Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


52-oji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
BNS
Scanpix
Ukraina.

21:50 Charkovas sulaukė dar vieno apšaudymo šį vakarą. Vienas žmogus žuvo, dar du buvo sužeisti.

21:20 Rumunija nuo balandžio 17 dienos uždraudė su Rusijos vėliava plaukiojantiems laivams įplaukti į Juodosios jūros ir Dunojaus uostus.

21:13 Charkovo srityje rusų okupantai, bendradarbiaudami su vietos kolaborantais, suorganizavo daugiau nei 50 piliečių priverstinį deportavimą iš Izyum miesto.

20:45 Į Lvovo sritį iš rytinių Ukrainos regionų atvežta 16 sužalotų vaikų, kurių amžius nuo 9 mėnesių iki 17 metų.

20:22 Ukrainos valdžia šiandien evakavo 1 499 žmones, daugumą iš jų Zaporožės srityje.

19:53 BBC teigia, kad Rusijos remiamos Donecko liaudies respublikos (DLR) vadovas pareiškė, jog Ukrainos kovotojai, likę Mariupolyje ir atsisakę pasiduoti, bus pašalinti.

19:11 Humanitarinių ir socialinių reikalų koordinavimo štabo dėka ukrainiečiai sugebėjo pristatyti 270 000 tonų humanitarinės pagalbos, taip pat evakuoti civilius gyventojus ir surinkti lėšų filantropams.

18:22 Per parą iš Ukrainos pabėgo dar 40 000 žmonių.

18:04 UNIAN pranešė, kad dėl Rusijos Charkive paleistos sparnuotosios raketos „Kalibr“ pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl karo įstatymų pažeidimo, susijusio su tyčiniu nužudymu.

17:32 Iš Kijevo, Charkovo ir Dniepro išgelbėti gyvūnai buvo perkelti į Rivnės zoologijos sodą.

17:24 Rusija planuoja nuo pirmadienio visiškai uždaryti įvažiavimą į Mariupolį ir išvažiavimus iš jo, todėl miestas gali būti uždarytas ir užkirstas kelias tolesnei humanitarinei evakuacijai, rašo BBC.

17:06 Ukrainos žvalgyba pranešė, kad Rusijos FSB pareigūnai suėmė ir deportavo vadinamųjų DNR kovotojų lyderį Eduardą Basuriną, nes jis atskleidė Rusijos planus panaudoti cheminį ginklą Mariupolyje.

16:35 Rusai sutrukdė evakuaciją iš Lisičansko. Luhansko regiono valstybinės administracijos vadovas Serhiy Haidai teigia, kad Rusijos kariuomenė sutrukdė evakuaciją iš Lisičansko.

Rusijos kariuomenė sutrukdė evakuaciją iš Lisičansko, iš Severodonetsko buvo išgelbėti 42 žmonės, iš viso daugiau nei 70.

16:20 Kijevo srityje atstatomas viadukas prie Stojankos, kuris atnaujins eismą greitkelyje Kijevas-Žitomiras.

15:49 Mariupolio miesto taryba pasidalino vaizdo įrašu iš sugriauto miesto:

15:17 „Unian“ praneša, kad Pologuose (Zaporižės sritis) per rusų apšaudymą sužeistas 12-kos metų vaikas, o Huliaipolės (Zaporižės sritis) mieste okupantai panaudojo fosforo bombas.

14:42 Rusijos pajėgos toliau apšaudo Lisichanską (Luhansko sritis), pataikyta ir į naftos perdirbimo gamyklą.

Nexta
Gaisras naftos perdirbimo gamykloje Lisichanske.

14:40 Rusų okupantai Chersone dalina propagandinius lankstinukus, kuriais bando įtikinti gyventojus, esą Rusijos vykdomi nusikaltimai vykdomi Ukrainos labui, o rusų pajėgos nekariauja su Ukrainos žmonėmis. Lankstinukuose parašyta, kad dėl Rusijos agresijos kalti patys ukrainiečiai, nes „būtent jie pasirinko Ukrainos valdžią“. Miesto gyventojai raginami bendradarbiauti su okupantais, kurie „nekovoja su Ukrainos kariais ir nešaudo civilių“, nors atskirai pažymima: „Negalvokite, kad tai bus greita ir neskausminga“ (nuo Chersono okupacijos pradžios regione rasti 824 nauji kapai).

Ukrainos žvalgyba teigia, kad tokia informacija Rusija išduoda savo tikruosius ketinimus – sunaikinti Ukrainos valstybingumą ir okupuoti visą šalį.

14:34 Charkive rusų paleista raketa užmušė vieną žmogų, dar 18 sužeista.

14:11 Ukrainos gynybos viceministrė Ana Malijar teigė, kad Rusija neatsisako planų užimti visą Ukrainą, įskaitant ir Kyjivą. Taip pat yra požymių, kad rusai ruošiasi naujam puolimui Rytų Ukrainoje.

13:35 Per rytinį Kyjivo apšaudymą žuvo vienas žmogus, dar keli paguldyti į ligoninę.

