Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


53-ioji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
BNS Foto
Karas.

23:50 Ukrainos oro pajėgos praneša, kad sekmadienį, balandžio 17 d., Ukrainos oro gynyba sunaikino 5 Rusijos okupanto taikinius: lėktuvą, tris sraigtasparnius ir droną.

22:58 Novaya Gazeta Europe rašo, kad vieno iš Rusijos šauktinių, kuris buvo tarp „Maskvos“ įgulos narių, motina pasakojo, jog kreiseryje žuvo apie 40 žmonių, daugelis buvo sužeisti – nupjautomis galūnėmis.

22:39 Ukrainos kariškiai Donecko ir Luhansko kryptimis sekmadienį atmušė 12 priešo atakų, sunaikino 10 tankų, 5 artilerijos sistemas, 15 šarvuočių ir 5 vienetus rusiškų mašinų, numušė du sraigtasparnius.

22:21 Donecko srityje per okupantų apšaudymą 2 civiliai žuvo ir 4 buvo sužeisti.

22:11 Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos direktorato vadovas Kirilas Budanovas sakė, kad Rusijos generolai nesutaria dėl puolimo operacijų, nes bijo žūti mūšio lauke.

21:38 Charkovo regiono valstybės administracijos vadovas Olehas Synegubovas patikslino, kad per apšaudymą Charkove žuvo 5 žmonės ir buvo 20 sužeistų.

21:03 Ukrainos kariuomenė išlaisvino dvi gyvenvietes Charkovo srityje ir patraukė į priekį dar dvi.

20:45 Skaitmeninės transformacijos ministerija pataria ukrainiečiams nediskutuoti apie Rusijos kariuomenės judėjimus ir veiksmus su okupuotose teritorijose esančiais žmonėmis.

20:10 Odesos karinės administracijos vadovas Serhijus Bračiukas perspėjo, kad miesto paplūdimiai buvo neišminuoti.

19:47 Ukraina jau užpildė anketą reikalingą tapti ES kandidate.

19:12 Dniepropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Valentynas Rezničenka praneša, kad regione komendanto valanda sumažinama ir dabar truks nuo 22.00 iki 5.00 val. ryto.

18:47 Rusijos okupacinės pajėgos sustiprėjo Donecko ir Tavrijos kryptimis, įsiveržė į Mariupolio uostą, nepalieka idėjos surengti referendumą dėl vadinamosios „Chersono liaudies respublikos“.

18:34 Zaporožės srities Zaporožės rajono valstybinės administracijos vadovas Olehas Burjakas sakė, kad jo sūnus buvo pagrobtas Rusijos kontrolės poste Vasilivkoje, kai evakuacijos kolona judėjo iš Melitopolio į Zaporožę.

18:07 Pirmosiomis karo dienomis Ukraina paprašė Moldovos parduoti arba perduoti naikintuvus MiG-29, kurie yra nenaudojami. Pranešama, kad Moldovos vyriausybė kategoriškai atsisakė, paaiškindama kad „mes nenorime erzinti Rusijos“.

17:32 Situacija Popasnoje Luhansko srityje primena Mariupolį, okupantai niokoja miestą apšaudydami jį dieną ir naktį, neleidžia evakuoti žmonių.

Popasnos gyventojai slėptuvėse gyvena daugiau nei 50 dienų. Evakuacija dėl nuolatinių apšaudymų sutrinka kone kasdien. Sąlygos patekti į miestą taip pat sudėtingos.

16:51 Kijevo miesto karinė administracija ruošiasi visiems galimiems Rusijos scenarijams, įskaitant ir antrąjį bandymą užimti Kijevą.

16:20 Luhansko srityje rusai smogė Aukso centrui ir nužudė du civilius, dar 4 buvo sužeisti.

15:45 UNIAN praneša, kad Luhansko srities regioniniame centre dėl karo atsirado naujos kapinės, kuriose daugiau nei 400 kapų.

15:38 Ukrainos žiniasklaida, remdamasi regiono karinės administracijos Sveikatos departamentu, tikslina, kad per apšaudymą Charkovo centre žuvo 5 žmonės, 13 buvo sužeista.

15:36 Okupantai apšaudė grupę paauglių Gavrilovkos kaime Chersono srityje. 15-metis paauglys nuo sužalojimų mirė

Kaip pranešama „Novovorontsovščina News“ feisbuke, tragiškas incidentas įvyko moksleiviams einant į parduotuvę ir kalbant telefonu.

