Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


76-oji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
Twitter@DefenceU
Ukrainos karys.

20:13 Pranešama, jog eidamas 89 metus dėl širdies ligos mirė pirmasis Ukrainos prezidentas Leonidas Kravčiukas.

BNS Foto
Leonidas Kravčiukas.

19:49 Rusijos Federacija išveda savo kariuomenę iš Charkivo srities. To priežastis – dideli nuostoliai, teigia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas. Traukiasi Vakarų karinės apygardos 6-osios jungtinės ginkluotės armijos 138-osios atskirosios mechanizuotosios brigados kariuomenė. Pačioje Rusijoje sakoma, kad kovotojai siunčiami „atsigauti“.

19:24 Per Rusijos agresiją Ukrainos sostinėje Kyjive apgadinta 390 pastatų, iš jų 222 – daugiabučiai.

19:21 Vietos valdžia praneša apie stiprius sprogimus Šostkinsko rajone (Sumskų sritis).

19:05 BNS: Ukrainos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad jo šalies narystė Europos Sąjungoje žemynui yra „karo ir taikos“ klausimas. “Noriu pabrėžti, kad Ukrainos narystė ES yra karo ir taikos Europoje reikalas“, – per spaudos konferenciją sakė diplomatijos vadovas Dmytro Kuleba.

18:28 Ukrainos karinės pajėgos Charkivo srityje nuo okupantų išlaisvino keturias gyvenvietes. Bėgant nuo ukrainiečių karių rusų technika virto nuo tilto ir nuskendo.

18:00 „Azovo“ pulkas, kuris gina Mariupolio „Azovstal“ gamyklą, publikavo sužeistų savo karių nuotraukas, kurie negali būti evakuoti, nes Rusijos okupacinės apsupo gamyklą.

.

.

.

17:55 BNS: Ukrainos užsienio reikalų ministras antradienį pareiškė, kad Kyjivas dėkingas Berlynui už pasikeitusią poziciją Maskvos atžvilgiu, įskaitant nuomonę dėl rusiškos naftos embargo ir ginkluotės tiekimo Ukrainai.

„Norėčiau padėkoti Vokietijai, kad ji pakeitė poziciją dėl virtinės klausimų. Vokietija pakeitė savo poziciją dėl ginklų tiekimo Ukrainai, taip pat... paskelbė pradedanti naują politiką Rusijos atžvilgiu“, – Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė per bendrą spaudos konferenciją Kyjive su Vokietijos diplomatijos vadove A. Baerbock.

17:12 BNS: Vokietija vėl atidarys ambasadą Kyjive, antradienį lankydamasi Ukrainoje sakė vokiečių užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.

„Netrukus atkursime minimalų... vokiečių ambasados Kyjive buvimą“, – sakė A. Baerbock, į Ukrainos sostinę atvykusi su viltimi išsklaidyti įtampą tarp abiejų šalių.

16:00 BNS: Vokietijos užsienio reikalų ministrė A. Baerbock antradienį pažadėjo, kad tarptautinė bendruomenė privers atsakyti tuos, kurie yra atsakingi už civilių žmonių mirtis Ukrainos Bučos mieste per Rusijos pajėgų invaziją.

15:33 Kyjivo meras Vitalijus Kličko pranešė, kad šiuo metu Ukrainos sostinėje yra beveik du trečdaliai gyventojų, kurie gyveno prieš karą.

15:32 BNS: Ukrainoje yra daugiau kaip 8 mln. šalies viduje perkeltų asmenų, kuriuos palikti savo namus privertė Rusijos invazija, paskelbė Jungtinės Tautos. Dar daugiau kaip 5,9 mln. ukrainiečių nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną išvyko iš šalies.

14:48 BNS: Kyjivas pranešė, kad Mariupolio uostamiestyje esančioje metalurgijos gamykloje „Azovstal“ liko daugiau kaip 1 000 Ukrainos karių, daugelis jų sužeisti.

14:35 BNS: Rusijos pajėgos įnirtingai bombarduoja Ukrainai gyvybiškai svarbų Odesos uostą, tikriausiai bandydamos sutrikdyti tiekimo linijas ir ginklų gabenimą, pranešė ukrainiečių pareigūnai.

Kitame Ukrainos pietinės pakrantės gale rusų pajėgos bombarduoja Mariupolio metalurgijos gamyklą, kur ukrainiečių kovotojai trukdo Maskvai visiškai perimti šio miesto – kito svarbaus uosto – kontrolę.

14:05 Odesoje per raketų ataką, sunaikinusią prekybos centrą „Riviera“, vienas žmogus žuvo ir dar penki buvo sužeisti. Žinoma, kad dviejų žmonių būklė stabili, pranešė Odesos miesto klinikinės ligoninės Nr. 11 direktorius Mykola Turčynas.

Riviera.

13:22 Praėjusią dieną Rusijos kariuomenė apšaudė Sumų ir Černigovo regionus, okupantai paleido mažiausiai dvi dešimtis raketų į Sumų regioną, pranešė Ukrainos kariškiai.

13:05 Dėl Mariupolyje esančioje „Azovstal“ gamyklos apšaudymo buvo sužeisti keli žmonės, gynėjai prarado ryšį su lauko ligonine. Apie tai pranešė „Azovo“ pulko vado pavaduotojas kapitonas Svjatoslavas Palamaras.

