Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


67-oji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
SES Ukraine
Šuo Patronas, padedantis Ukrainos kariams išminuoti teritorijas. Patronas jau yra padėjęs surasti virš 150 minų.

22:12 UNIAN: dėl apšaudymo Donecko regione žuvo keturi gyventojai, dar 11 buvo sužeisti.

21:31 Lenkija Ukrainai perdavė 232 tankus T-72, teigia naujienų portalas „Visegrad 24“. Kartu perduota ir savaeigių haubicų, kitos letaliosios ginkluotės.

20:01 UNIAN: anot Ukrainos karinės vadovybės, sekmadienį Rusijos kariuomenė patyrė nuostolių keturiomis puolimo kryptimis.

Teigiama, kad rusai nepasiekė jokių taktinių pergalių Donecko ir dar trijų gyvenviečių kryptimis. Okupantai taip pat bandė pulti ukrainiečių pajėgas ties Marinka ir Ozernoje, tačiau susidūrė su aktyviu pasipriešinimu.

19:08 BNS: Iš apgultos plieno gamyklos „Azovstal“ Ukrainos Mariupolio uostamiestyje evakuota pradinė maždaug 100 civilių gyventojų grupė, sekmadienį pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Prasidėjo civilių gyventojų evakuacija iš „Azovstal“. Pirmoji maždaug 100 žmonių grupė jau vyksta į kontroliuojamą zoną. Rytoj su jais susitiksime Zaporižėje“, – tviteryje parašė prezidentas, turėdamas omenyje miestą, esantį maždaug už 220 kilometrų į šiaurės vakarus.

„Dabar kartu su #JT dedamos pastangos evakuoti kitus civilius iš gamyklos“, – pridūrė prezidentas.

18:25 UNIAN teigimu, šeštadienio naktį Rusijos pajėgos Mykolajivo prieigas apšaudė draudžiamomis kasetinėmis raketomis. Nurodoma, kad buvo panaudota „Uragan“ tipo raketa su kasetiniu užtaisu, kuris pataikė į gyventojų namus ir kiemus, gadindamas pastatus. Tačiau žmonių aukų išvengta.

17:44 Jungtinių Tautų (JT) atstovas spaudai Jensas Laerkė viešai paskelbė, kad iš Mariupolyje esančios apgultos plieno gamyklos „Azovstal“ sėkmnigai vykdoma civilių evakuacija. Pastarojoje megagamykloje, laikomoje tikriausiai paskutiniu ukrainiečių bastionu itin nusiaubtame Mariupolyje, pastarosiomis dienomis slepiasi tiek miesto gyventojai, tiek ir Ukrainos kovotojai.

Rusijos gynybos ministerija teigia, kad „Azovstal“ šios operacijos metu paliko 46 žmonės, tuo tarpu ukrainiečių pajėgos teigia, kad iš gamyklos išgelbėti tik 20 civilių.

16:48 Anot Ukrainos naujienų agentūros UNIAN, karo užpultoje valstybėje buvo sužeistas itin aukštas Rusijos karininkas, Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas.

Ukrainos vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo teigimu, V. Gerasimovą kliudė šrapnelis, sužeidęs dešinę koją.

Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas, Ukrainos teigimu, atvyko į Iziumo apylinkes, ketindamas tiesiogiai vadovauti veržimuisi į Slovjanską, tačiau operaciją pristabdė rusų vadovybės štabe įvykęs sprogimas.

15:57 Rusijos valstybės kontroliuojama žiniasklaida praneša, kad iš Mariupolio evakuota dar 40 žmonių, tarp jų – 8 vaikai.

15:55 Juodojoje jūroje užfiksuotas rusų karinių jūrų pajėgų suaktyvėjimas, Odesos srityje okupantai toliau atlieka žvalgybą bepiločių orlaivių pagalba.

15:00 Balandžio 30 d. į Ukrainą atvykstančių žmonių srautas siekė beveik 40 tūkst. – daugiausiai nuo karo pradžios. Iš jų 36 tūkst. buvo ukrainiečiai.

14:40 Tęsiasi smarkus apšaudymas Charkive, gyventojams rekomenduojama neišeiti iš namų ir slėptuvių.

13:41 Mariupolio miesto taryba paskelbė apie sekmadienį 16.00 val. vyksiančią civilių evakuaciją į Zaporižią.

