės pajėgos ir Donbaso separatistų kovotojai įžengė į Mariupolio oro uostą. Mariupolis – smarkiausiai Rusijos puolamas Ukrainos miestas, Kremliaus pajėgoms siekiant jį užimti, taip sukuriant koridorių tarp Krymo ir Donbaso regiono.

10:34 BNS: Ukraina pranešė apie vykstantį trečiąjį apsikeitimą belaisviais su Rusija.

Ukraina šeštadienio vakare pranešė, kad po apsikeitimo belaisviais su Rusija namo grįžta 12 Ukrainos karių ir 14 civilių.

„Prezidento [Volodymyro] Zelenskio įsakymu šiandien įvyko trečiasis apsikeitimas belaisviais. Namo grįžta 12 mūsų karių, tarp kurių yra viena moteris“, – platformoje „Telegram“ parašė vicepremjerė Iryna Vereščuk.

Į Ukrainą taip pat grįžta keturiolika civilių, tarp kurių yra devynios moterys, pridūrė ji.

Kiek rusų buvo iškeisti į šiuos ukrainiečius, vicepremjerė nenurodė.

Rusijos žmogaus teisių ombudsmenė Tatjana Moskalkova savo ruožtu pranešė, kad šeštadienį namo grįžo 14 rusų jūreivių.

„Koordinuotų Rusijos karinio personalo veiksmų dėka buvo paleisti 14 jūreivių iš civilinio laivo „Azov Concord“ ir jie yra evakuojami į saugią vietą“, – nurodė ji.

T. Moskalkova tvirtino, kad nuo karo pradžios vasario 24 dieną Ukraina „laikė šio laivo įgulą Mariupolio uoste, kuriame buvo užminuotas išplaukimas į jūrą“.

10:30 BNS: Rytų Ukrainoje per apšaudymą žuvo penki žmonės.

Dviejuose Rytų Ukrainos miestuose per Rusijos artilerijos apšaudymą šeštadienį žuvo penki civiliai, o dar penki buvo sužeisti, pranešė Donecko srities administracijos vadovas.

„Per Rusijos artilerijos apšaudymą Donecko srityje šiandien žuvo penki žmonės“, – parašė Pavlo Kyrylenka platformoje „Telegram“.

Keturi iš jų žuvo Vuhledaro mieste, o dar vienas – Novomichailovskos mieste, pridūrė pareigūnas.

Srities valdžia yra paraginusi gyventojus evakuotis iš regiono, kuriame, kaip baiminamasi, Rusijos pajėgos netrukus pradės puolimą ir kuriame verda vis nuožmesnės kovos.

2022 04 10 10:34
Spausdinti