12:57 Ukrainos saugumo tarnyba: siekdama nuslėpti savo nuostolius kare Ukrainoje, Rusija surašo žuvusius karius kaip „dingusius be žinios“.

12:29 Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnyba: vakar vakare Rusijos lėktuvai nevaldomomis raketomis apšaudė Ukrainos pasienio zoną Černigovo srityje.

12:25 Zaporožės srityje žuvo žinomas buvęs Rados deputatas Deividas Žvanija, jis žuvo per artilerijos apšaudymą.

11:49 Vakar Donecko srityje rusai apšaudė 13 gyvenviečių, nužudė 12 civilių ir dar 7 sužeidė, pranešė Donecko srities policija.

11:37 Nacionalinė gvardija teigia, kad šiuo metu visa Ukrainos vadovybė skiria pagrindinį dėmesį civilių ir karių, kurie gina „Azovstal“ gamyklą okupuotame Mariupolyje, evakuacijos planavimui.

11:22 Užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba sakė, kad pergalės mūšyje dėl Donbaso atveju Ukraina norėtų išlaisvinti visas savo teritorijas, kurias okupavo Rusija, tačiau neatmetė derybų galimybės.

11:20 Ukrainos žvalgybos duomenimis, Vladimiro Putino režimas įsakė propagandinei žiniasklaidai sutelkti Rusijos dėmesį į „Rusijos kariuomenės kovą su visoms ES ir NATO šalims“.

11:01 Rusijos okupantai vakar visą dieną apšaudė „Azovstal“ gamyklą blokuotame Mariupolyje ir tai daro iki šiol, pranešė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka.

10:45 Belogorovkoje (Luhansko sritis) vyksta „teritorijos valymas“ – Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino Rusijos karių pontonus ir karinę techniką, dalis įsibrovėlių pabėgo, pranešė Luhansko srities valstybės administracijos vadovas Sergijus Gajdaj.

10:35 Didžiosios Britanijos žvalgyba pranešė, kad Ukrainos pasipriešinimo neįvertinimas ir dėl to patirti nuostoliai neleido V. Putinui gegužės 9 dieną paskelbti apie karinę jo kariuomenės sėkmę Ukrainoje.

Britų žvalgyba
Karo veiksmai Ukrainoje.

10:18 Iziumo mieste po sugriauto namo griuvėsiais rasti 44 civilių kūnai. Rusų okupantai šį namą sugriovė kovo pradžioje.

09:57 Bendras per Rusijos invaziją į Ukrainą nukentėjusių vaikų skaičius, gegužės 10 d. duomenimis, pasiekė 642. Nuo karo pradžios žuvo 226 ir 416 buvo sužeista. Per karą taip pat nukentėjo 1657 švietimo įstaigos.

09:35 Naujausiais duomenimis Rusijos okupantų gyvieji nuostoliai pasiekė 26 tūkstančius.

09:12 Regionų administracijų duomenys: naktis Charkove buvo gana rami, Donecko ir Luhansko srityse tęsėsi smarkūs mūšiai, Mykolajevo srityje rusai apšaudė Pervomaiškės miestą ir keletą kitų kaimų, o Odesoje gegužės 9 d. raketos smūgis sunaikino prekybos centrą ir sandėlį.

08:44 Per praėjusią parą Rusijos kariuomenė 22 kartus apšaudė Luhansko srities miestus ir kaimus, tęsiasi kovos dėl Voevodivkos, Toškivkos ir Nyžnės, o Šipilove rusai apšaudė policiją. Apie tai paskelbė Luhansko srities valstybės administracijos vadovas Sergijus Gajdaj.

08:31 Okupantai iš artilerijos apšaudė Zelenodolsko bendruomenę Dniepropetrovsko srityje, pranešė Dniepropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Valentynas Rezničenka.

08:14 Pentagonas: Sankcijos Rusijai pradeda daryti žalą jos gynybinei-pramoninei bazei, ypač Rusijos kariuomenei sunku papildyti savo didelio tikslumo valdomos amunicijos atsargas.

07:30 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų štabas: Rusija galimai rengs provokacijas panaudodama cheminę pramonę, kad apkaltintų Ukrainą.

07:02 Joe Bidenas: Rusijos prezidentas V. Putinas tapo karo įkaitu – jis neturi, kaip išeiti iš karo Ukrainoje.

06:38 Rusai apšaudė Novoslobodo ir Vorožbijos bendruomenių teritorijas Sumų srityje, pranešė Sumų regiono valstybės administracijos vadovas Dmitrijus Živickis.

05:57 Rusija gali aneksuoti Donbasą ir ten surengti „referendumą“. Apie tai pranešė JAV Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as.

04:41 Melitopolyje rusai užgrobia apleistus butus ir vagia automobilius. Apie tai pranešė Zaporožės regiono karinė administracija.

04:01 JAV pastebėjo ženklų, kad dalis ukrainiečių yra deportuojami į Rusiją.

02:03 Okupantams apšaudžius Odesą žuvo žmogus, 5 sužeisti.

Pietų Ukrainos gynybos jungtinis spaudos centras
Deganti Odesa.
2022 05 10 06:34
Spausdinti