Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


51-oji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
Unian
Priešraketinė gynyba.

21:13 Iš Tiumenės į Donbasą rusai perkelia karinę techniką. Toks kiekis leidžia suprasti, kad kitas karo Ukrainoje etapas bus dar kruvinesnis ir labiau griaunantis.

20:00 Nikolajevsko apskrities vadovas Vitalijus Kimas praneša apie 5 žuvusius ir 16 sužeistų po gyvenamųjų kvartalų apšaudymo kasetiniais sviediniais. Vienas žmogus žuvo pakėlęs nesprogusį užtaisą.

19:44 Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmanui raketiniam kreiseriui „Moskva“ prieš nuskęstant smogė dvi Ukrainos raketos, penktadienį patvirtino vienas aukšto rango Pentagono pareigūnas, ir pareiškė, kad šis incidentas yra „didelis smūgis“ invaziją į kaimyninę šalį surengusiai Maskvai.

19:38 Charkivo karinės administracijos vadovas: per vieno iš miegamųjų rajonų apšaudymą, įskaitant septynių mėnesių kūdikį, žuvo 7 žmonės. Dar 34 buvo sužaisti, tarp jų – trys vaikai.

18:22 Šiaurės Makedonija išsiunčia dar šešis Rusijos diplomatus, nuo ankstesnio panašaus žingsnio nepraėjus nė mėnesiui, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

18:14 Per šiandien iš kovos zonos buvo evakuoti 2864 žmonės, iš jų – 2494 iš Zaporožės srities ir Mariupolio.

18:09 Kyjivo regiono valstybės administracijos pirmininkas Aleksandras Pavliukas: penktadienį Rusijos kariai paleido tris raketas į taikinius Kyjivo regione.

17:46 Į Černigovą atvyko pirmasis humanitarinės pagalbos traukinys, pranešė Viačeslavas Čausas, Černigovo srities karinės administracijos vadovas.

17:29 Mariupolyje dabar vyksta aktyvūs mūšiai Iljičiaus geležies ir plieno gamyklos rajone bei uosto teritorijoje. Tai pranešė Gynybos ministerijos pranešėjas Aleksandras Motuzianikas.

17:25 Charkivo srities Kupjansko meras Genadijus Matsegora, atidavęs miestą rusų okupantams, pabėgo į Rusiją. Apie tai pranešė Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olegas Sinegubovas.

17:16 JT duomenimis, nuo karo pradžios iš Ukrainos pabėgo daugiau nei penki milijonai žmonių.

17:10 Praėjusią naktį Ukrainos pietuose ginkluotosios pajėgos atmušė ataką prieš stebėjimo postą ir sunaikino įsibrovėlių žvalgybinę grupę. Informacija pasidalijo operatyvinė komanda „Pietūs“.

Naujausioje ataskaitoje taip pat teigiama, kad rusai ieško įvairiausių būdų atkeršyti už sunaikintą kreiserį „Moskva“ ir apšaudo laikinai užimtas gyvenvietes, siekdami diskredituoti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

16:52 Po pietų Rusijos kariai vėl apšaudė minosvaidžiais Ukrainos pasieniečių pozicijas Černigovo srityje.

16:01 Kyjivo srityje Ukrainos pasieniečiai aptiko Rusijos šarvuočius. Po remonto šarvuoti automobiliai padės Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms kovoti su įsibrovėliais.

16:00 Kyjivo srities policijos vadovas Andrejus Nebitovas sakė, kad šiandien buvo rasta 900 civilių kūnų.

15:46 Gynybos pajėgų vadas Sergejus Najevas sakė, kad padėtis aplink Charkovą išlieka sudėtinga.

15:44 Kasdien į sostinę grįžta dešimtys tūkstančių gyventojų, kurie anksčiau buvo evakuoti arba priversti išvykti, o tai apsunkina eismą, pranešė Kijevo miesto valstybinės administracijos vadovo pirmasis pavaduotojas Mikola Povoroznik.

14:52 Mykolajivo regiono tarybos humanitariniais klausimais pirmininkė Anna Zamazeeva pranešė, kad okupantai apšaudė Mykolajivo rajoną, yra aukų.

14:23 Ukrainos žiniasklaida praneša, kad kreiserio „Moskva“ kapitonas nuskendo kartu su laivu.

NEXTA
„Moskva“ laivo kapitonas.

14:09 Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios okupantai Zaporožės srityje pagrobė šimtus žmonių, sakė Oleksandras Staruchas.

13:59 Čekija Ukrainai perdavė daugkartinius raketų paleidimo įrenginius RM-70 Vampire.

Military today
RM-70 Vampire.

13:43 Naktį 93-ioji Cholodnyj Jar brigada Charkovo srityje sunaikino Rusijos kovinį sraigtasparnį Ka-52.

