Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


77-oji Ukrainos karo diena: naujausios žinios iš fronto
Alfa.lt
Twitter@DefenceU
Evakuacija.

21:45 Apšaudoma Charkivo sritis.

20:55 Poltavos srities vadovas pranešė apie raketų antskrydžius.

20:20 Ukrainos nacionalinė gvardija pirmąkart paskelbė apie savo nuostolius. Nuo pirmos Rusijos agresijos Ukrainoje dienos iki dabar žuvo daugiau nei 1500 gvardiečių.

19:20 BNS: Čekijos prezidentas Milošas Zemanas, pakeitęs savo prorusišką poziciją dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, patenkino prašymą leisti 103 piliečiams kariauti šioje šalyje kartu su Kijevui lojaliomis ginkluotomis pajėgomis.

19:14 Čekijos senatas Rusijos veiksmus Ukrainoje pripažino ukrainiečių tautos genocidu.

19:03 Ukrainoje pirmą kartą rengiamasi teisti Rusijos kariškį. Generalinė prokurorė Irina Venediktova pareiškė, jog į nelaisvę paimtas rusų karys kaltinamas „pažeidęs įstatymus ir karo tradicijas“. Jam gresia nuo 10 iki 15 metų nelaisvės.

17:50 BNS: Ukraina su Rusijos karo pasekmėmis kovos dar „100 metų“ dėl nesprogusių sviedinių miestuose, trečiadienį pareiškė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas. Jis taip pat pažadėjo, kad sąjungininkės prisidės prie šalies atstatymo.

16:55 Finansų ministrė Gintarė Skaistė trečiadienį Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko metinio susitikimo Plenarinėje sesijoje paragino neribotam laikui suspenduoti Rusijos ir Baltarusijos narystę Banke. Prasidėjus karui Ukrainoje ERPB sustabdė visą veiklą agresorėse Rusijoje ir Baltarusijoje, įskaitant lėšų išmokėjimus vykdomiems projektams.

16:51 BNS: Ukraina nuo Rusijos invazijos pradžios jau prarado 30 proc. darbo vietų, o karui užsitęsus šie praradimai taps dar didesni, trečiadienį pranešė Jungtinės Tautos. Pirmojoje ataskaitoje apie Rusijos karo Ukrainoje pasekmes ne tik jame dalyvaujančioms šalims, bet ir Centrinei Azijai bei visam pasauliui, JT Tarptautinė darbo organizacija pateikė kelis galimus scenarijus, kurie priklausys nuo to, kaip toliau plėtosis šis konfliktas: „Jei karo veiksmai būtų nedelsiant nutraukti, galėtų prasidėti greitas (ekonomikos) atsigavimas, 3,4 mln. darbo vietų atkūrimas, o tai sumažintų darbo vietų praradimą iki 8,9 proc.“

16:47 BNS: Ukrainos nacionalinė gvardija nuo Rusijos invazijos pradžios neteko daugiau kaip 500 karių, naujienų agentūra „Unian“ trečiadienį citavo aukšto rango kariškį.

„Vykdydama užduotis per šį laikotarpį, Nacionalinės gvardija patyrė tokius asmeninės sudėties nuostolius: sanitariniai – 1 697 kariai, negrįžtami – 501 karys“, – teigė Gvardijos štabo Vyriausiosios valdybos viršininkas Oleksijus Nadtočas. Balandžio viduryje Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad per Rusijos pajėgų įsiveržimą, prasidėjusią vasario 24 dieną, iš viso žuvo apie 2,5–3 tūkst. ukrainiečių karių. Kyjivo teigimu, jo pajėgos lig šiol nukovė apie 26 350 priešo karių.

