Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


71-oji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
Twitter@Nexta_tv
„Azovstal“ gamykla Mariupolyje.

18:25 Jungtinių Tautų vyriausiasis humanitarinių reikalų pasiuntinys Martinas Griffithsas pranešė, kad į metalurgijos gamyklą „Azovstal“ Mariupolyje, kur vyksta intensyvūs Ukrainos ir Rusijos pajėgų mūšiai, keliauja naujas JT konvojus, kuris bandys evakuoti civilius gyventojus.

„Šiandien, mums besikalbant, konvojus vyksta į „Azovstal“, kurią turėtų pasiekti iki rytojaus ryto; tikiuosi, kad jis paims civilius, likusius tame niūriame pragare,.. ir nugabens juos į saugią vietą“, – sakė M. Griffithsas Varšuvoje vykusioje Ukrainos donorų konferencijoje.

17:44 Mariupolio gynėjai neigia O. Arestovyčiaus žodžius, kad rusų kariai buvo išvyti iš „Azovstal“ gamyklos, kurioje slepiasi civiliai ir vieni paskutiniųjų ukrainiečių karių šiame mieste.

Rusai į šią gamyklą, vadinamą paskutiniu ukrainiečių bastionu Mariupolyje, mėgina įsiveržti jau tris dienas.

Anot vieno iš „Azovo“ pulko vadų, kapitono Svyatoslavo Palamaro, rusai vis dar laiko užėmę dalį gamyklos.

16:25 Luhansko regiono gyventojai raginami nedelsti ir evakuotis. Šio regiono karinės administracijos vadovas Sergejus Gaidajus teigia, kad padėtis Luhansko regione išlieka labai sunki ir gali pasikeisti bet kurią valandą. Anot jo, vietiniai gyventojai turėtų išsikelti, kol dar yra tokia galimybė.

15:59 BNS: Rusija pažeidė pažadėtas paliaubas metalurgijos gamykloje „Azovstal“ Mariupolyje, tapusioje paskutiniuoju Ukrainos pajėgų bastionu šiame mieste, ketvirtadienį pareiškė pulko „Azov“ vado pavaduotojas Sviatoslavas Palamaras, prašydamas padėti „mirštantiems“ kariams ir padėti evakuoti civilius gyventojus.

„Rusai pažeidė paliaubų pažadą ir neleido evakuoti civilių gyventojų, kurie toliau slepiasi nuo apšaudymo gamyklos rūsyje“, – „Telegram“ paskelbtame vaizdo įraše teigė S. Palamaras, nurodęs, kad viduje vyksta „kruvini mūšiai“.

15:06 Nors Ukrainos kariuomenė teigia, kad rusai rimtai koncentruojasi į paskutinių likusių ukrainiečių pajėgų „Azovstal“ gamykloje Mariupolyje sunaikinimą, prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius žiniasklaidai nurodė, kad ukrainiečiams pavyko atlaikyti šturmą ir išstumti rusus iš gamyklos teritorijos.

14:40 Ukraina sugebėjo pereiti į kontrpuolimą prieš rusus dvejomis kryptimis, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas. „Ukrainos pajėgos perėjo prie kontrpuolimo Charkivo ir Iziumo kryptyse“, – nurodo V. Zalužnas.

14:27 Ukrainos kariuomenė paskelbė, kad Rusijos tikslas Mariupolyje – sunaikinti paskutinius ukrainiečių karius, dar likusius „Azovstal“ gamykloje.

„Rusai okupantai sutelkė pastangas į blokadą ir mėgina sunaikinti ukrainiečių dalinius „Azovstal“ teritorijoje“, – nurodoma išplatintame pareiškime.

Anot Ukrainos, gamykla puolama dvejomis kryptimis – bombarduojama iš oro, siekiant atimti gynėjų manevro laisvę, ir einant su ukrainiečiais į artimą kovą pačioje gamykloje.

13:49 Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas teigė, kad NATO žvalgyba ir kita pagalba Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms nesutrukdys Rusijai pasiekti visiško „specialiosios operacijos“ tikslo.

12:44 Chersono regione Čornobajavo kaimo vadovas Igoris Dudaras po Rusijos kariuomenės atliktų kratų buvo kritinės būklės paguldytas į ligoninę, o jo pavaduotojas Jevgenijus Rodionovas dingo, pranešė kaimo taryba.

12:39 Jau keletą dienų Rusijos kariuomenė blokuoja Chersono regiono įvažiavimą ir išvažiavimą iš Mikolajevo bei kitų Ukrainos valdžios kontroliuojamų miestų, pranešė partija „Liaudies tarnas“.