13:33 Kyjivo meras Vitalijus Kličko ragina išvykusių gyventojų neskubėti grįžti į sostinę, nes prasidėjo nauji okupantų apšaudymai. Be to, grįžtančiųjų kasdien yra apie 40–50 tūkst. žmonių, jie sudaro kilometrines eiles prie įvažiavimų į miestą ir taip apsunkina pravažiavimą humanitarinei pagalbai.

13:32 Naujausias kovos vietų žemėlapis:

13:31 Prancūzijos ir Italijos ambasados grįžta tęsti darbo į Kyjivą.

12:54 Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Gaidai ragina gyventojus kuo greičiau evakuotis iš Luhansko regiono ir tokiu būdu padėti ukrainiečių pajėgoms apginti kraštą. Pasak jo, okupantai nesiliauja bandyti užimti laisvus likusius miestelius, tačiau ukrainiečiai juos sėkmingai atmuša, o tuomet rusų pajėgos apšaudo civilius. Evakuacija regione tęsiasi, bet padėtį gali keisti ryte prasidėjęs apšaudymas Lisichanske.

S. Gaidai taip pat teigė, kad rusai nurimus audrai pradės puolimą ir Luhansko, ir Donecko srityse. „Matome, kad okupantai baigia rinkti savo grupuotę, jų yra dešimtys tūkstančių, šimtai technikos vienetų, atvežami rezervai. Manau, kad liūtys baigsis ir prasidės puolimas. (...) Jie tikrai nori prasiveržti iš Iziumo pusės, kad atkirstų Luhansko sritį“, – per televiziją pranešė jis.

Šiuo metu prie Iziumo (Charkivo sritis) sutelktos 22 rusų taktinės grupės, okupantai ruošiasi stiprinti puolimą ir iš Avdijivkos (Donecko sritis) pusės.

12:44 Ukrainos valstybinės pasienio tarnybos jūrinės apsaugos atstovė spaudai Natalija Gumeniuk informavo, kad kartu su rusų kreiseriu „Moskva“ nuskendo ir beveik visa jo įgula, kurios nebuvo įmanoma evakuoti dėl audros.

12:22 Ukrainos ginkluotosios pajėgos, remdamosi britų žmogaus teisių organizacija, praneša, kad, pagal palydovines nuotraukas, Chersono srityje nuo vasario 28 d. iki balandžio 15 d. atsirado 824 nauji kapai. Chersonas ir didžioji dalis jo regiono vis dar yra okupuoti rusų, ten įstrigę gyventojai patiria humanitarinę katastrofą – 106 gyvenvietės neturi elektros tiekimo, trūksta maisto ir vandens.

12:13 Laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos ministrė Iryna Vereščiuk praneša, kad šiuo metu Rusijos nelaisvėje yra apie 700 karių ir maždaug 1000 civilių. „Pusė jų yra moterys, – kalbėjo ji. – Kartosiu dar ir dar, kariškių nekeisime į civilius, tą draudžia Ženevos konvencija. Reikalaujame paleisti ir perduoti laikomus civilius Ukrainai“.

12:01 Ukrainos žvalgybos duomenimis, prie Sevastopolio rusų okupuotame Kryme sutelkti 39 Rusijos karo laivai ir kateriai.

11:36 Per naktinius Aleksandrijos aerodromo (Kirovogrado sritis) apšaudymus neišvengta aukų ir sužeistųjų, tikslus nukentėjusiųjų skaičius nepranešamas.

11:30 Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhejus Gaidai praneša apie rusų stabdomą civilių evakuaciją iš priešo kontroliuojamos Rubižnės dalies. Iki šiol pavyko evakuoti 25 žmones, tačiau rusai kitų gyventojų neišleidžia. Evakuaciją apsunkina ir tai, kad regione neveikia nė viena geležinkelio stotis. Išvykti laukia apie 80 tūkst. gyventojų.

11:28 BNS: Rusijos Gynybos ministerija praneša Kyjivo Darnickio rajone pataikiusi į karinę gamyklą. Informaciją patvirtina ir vietoje esantis AFP žurnalistas.

11:21 Dniepropetrovsko srityje rusų raketa pataikė į apleistą paukštyną, aukų nebuvo.

Nexta

11:16 Ukrainos generalinis ginkluotųjų pajėgų štabas praneša apie iki šiol rusų patirtus nuostolius: 20,1 tūkst. kareivių, 762 tankai, 1982 šarvuočiai, 371 artilerijos sistema, 125 daugiavamzdės raketų paleidimo sistemos (MLRS), 163 lėktuvai, 145 sraigtasparniai, 1458 automobiliai, 8 laivai.

10:44 Per šeštadienio rytą vykusį Lvivo apšaudymą Ukrainos pajėgos numušė 4 iš rusų lėktuvų Su-35 paleistas sparnuotąsias raketas. Teigiama, kad lėktuvai pakilo iš Baranovičių aerodromo Baltarusijoje.