Į pagalbą okupantams atėjo ir kariai. Ukrainos pajėgos nugalėjo ir pilotus ir kariškius.

13:42 UNIAN skelbia, kad priešas nepalieka planų užimti Odesos sritį. Odesos srityje buvo atlikta didelio masto specialioji operacija, siekiant nustatyti įsibrovėlių bendrininkus.

Sabotažo darbams atlikti agresorius bando prisivilioti ir teisėsaugos pareigūnus, ir vietos gyventojus.

13:33 Nikolajeve centralizuoto vandens tiekimo nėra jau trečią dieną. Žmonės vandens gauna iš vandens gamtinių šaltinių.

UNIAN
Vandens trukūmas Nikolajeve.

13:13 Vakar netoli Borovos kaimo okupantams vykdant apšaudymą žuvo septyni žmonės, o dar 27 civiliai buvo sužeisti, pranešė regiono prokuratūros atstovas Dmitrijus Čubenko.

12:41 Dėl rusų apšaudymo Charkove apgadintos devynios kapinės ir memorialas Totalitarizmo aukoms atminti.

„Sugriauti administraciniai kapinių pastatai, apgadinti ir sunaikinti antkapiai“, – pranešė Charkovo būsto ir komunalinių paslaugų departamentas.

UNIAN
Apšaudytos kapinės Charkive.

12:39 Karas Ukrainoje „greitai baigsis“, pranešė Kremliaus žiniasklaida, cituodama vieną Rusijos senatorių.

12:23 Ukrainos saugumo tarnyba fiksuoja informaciją, kai Rusija šiurkščiai pažeidė Ženevos konvenciją ir kitas tarptautines elgesio su karo belaisviais normas.

12:21 Penki sužeisti civiliai buvo pristatyti į Kachovkos miesto ligoninę, pranešė Tergromada. Dėl raketų nuolaužų mirė 2 asmenys, 3 sužeisti.

12:12 Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad planuoja pradėti raketų atakas „į taikinius“ Kyjive.

12:10 Ryte Rusijos kariai iš minosvaidžių apšaudė Ukrainos pasieniečių pozicijas Černigovo srityje, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas spaudai Andrijus Demčenka.

12:03 Paskelbti okupantų nuostoliai. Sunaikinti apie 20 tūkst. karių ir 756 tankai.

Ukrainos gynybos ministerija/UNIAN
Okupantų nuostoliai.

11:51 Okupantai apšaudė Zaporožės srities Vasilivkos miestą, pranešė rajono policijos komisariatas.

Dėl apšaudymo buvo apgadinti keli namai miesto centre, sunaikinta bakalėjos parduotuvė, apgadintas Tavrijsko geležinkelio stoties depas. 1 žmogus žuvo ir 5 buvo sužeisti.

11:27 72-osios atskiros mechanizuotos brigados, pavadintos juodųjų zaporožiečių vardu, sulaikė tūkstantinę Rusijos karių grupę, kuri bandė prasiveržti per Moščuno kaimą į Kyjivą.

10:47 Įsibrovėliai apšaudė Achtyrsky rajoną Sumų srityje draudžiamais sviediniais, pranešė Sumų policijos skyriaus viršininkas Dmitrijus Živickis.

10:15 Belgorodas (Rusija, šalia Donecko) vietos gyventojai išgirdo sprogimų garsus. Tikėtina, kad suveikė oro gynybos sistema.

Anksčiau Rusija apkaltino Ukrainą vykdant išpuolius, Ukraina teigia, kad rusai puola patys save.

Nexta
Belgorodas.

09:56 Ukrainos saugumo tarnyba: pati Rusijos Federacija apšaudė Klimovo kaimą (Briansko sritis, Rusija), nors kaltino Ukrainą.

09:44 Prezidento patarėja Irina Vereščuk praneša, kad šiandien bus atidaryti 9 humanitariniai koridoriai.

09:41 Mariupolio miesto taryba pranešė, kad Rusijos kariai pradėjo kūnų, kurie anksčiau buvo užkasti Mariupolio gyvenamųjų namų kiemuose, ekshumavimo procesą. Kodėl vykdomas ekshumavimas ir kur bus išsiųsti palaikai, nežinoma.

Be to, įsibrovėliai draudžia laidoti jų nužudytus žmones. Kiekviename kieme pasisodina savo prižiūrėtoją.

Manoma, kad okupantai nežmoniškų nusikaltimų pėdsakus užslėps pasitelkę į miestą atvežtus krematoriumus.

09:26 Šį rytą Skadovske (Chersono sritis) okupantai nuo miesto tarybos pastato ir miesto centre esančio vėliavos stiebo nuėmė Ukrainos vėliavas ir pakabino savo trispalves. Apie tai paskelbė miesto meras Aleksandras Jakovlevas.