16:45 BNS: naujienų agentūros AP trečiadienį išanalizuotos palydovinės nuotraukos rodo, kad Rusijos laivas, kaip manoma, gabenantis užgrobtus ukrainietiškus grūdus, prisišvartavo Sirijoje. Antradienį bendrovės „Planet Labs“ padarytoje nuotraukoje matyti prieplaukoje Sirijos Latakijoje esantis balkeris „Matros Pozynič“, plaukiojantis su Rusijos vėliava.

15:55 Teisėsaugininkai Charkove atskleidė ir sulaikė pareigūną, kuris Rusijos specialiosioms tarnyboms perdavė informaciją apie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dalinius, pranešė Valstybinio tyrimų biuro spaudos tarnyba.

15:32 Desantininkai Charkovo srityje numušė Rusijos sraigtasparnį Ka-52, pranešė karinis ekspertas Jurijus Kočevenka.

15:18 Generalinė prokurorė Irina Venediktova: Rusijos kariuomenės tankų divizijos skyriaus vadas Vadimas Šišimarinas bus teisiamas už civilio Sumų srities gyventojo nužudymą.

14:59 Ukrainos karinės žvalgybos duomenimis, Rusijos valdžia planuoja į Ukrainą siųsti naujai parengtus desantininkus, kai tik jie baigs mokyklą.

14:51 Ukrainos ginkluotosios pajėgos sustabdė rusų puolimą Charkovo ir Iziumo srityse, Chersono ir Melitopolio kryptimis priešas stojo į gynybą.

14:50 Sumų srities Trostjanece Valstybinio tyrimų biuro tyrėjai aptiko svarbių Rusijos kariuomenės dokumentų, kuriuose buvo nurodyti Rusijos planai užgrobti visą Ukrainos teritoriją.

14:47 „Energoatom“ atleido tris Zaporožės AE darbuotojus, dalyvavusius okupantų surengtoje „Nemirtingojo pulko“ akcijoje.

14:18 Prie Rusijos norintiems prisijungti Chersono srities „gauleiteriams“ (red. – hitlerinės Vokietijos nacionalistų partijos srities organizacijos ir pačios srities vadovams) prezidentūra paaiškino, kad jie gali prašyti tik vieno – teismo malonės.

14:17 Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad okupuoto Chersono srities aneksija turėtų vykti „teisėtai, kaip buvo Krymo atveju“.

14:07 Vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ kovotojų lyderis Denisas Pušilinas sakė, kad okupantai turėjo „laisvas rankas“ pulti, nes visi civiliai paliko Mariupolio gamyklos „Azovstal“ teritoriją, skelbia Rusijos propagandinis leidinys „RIA Novosti“.

13:21 Okupantų paskirta vadinamoji Chersono karinė-civilinė administracija pareiškė prašysianti Rusijos prezidento Vladimiro Putino įtraukti Chersono regioną į Rusiją, pranešė Rusijos propagandinis leidinys „RIA Novosti“.

13:11 Rusų okupantai neteisėtai uždarė magistralinio dujotiekio Šebelinka-Novopskovas sklendes, dėl ko Luhansko ir Donecko sričių gyventojai liko be Ukrainos dujų tiekimo. Apie tai pranešė Ukrainos dujų perdavimo sistemos vadovas Sergijus Makogonas.

13:04 Kremliaus leidinys „RIA Novosti“: dabar tapo žinoma, kad Rusijos oro gynyba gegužės 8 dieną Kursko srityje numušė du bepiločius orlaivius.

12:48 Per praėjusią parą Mykolaivo srities rusų okupantų apšaudymo metu buvo sužeisti devyni žmonės, pranešė Mykolaivo regiono tarybos pirmininkė Anna Zamazeeva.

12:01 Ukrainos desantininkai pažymi, kad gegužės 10 dieną numuštas Rusijos atakos sraigtasparnis Mi-24 yra jų 15 laimikis.

11:44 Mariupolį ginančios Ukrainos „Azovo“ nacionalinės gvardijos atstovai įsitikinę, kad yra karinis būdas atblokuoti „Azovstal“ gamyklą ir išlaisvinti iš ten kovotojus.