10:16 Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka praneša apie rusų okupantų ketinimus nuo pirmadienio izoliuoti miestą neleidžiant į jį patekti ar iš jo išvažiuoti, taip pat uždrausti judėjimą rajonuose. Taip pat planuojama „filtruoti“ gyventojus – dalį planuojama mobilizuoti į okupacinių pajėgų korpusą, dalį – valyti miesto griuvėsių. Atsisakantys bendradarbiauti asmenys bus izoliuojami.

Miesto mero teigimu, dalis atsisakiusiųjų bendradarbiauti (apie 5–10 proc. apklausiamų asmenų) išvežami Donecko kryptimi, jų likimas nežinomas. „Filtravimo“ apklausose pasitelkiami ir tokie metodai, kaip egzekucijos imitacija. Mero patarėjo teigimu, tokia praktika pasitelkiama, nes okupantai nesugeba susitvarkyti su mieste likusiais gyventojais ir priversti jų bendradarbiauti, nepaisant nežmoniškų gyvenimo sąlygų.

10:12 Britų Specialiosios oro tarnybos (SAS) kariai atnaujino ukrainiečių kariuomenės mokymus Kyjive ir jo apylinkėse. Mokymai truks apie dvi savaites.

09:57 Šeštadienį sutarta dėl 9 humanitarinių koridorių civilių evakuacijai. Evakuacija iš Mariupolio kol kas negalima dėl prastų oro sąlygų, iš Luhansko evakuacija vyks su sąlyga, kad rusų pajėgos nutrauks apšaudymą.

09:55 Naktį iš balandžio 15 į 16 d. rusų pajėgos apšaudė Poltavos, Dniepropetrovsko ir Kirovogrado sritis, ryte – Mikolajevo sritį. Toliau raketomis apšaudomos Chersono, Charkivo, Luhansko, Donecko sritys.

09:52 Ukrainos generalinės prokuratūros skaičiavimais, šalyje nuo karo pradžios nukentėjo 560 vaikų – iš jų 200 žuvo, 360 sužeisti. Šie skaičiai nėra galutiniai.

09:17 Balandžio 15 d. popiet okupantams apšaudžius pramoninį Charkivo rajoną vienu metu kilo 8 gaisrai.

09:07 Rusai skelbia pradėję Iziumo (Charkivo sritis) gyventojų deportaciją į Rusijos Federaciją. Pranešama, kad kol kas Belgorodo kryptimi išvežta apie 100 civilių.

09:03 Balandžio 16 d. rytą raketomis apšaudytas Kyjivas, sprogimai nugriaudėjo Darnickio rajone. Miesto meras Vitalijus Kličko teigia, kad duomenys apie aukas tikslinami, ir ragina gyventojus neignoruoti oro pavojaus sirenų.

08:50 Balandžio 15 d. vakarą rusų pajėgos raketomis smogė Aleksandrijos (Kirovogrado sritis) aerodromui. Tęsiami gelbėjimo darbai, ryte vėl skambėjo oro pavojaus sirenos.

08:37 BNS: Ukrainos sostinės regione po Rusijos pajėgų atsitraukimo rasta per 900 žuvusių civilių, kurių dauguma buvo nušauti, tikriausiai per egzekucijas, penktadienį pranešė policija.

Aplink Kyjivą lavonai buvo palikti gatvėse ar laikinai palaidoti, sakė sostinės regiono policijos vadovas Andrijus Nebytovas. Jis citavo policijos duomenis, rodančius, kad 95 proc. šių žmonių mirė nuo šautinių žaizdų.

08:25 Britų žvalgybos teigimu, besitraukiančios rusų pajėgos smarkiai apgadino Ukrainos infrastruktūrą, dėl ko kyla problemų dėl humanitarinės pagalbos pristatymo į anksčiau apgultas teritorijas.

„Kelių infrastruktūra konflikto paveiktose Ukrainos zonose buvo smarkiai apgadinta. Rusijos kariai dar labiau pablogino situaciją, sunaikindami tiltus, palikdami minas ir apleisdami transporto priemones svarbiausiais maršrutais traukiantis iš šiaurės Ukrainos“, – rašoma žvalgybos ataskaitoje.

08:22 Dėl rusų apšaudymo buvo apgadinta prie Poltavos esančio kaimo infrastruktūra, sugriauti keli namai, vienas civilis žuvo. Naktį taip pat apšaudytas Severodoneckas (Luhansko sritis) neteko centrinio dujų tiekimo.

08:19 Pranešama apie prie Iziumo (Charkivo sritis) rusų sutelktas 22 taktines bataliono grupes. Ukrainos Generalinio štabo suvestinėje pažymima, jog rusai bando išlaikyti savo pozicijas ir ribas.

08:17 Jungtinės Tautos skaičiuoja, kad per karą Ukrainoje jau žuvo beveik 2 tūkst. civilių, dar 2651 civilis sužeistas. Neatmetama, kad tikrasis žuvusiųjų skaičius yra kur kas didesnis.

2022 04 16 08:16
Spausdinti