15:09 Jungtinių Tautų duomenimis, nuo Rusijos invazijos pradžios Ukrainą paliko daugiau nei 4,8 mln. žmonių.

14:54 Ukrainos saugumo tarnyba praneša apie dar 5 priešo agentų sulaikymą ir dar dviejų bendradarbių atskleidimą Kyjivo ir Chersono regionuose.

14:53 UNIAN praneša, kad Achtyrkoje (Sumų sritis) rusų įsibrovėliai sunaikino ketvirtadalį gyvenamųjų daugiaaukščių pastatų.

14:41 Per žiaurumus Bučoje Rusijos kariuomenė nušovė vietos gyventoją Ilją Navalną, Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno bendravardį.

Vyriškis išėjo parūkyti laiptinėje, o užpuolikai jam šovė į galvą. Prie jo kūno gulėjo pasas.

14:17 Rusų okupantai liepė Mariupolio gyventojams išduoti leidimus judėti mieste ir likti gatvėje.

„Yra informacijos, kad tai daroma ne tik dėl filtravimo priemonių, bet ir ruošiantis suteikti naujus pasus likusiems. Aiškinamės“, – sakė mero patarėjas Petras Andriuščenka.

14:15 Ukrainos žiniasklaida praneša apie Charkovo centro apšaudymą.

13:11 Ukraina reikalauja, kad Rusijos įsibrovėliai atidarytų specialų koridorių sužeistiems Ukrainos kariams išvežti. Tai pranešė vicepremjerė Irina Vereščuk.

12:33 Britų žvalgyba paskelbė šios dienos aktyvių susirėmimų karo žemėlapį.

Britų žvalgyba
Karo žemėlapis.

12:26 Razmano Kadyrovo kariai nufilmavo dar vieną vaizdo įrašą – iš tanko apšaudė jau rusų užimtas Mariupolio teritorijas, sakė mero patarėjas Petro Andriuščenka.

„Jei manote, kad Kadyrovo kariuomenė kaunasi tik su tuščiais langais, tai nėra taip. Naujas lygis – reguliuoti tanką ir šaudyti į daugiaaukščius jau užimtoje teritorijoje“, – tikino mero patarėjas.

11:49 Nuo darbų pradžios, balandžio 6 d., Borodiankoje, iš griuvėsių buvo išnešti 41 žuvusio žmogaus kūnai, pranešė Valstybinė pagalbos tarnyba.

11:48 Okupacinės pajėgos nesugeba pradėti agresyvaus puolimo Donbase, – Anna Maliar.

11:40 Ukrainos gynybos ministerija spėja, kad Rusijos kariuomenė gali ruoštis desantui Mariupolyje.

„Mes tikriname informaciją, kad priešas gali ruoštis jūrų operacijai Mariupolyje“, – pabrėžė gynybos viceministrė Anna Maliar.

11:29 Praėjusią dieną okupuotoje Naujojoje Kachovkoje (Chersono sritis) įvyko susišaudymas tarp Rusijos karių, pranešė Nikolajevo srities valstybės administracijos pirmininkas Vitalijus Kimas.

11:27 Valstybės sienos tarnybos duomenimis, Charkive buvo sunaikinti 5 tankai, 10 šarvuočių (pėstininkų kovos mašinos ir šarvuočiai), taip pat okupantų jūrų pėstininkų kolona.

11:24 Per praėjusios dienos apšaudymą buvo sužeistas 31 žmogus, iš jų 4 vaikai. Žuvo 3 civiliai, pranešė Charkovo regiono administracijos vadovas Olegas Sinegubovas.

11:02 Ukrainos vicepremjerė Irina Vereščuk praneša, kad šiandien Ukrainoje neveiks humanitariniai koridoriai, nes nepavyko susitarti su okupantais dėl jų atidarymo.

11:00 Trostianco mieste, Sumų srityje, dėl rusų įsibrovėlių paliktų minų žuvo penki vaikai.

Taip pat miesto meras Jurijus Bova pasakojo, kad buvo ant minos pataikė ir į mišką vedžioti šuns išėjęs vyras. Vyrui pavyko išgyventi.

10:43 Kyjive sutrumpėjo komendanto valanda. Ji prasidės 22 val. ir baigsis 5 val. ryto.

09:55 Okupantų raketos pataikė į infrastruktūros objektus Brovarų bendruomenėje (Kyjivo regionas). Kai kur gali trūkti vandens ir šviesos, pranešė bendruomenės vadovas Igoris Sapožko.

09:53 Paskelbti okupantų nuostoliai: apie 20 tūkst. karių, 773 tankai, 2 tūkst. šarvuotų kovinių mašinų.