12:59 Ukrainos žvalgyba teigia sutrikdžiusi sabotažo operaciją, kurios metu Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo agentai rengė teroro išpuolį – planavo numušti keleivinį lėktuvą virš Rusijos ar Baltarusijos ir apkaltinti Ukrainą bei jai ginklus tiekiančias valstybes.

11:53 Rusų kariai paleido tris smūgius iš MLRS sistemų į Charkivą, vienas jų suduotas oro uosto teritorijai. Vienas žmogus žuvo.

Telegram
Smūgių padariniai Charkive.

11:15 Ukrainos generalinio Ginkluotųjų pajėgų štabo duomenimis, šiuo metu Rusijos kariuomenės nuostolius sudaro 23,5 tūkst. karių, 1026 tankai, 2471 šarvuočiai, 151 daugiavamzdė raketų paleidimo sistema (MLRS), 80 oro gynybos sistemų, 192 lėktuvai, 155 sraigtasparniai, 8 laivai, numuštos 84 sparnuotosios raketos.

10:53 Britų žvalgyba praneša gavusi informacijos apie ilgalaikius Rusijos planus Chersone. Nuo kovo mėnesio rusų pajėgų užimtas miestas ketinamas išlaikyti rusų rankose, jame planuojama skelbti keturis mėnesius truksiantį valiutos perkeitimą iš Ukrainos grivinų į Rusijos rublį – anot žvalgybininkų, tai rodo, kad Rusija ketina Chersone išlaikyti stiprią politinę ir ekonominę įtaką. Miesto išlaikymas rusų rankose padėtų okupantams skverbtis tolyn Šiaurės ir Vakarų kryptimis ir gerinti okupuoto Krymo saugumą.

10:52 Užfiksuoti sprogimai Nikolajive.

10:51 Rusų okupantai nutraukė mobilųjį ryšį ir internetą Chersone ir kai kuriuose Zaporižios regionuose.

10:49 Rusų pajėgos pagrobė Kachovkos miesto (Chersono sritis) deputatą Igorį Protokovylą.

10:05 Sprogimai Odesoje, miesto karinės administracijos teigimu, girdima oro gynyba.

09:40 Šeštadienio naktį rusų okupantai apšaudė Luhansko ir Chersono sritis. Mūšiai tęsiasi Charkivo ir Donecko srityse, girdimi sprogimai ir apšaudymai.

09:28 Iš rusų pajėgų apsiaustos „Azovstal“ gamyklos Mariupolyje vėlų šeštadienio vakarą pavyko evakuoti bent 20 civilių. Jie išvežti Zaporižios kryptimi.

09:25 Į Kyjivą atvyko JAV Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi. Per susitikimą ji pareiškė, kad JAV rems Ukrainą, kol ji užbaigs kovą šiame kare.

09:23 Ukrainos generalinės prokuratūros duomenimis, per karą Ukrainoje iki šiol sužeisti daugiau nei 623 vaikai, daugiausia jų – Donecko srityje ir Kyjive.

08:44 Mariupolio mero Vadimo Boičenkos skaičiavimais, rusų okupantai per du mėnesius nužudė daugiau miesto civilių (apie 20 tūkst.), nei naciai per visą Antrojo pasaulinio karo laikotarpį (apie 10 tūkst.).

08:42 Berdijansko, Mariupolio, Skadovsko ir Chersono jūrų uostai liks uždaryti iki kol jų kontrolę perims ukrainiečių pajėgos.

08:33 Sarmato bataliono kariai atmušė priešo puolimą Donecko kryptimi.

08:31 Ukrainos generalinis Ginkluotųjų pajėgų štabas praneša apie toliau rusų telkiamas pajėgas siekiant pradėti greitą puolimą Chersono kryptimi. Ginklai ir karinė technika iš sandėlių Vakarų, Vidurio, Rytų karinėse apygardose ir Šiaurės laivyne geležinkeliu perkeliama į pasienio zonas su Ukraina.

08:25 Rusų pajėgos pagrobė Zmijivkos kaimo (Chersono sritis) seniūną Mykolą Kurivchaką. Anksčiau buvo pranešta, kad balandžio 30 d. rytą į Zmijivkos kaimą atvyko rusų karių kolona, ​​pradėjusi paieškas privačiose valdose.

2022 05 01 08:24
Spausdinti