09:25 36-osios atskirosios jūrų pėstininkų brigados vadas majoras Sergijus Volyna ragina valdžią kuo greičiau kariniu ar politiniu būdu atblokuoti Mariupolį. Situacija regione kritinė.

09:21 Vyksta susirėmimai Iziumo regione, praneša regiono administracijos.

09:21 Doneckas kovoja per visą fronto liniją, praneša regiono administracijos.

09:21 Mariupolyje, V. Novosilkos, Zarichnės kaimuose, Vugledare, Kramatorske ir Kramatorsko rajone, Bachmute per dieną – 3 žuvo ir 7 sužeisti, praneša regiono administracijos.

09:21 Krasnohorivkoje dega namas, pagalbos tarnybos dirba nuo ryto, praneša regiono administracijos.

09:21 Mariupolyje Ukrainos kariuomenė priešinasi Rusijos kariuomenei nepaisydama Kovo 1-osios blokados, praneša regiono administracijos.

09:19 Žmogus su šaukiniu „Vilkas“ prie Kyjivo vienas sunaikino 12 okupantų. Remiantis Ukrainos žvalgyba, vyras pašalino daugiau nei dešimt įsibrovėlių, šaudydamas iš savo sportinių ir medžioklinių ginklų.

Be to, jam pavyko sunaikinti į sostinę besiveržiančio priešo šarvuočio įgulą ir iš „raudonosios zonos“ evakuoti 23 žmones (iš jų 9 vaikus).

08:42 Okupantai sunaikino 77 proc. Gorenka kaimo (Kyjivo sritis), pranešė Valstybės sienos tarnyba. Tai liudija JT palydovų centro žemėlapis.

JT
Gorenka kaimo sunaikinimas.

08:39 Po invazijos į Ukrainą Rusijos Federacija prarado du pagrindinius karinio jūrų laivyno objektus. Todėl tikėtina, kad Rusijos Federacija persvarstys savo poziciją Juodojoje jūroje, praneša britų žvalgyba.

Britų žvalgyba
Britų žvalgybos duomenys.

08:33 Pentagonas parodė vaizdo įrašą, kaip pakrauna „Javelins“, skirtus gabenti į Ukrainą.

08:31 Nikolajevo srityje Ukrainos pajėgos šaudo į rusų techniką.

08:24 Nuo karo pradžios užpuolikai nužudė 198 vaikus. Dar 355 sužeisti, praneša UNIAN. Informaciją patvirtino Ukrainos generalinė prokuratūra.

07:53 Odesos karinės administracijos atstovas Sergijus Bratčukas sakė, kad Ukrainos kariuomenė Odesos regione numušė priešo bepilotį „Orlan-10“.

06:41 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas: Luhansko srityje Rusijos kariuomenė nesėkmingai bando užimti Popasnos ir Rubižnės gyvenvietes.

06:05 Chersono srityje įvyko apsikeitimas karo kaliniais, praneša operatyvinė vadovybė „Pietūs“. Buvo iškeisti 4 rusų kariai į 5 ukrainiečius.

03:40 Ukrainos žiniasklaida praneša apie galingus sprogimus Kyjive. Miesto vaizdo stebėjimo kameros rodo, kad dėl apšaudymų kai kurie miesto rajonai liko be elektros.

Taip pat buvo pranešta apie sprogimus Charkove ir Chersone.

03:36 Operatyvinė vadovybė „Pietūs“ praneša, kad per vakar dieną sunaikinti 39 okupantai ir 4 technikos vienetai.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas
Sunaikinta technika.

03:10 Juodosios jūros strateginių studijų instituto projektų vadovas Andrejus Klimenko teigė, kad nuskendusiame Rusijos kreiseryje „Moskva“ gali būti dvi branduolinės galvutės.

02:12 Pentagono teigimu, Kyjivui ir kitiems Ukrainos miestams gresia Rusijos raketų apšaudymas.

01:45 Bučos meras Anatolijus Fedorukas sakė, kad beveik 85 proc. visų žuvusiųjų kūnų turi kulkų skyles.

01:04 Donecko regiono administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko: praėjusią dieną Donecko srityje įsibrovėliai nužudė 3 civilius ir dar 3 sužeidė.

00:20 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis prisiminė, kad pirmąją Rusijos invazijos į Ukrainą dieną „šio pasaulio stiprieji“ užjautė ir nebuvo tikri, kad ukrainiečiai išgyvens.

00:06 Prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmą kartą atmetė tezę apie bendrą „istorinę šaknį“, kurią dažnai kartoja Rusijos propagandistai ir Rusijos prezidentas.

2022 04 15 08:11
Spausdinti