09:40 Sostinėje raketų sprogimų nebuvo, o gyventojų girdimi garsai buvo oro gynyba, pranešė miesto taryba.

09:17 Charkovo srityje tęsiasi aktyvios kovos, Rusijos kariai nesėkmingai bando veržtis į priekį Donecko srityje, priešas apšaudo Luhanską ir Chersoną, praneša regioninės karinės administracijos.

09:04 Britų žvalgyba apie padėtį Ukrainoje: Nors Rusijos veiklos dėmesys nukrypo į Rytų Ukrainą, galutinis Rusijos tikslas išlieka tas pats – priversti Ukrainą atsisakyti euroatlantinės orientacijos ir įtvirtinti savo regioninį dominavimą.

Rusijos pajėgos toliau gabena kovinę ir paramos įrangą iš Baltarusijos į Rytų Ukrainą, įskaitant pozicijas netoli Charkovo ir Severodonetsko.

Rusijos artilerija toliau atakuoja Ukrainos pozicijas šalies rytuose, kur Rusija planuoja atnaujinti puolimą.

Britų žvalgyba
Britų žvalgybos duomenys.

08:47 Ukrainoje nuo karo pradžios žuvo 202 vaikai, dar 361 buvo sužeistas, pranešė Ukrainos generalinė prokuratūra.

Generalinė prokuratūra
Duomenys.

08:36 Rusijos gynybos ministerija paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, pasak ministerijos, matyti Rusijos karinio jūrų laivyno vado admirolo Nikolajaus Jevmenovo susitikimas su kreiserio „Moskva“ įgula Sevastopolyje.

08:31 Charkovo srityje per pastarąją parą kilo 11 gaisrų, sukeltų Rusijos apšaudymo. Žuvo du žmonės, o dar 18 buvo sužeisti, pranešė valstybinė pagalbos tarnyba.

08:05 „The Economist“: Ukraina, nepaisant kiekybinio ir techninio priešo pranašumo, per 24 valandas padarė Rusijai daugiau nuostolių, nei Rusijos Federacija patyrė per aštuonerius kovos metus Sirijoje.

07:54 Naktį Severodonetske (Luhansko sritis) dėl apšaudymo užsiliepsnojo keturi daugiaaukščiai pastatai, Novodružeske namas buvo sugriautas, pranešė Luhansko srities valstybinė administracija.

Unian
Apšaudymo daugiaaukščio gyventojas.

06:48 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas praneša, kad užpuolikai greičiausiai ruošiasi karinio jūrų laivyno desanto operacijai Mariupolyje.

06:46 Pranešama apie sprogimus Kyjive. Nuo 05:25 sostinėje paskelbta aliarmas.

06:39 Ukrainos kariuomenės nuostoliai kare yra apie 8-10 kartų mažesni nei okupantų, teigė prezidento biuro vadovo patarėjas Aleksejus Arestovičius.

A. Arestovičius pridūrė, kad rusai Ukrainoje nužudė daugybę civilių, tačiau tikslaus skaičiaus nustatyti kol kas neįmanoma.

05:58 Pranešama, kad šiandien turėtų veikti 7 evakuacijos koridoriai.

02:10 Operatyvinė komanda „Pietūs“ praneša, kad prie pietinių Ukrainos sienų buvo nužudyti 36 okupantai ir sunaikinta 13 vienetų technikos, įskaitant du daugkartinius raketų paleidimo įrenginius „Grad“.

02:03 JT duomenimis, daugiau nei 100 000 civilių Mariupolyje kenčia nuo maisto, vandens ir šildymo trūkumo.

00:57 Rusijos Federacijos gynybos ministerija dar kartą siūlo Mariupolyje esančioms ukrainiečių pajėgoms, kurios šiuo metu gina „Azovstal“ metalurgijos gamyklą, padėti ginklus ir pasiduoti.

00:52 Ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadovybė: per praėjusią dieną ginkluotosios pajėgos neutralizavo 13 priešo oro taikinių.

00:19 Ukrainos jungtinių pajėgų operacijų štabas: per pastarąsias 24 valandas atmušta 10 priešo atakų ir sunaikinta priešo įrangą: 15 tankų, 3 artilerijos sistemos, 24 šarvuočiai ir 10 kitos technikos.

Oro gynybos daliniai Ukrainos Donbaso padangėje numušė 4 nepilotuojamas orlaivius Orlan-10 ir 2 sparnuotąsias raketas.

2022 04 17 07:38
Spausdinti