Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV
80 metų J. Bidenas turi paskelbti, kad sieks antros kadencijos
BNS
Twitter
Joe Bidenas.

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas antradienį turi paskelbti, jog sieks antrosios kadencijos, ir pradėti įnirtingą naują rinkimų kampaniją bei galimą atsakomąją kovą su Donaldu Trumpu.

„Sekite naujienas“, – pirmadienį Baltuosiuose rūmuose žurnalistams sakė 80 metų J. Bidenas. Jo amžius yra rekordinis JAV prezidento rinkimų kampanijoms.

Manoma, kad demokratas paskelbs vaizdo pranešimą, kaip ir lygiai prieš ketverius metus, kai pranešė apie savo kandidatavimą 2020 metų rinkimuose, kuriuose galiausiai nugalėjo D. Trumpą.

Per pirmuosius dvejus kadencijos metus pasiekęs nemažai teisėkūros pergalių ir svarbių laimėjimų užsienio politikoje, J. Bidenas neturi jokio realaus varžovo iš Demokratų partijos.

Tačiau dėl garbingo amžiaus jis bus nuolat ir griežtai stebimas.

Antrosios kadencijos pabaigoje demokratų veteranui būtų 86 metai. Nors vasarį atlikto medicininio patikrinimo metu jis buvo pripažintas tinkamu eiti prezidento pareigas, daug kas mano, kad jis yra per senas.

Savaitgalį televizijos „NBC News“ paskelbtos apklausos duomenimis, 70 proc. amerikiečių, įskaitant 51 proc. demokratų, mano, kad jis neturėtų kandidatuoti.

69 procentai visų respondentų, teigusių, kad jis neturėtų kandidatuoti, kaip pagrindinę ar antraeilę priežastį nurodė susirūpinimą dėl jo amžiaus.

J. Bidenas mėgsta į šiuos nuogąstavimus atsakyti žodžiais „stebėkit mane“, reiškiančiais, kad rinkėjai turėtų sutelkti dėmesį į jo politines pergales namuose ir suburtą beprecedentį Vakarų aljansą, padedantį Ukrainai gintis nuo Rusijos invazijos.

Per ateinančius pusantrų metų J. Bidenas turėtų visus dabartinio prezidento statuso privalumus, jį remtų vieninga partija, o respublikonai dar tik pradės chaotišką pirminių rinkimų sezoną.

Nepaisant to, kad tapo pirmuoju esamu ar buvusiu JAV prezidentu, kuriam buvo pateikti kriminaliniai kaltinimai, D. Trumpas, kurio atžvilgiu taip pat vyksta tyrimai dėl mėginimų panaikinti savo pralaimėjimą J. Bidenui 2020 metų rinkimuose, yra respublikonų favoritas.

Pirmadienį D. Trumpas suskubo kritikuoti žmogų, kuris praėjusį kartą jį nugalėjo.

„Po tokio pražūtingo ir nesėkmingo prezidentavimo beveik neįsivaizduojama, kad J. Bidenas galėtų net pagalvoti apie kandidatavimą dėl perrinkimo“, – sakoma jo pareiškime.

Labiausiai tikėtinas respublikonų varžovas 76 metų D. Trumpui, Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas, yra panašus dešiniojo sparno atstovas, tačiau gerokai jaunesnis – tik 44 metų.

Manoma, kad J. Bidenas 2024 metų lapkritį rinkimuose dalyvaus kartu su Kamala Harris – pirmuoju juodaodžiu asmeniu ir pirmąja moterimi JAV viceprezidento poste.

„Atkurti vidurinę klasę“

J. Bidenas antradienį atkreips dėmesį į savo užsienio politiką, kai susitiks su Pietų Korėjos prezidentu Yoon Suk-yeolu, pradedančiu valstybinį vizitą Baltuosiuose rūmuose.

2020-ųjų rinkimus J. Bidenas vadino kova už Amerikos demokratijos išgelbėjimą nuo D. Trumpo, bet jo paraiška antrai kadencijai turbūt bus labiausiai grindžiama teiginiu, kad jis atkurs JAV gamybos bazę ir sukurs darbo vietų vidurinei klasei.

Baltųjų rūmų teigimu, antradienį Vašingtone vykstančioje profesinių sąjungų konferencijoje jis ketina padaryti pranešimą ekonomikos klausimais.

Nors tai nėra rinkimų kampanijos renginys, planuojama tema – „kaip jo investavimo į Ameriką darbotvarkė sugrąžina gamybą, atkuria vidurinę klasę ir kuria gerai apmokamas darbo vietas“ – turėtų būti pagrindinė demokratų 2024 metų žinia.

Saugus pasirinkimas

J. Bideno reitingai jau daugiau nei pusantrų metų neviršija 50 procentų.

Vis dėlto, kai tai būdavo svarbu, jis nuolat pasirodydavo geriau nei tikėtasi. Šalininkai sako, kad netikėtai geri Demokratų partijos rezultatai 2022 metų kadencijos vidurio Kongreso rinkimuose patvirtino J. Bideno „prekės ženklą“.

Nors J. Bidenas, palyginti su D. Trumpu, gali atrodyti neryškus, jis tikisi, kad jo nuosaikus, senamadiškas įvaizdis pasitarnaus kaip slaptasis ginklas, reikalingas vis radikalesniais laikais.

„Mano tėtis turėjo posakį: „Joey, nelygink manęs su Visagaliu. Lygink mane su alternatyva“, – dažnai kartoja J. Baidenas.

2023 04 25 09:37
Spausdinti