11:26 „Azovo“ pulko žvalgybos skyriaus karininkas Ilja Samoilenko teigė, kad jo padalinys negali pasiduoti rusams, nes turi įsakymą „Azovstal“ gynybą laikyti Mariupolyje ir negali jo pažeisti.

10:49 „Azovo“ pulko žvalgybos skyriaus karininkas Ilja Samoilenko sakė, kad, anot jo, visi civiliai buvo evakuoti iš „Azovstal“ gamyklos Mariupolyje.

10:38 Ukrainos saugumo tarnyba skelbia įrodymus, kad dalis Rusijos „civilių“ ragina savo karius žudyti ir kankinti ukrainiečių vaikus.

10:15 Pasak amerikiečių žvalgybos, karas Ukrainoje atsidūrė aklavietėje – nei okupantai, nei ukrainiečiai nepasistūmėja karo veiksmuose.

10:14 Oro gynybos pajėgos virš Zaporožės numušė raketą, tačiau nuolaužos smarkiai apgadino infrastruktūrą, pranešė karinė administracija.

10:04 Rusijos okupantai raketomis apšaudė Slovjansko miestą Donecko srityje, pirminiais duomenimis, niekas nenukentėjo, pranešė karinės-civilinės administracijos vadovas Vadymas Liachas.

09:50 Iki metų pabaigos Mariupolyje nuo ligų ir netoleruojamų sąlygų gali mirti daugiau nei 10 tūkst. žmonių, dabar mieste gyvena 150-170 tūkst. asmenų, pranešė Mariupolio meras Vadymas Bojčenko.

09:46 Administracijų duomenys: Rusijos kariškiai bandė pulti Iziumo kryptimi, taip pat ne kartą bandė prasiveržti į S. Novomichailivką Donecko srityje, tačiau nesėkmingai. Praėjusią dieną okupantai smogė Ukrainos rytuose ir pietuose.

09:22 Paskelbti okupantų nuostoliai Ukrainoje.

Ukrainos gynybos ministerija
Suvestinė.

09:07 Britų žvalgyba: Rusija tęsia pastangas sustiprinti savo garnizoną užgrobtoje Juodosios jūros Gyvatės saloje, o Ukraina sėkmingai smogė Rusijos oro gynybai ir tiekimo laivams.

Taip pat pažymima, kad Ukraina sėkmingai smogė Rusijos oro gynybai ir aprūpina laivus bepiločiais orlaiviais „Bayraktar“.

08:42 Generalinė prokuratūra: Nuo karo pradžios buvo sužeisti daugiau nei 643 vaikai, žuvusiųjų skaičius per pastarąją parą nekito – 226, tačiau sužeistųjų skaičius išaugo iki 417.

08:16 JAV žvalgyba mano, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino pradėtas karas Ukrainoje artimiausiais mėnesiais greičiausiai bus „nenuspėjamas ir eskaluojamas“.

07:58 Luhansko srityje rusai per pastarąją parą 15 kartų apšaudė gyvenamuosius rajonus, įskaitant Gorskio regioninę internatinę mokyklą, pranešė Luhansko srities valstybės administracijos vadovas Sergijus Gajdaj.

07:17 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabas: Rusijos kariuomenė aktyviausiai kovoja Slobožanskio ir Donecko kryptimis, bando įsitvirtinti Kryvyj Rig kryptimi, o Padniestrėje palaiko pilną savo dalinių kovinę parengtį.

04:13 Zaporožės srityje įsibrovėliai dar kartą apšaudė civilinę Orichovo infrastruktūrą, vienas žmogus žuvo, 8 buvo sužeisti, pranešė regiono karinė administracija.

02:43 Operatyvinė komanda „Pietūs“: Ukrainos gynėjai pietuose sunaikino 79 okupantus ir 12 priešo technikos vienetų.

2022 05 11 09:04
Spausdinti