12:34 Sumų regione pasienio šarvuočių parkas buvo sustiprintas trofėjiniu BMP-2, pranešė VSAT Rytų regiono skyrius.

12:09 Gegužės 9-osios garbei skirtas paradas okupuotuose Donecke ir Luhanske nebus rengiamas pirmą kartą nuo 2014 m., kai šias teritorijas užėmė rusai, pranešė Rusijos propagandinis leidinys „RIA Novosti“, remdamiesi prezidento administracijos vadovo pirmuoju pavaduotoju Sergejumi Kirijenka.

11:37 Paskelbti okupantų nuostoliai Ukrainoje.

Generalinis štabas
Suvestinė.

11:26 Naktį intensyviai apšaudyta Mikolajevo sritis, yra sužeistųjų. Taip pat pažeisti dujotiekiai ir kontaktinis tinklas, pranešė Mikolajevo karinės administracijos vadovas Vitalijus Kimas ir meras Aleksandras Senkevičius.

11:07 Kyjivo srityje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pasieniečiai ir kariai iš rezervuaro ištraukė okupantų kovinį sraigtasparnį, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba.

10:37 Eugenijus Semidotskis iš Svativkos antrą kartą pateko į rusų nelaisvę. Pirmą kartą jis pateko į nelaisvę 2018 m., pranešė Luhansko karinė administracija.

10:16 Rusijos kariai apšaudė namą Pologos mieste, Zaporožėje, nužudydami moterį, pranešė regiono karinė administracija.

09:53 Rusijos įsibrovėliai okupuotame Mariupolyje pastatė savo „Rusijos paramos simbolį“ – didžiulį juodą paminklą „močiutei su Sovietų Sąjungos vėliava“ ir pradėjo keisti lenteles Donecko srities kaimuose ir miesteliuose, pranešė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka.

RBK
Okupantų paminklas.

09:31 Generalinė prokuratūra: oficialiais dokumentais, užfiksuotų Rusijos karo prieš Ukrainą aukų tarp vaikų skaičius išaugo iki 221 vaiko, o 408 vaikai buvo sužeisti.

09:19 Mariupolyje rusų okupantai planuoja beveik 2000 vyrų, laikomų vadinamajame filtravimo kalėjime, perrengti į ukrainietiškas uniformas ir įtraukti juos į gegužės 9-osios „belaisvių paradą“, pranešė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriušenka.

09:12 Regionų karinės administracijos: naktį Rusijos kariai apšaudė Donecko ir Luhansko sritis, o raketomis apšaudė Dniepropetrovsko ir Kirovorado sritis. Ukrainos oro gynyba veikė kai kuriuose regionuose.

08:56 Didžiosios Britanijos žvalgyba netiki, kad staigios pratybos Baltarusijoje kelia grėsmę jos kaimynėms, tačiau Rusija galėtų jas panaudoti Ukrainos kariams išlaikyti šiaurėje.

Didžiosios Britanijos žvalgyba pastebėjo, kad Baltarusijos sausumos pajėgos iš garnizonų persikelia į mokymo laukus. Pažymima, kad tai atitinka sezonines normas, nes Baltarusija gegužę įžengia į žiemos pratybų ciklo kulminaciją.

08:47 Dar 5 Luhansko gyventojų kūnai buvo rasti po Rusijos apšaudymo Luhansko srityje per vakar dieną, pranešė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Sergijus Hajdaj.

08:16 Rusijos okupuotame Kryme rusai pareiškė, kad nebėra transporto blokados tarp Ukrainos ir Krymo, skelbia „RIA Novosti“ propagandisto patarėjas Olegas Kriučkovas.

07:41 Rusijos kariuomenė naktį pradėjo raketų smūgį į gyvenamuosius rajonus ir Donecko srities Kramatorsko miesto centrinę dalį, sužeidė 25 civilius, 6 iš jų prireikė medikų pagalbos ligoninėje, pranešė Kramatorsko meras Oleksandras Hončarenka.

07:24 Zaporožės regiono karinė administracija: Rusijos kariuomenė pakeitė taktiką, siekdama pasistūmėti į priekį Rytų Ukrainoje: analizuoja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų taktiką, ieško jų silpnybių ir yra atsargūs.

07:01 Dėl Ukrainos kariuomenės veiksmų buvo atsiimta kelių gyvenviečių kontrolė Mikolajivo ir Chersono sričių pasienyje, pranešė Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

2022 05 05 08:42
Spausdinti