Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


82-oji karo Ukrainoje diena: pagrindiniai įvykiai fronte
Alfa.lt
Twitter@ng_ukraine
Seselė.

19:47 Europpos Sąjunga planuoja papildomai skirti 500 mln. eurų Ukrainos karinei pagalbai.

19:43 BNS: Ukrainos rytuose esančiame Severodonecke per naujausią apšaudymą žuvo mažiausiai 10 žmonių, miestą beveik visiškai apsupus Rusijos pajėgoms, pranešė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

Rusijos kariai „nesustodami apšaudo Severodonecką“, sakoma S. Haidajaus pranešime platformoje „Telegram“. „Žuvo mažiausiai dešimt žmonių. Šiuo metu dėl naujų apšaudymų labai sunku patikrinti vietovę“, – pridūrė jis, ragindamas vietos gyventojus nepalikti slėptuvių.

18:51 Ukrainoje uždaromas vienintelis šalyje Maksimo Gorkio muziejus, esantis Poltavos srityje.

16:30 Rusijos gynybos ministerija pirmadienį pranešė, kad pasiektas susitarimas evakuoti sužeistus karius iš metalurgijos gamyklos „Azovstal“ Ukrainos Mariupolio uostamiestyje. „Buvo pasiektas susitarimas su Ukrainos kariuomenės atstovais“ evakuoti sužeistuosius iš Rusijos pajėgų apgultos gamyklos, sakė ministerija ir pridūrė, kad evakuacijos metu įvestas „tylos režimas“.

Pasak ministerijos, sužeisti kariai bus nugabenti į ligoninę netoliese įsikūrusiame Novoazovsko mieste. Vis dėlto Ukrainos pareigūnai šios informacijos kol kas nepatvirtino.

13:02 BNS: Ukrainos rytinės Luhansko srities karinės administracijos vadovas pranešė, kad praėjusią naktį per rusų pajėgų smūgius ligoninei Sjeverodonecko mieste du žmonės žuvo ir dar devyni, įskaitant vaiką, buvo sužeisti.

12:52 BNS: Ukraina paskelbė, kad jos pajėgos susigrąžino kontrolę prie sienos su Rusija netoli antro pagal dydį šalies miesto Charkivo, kuris buvo nuolat apšaudomas nuo Maskvos invazijos pradžios.

Gynybos ministerija per socialinius tinklus vėlai sekmadienį pranešė, kad Teritorinės gynybos pajėgų 127-osios brigados 227-ojo bataliono kariai „išvijo rusus ir susigrąžino valstybės sieną“.

12:51 UNIAN: užgrobę Mariupolį rusai mėgina užglaistyti savo įvykdytus nusikaltimus. Turima duomenų, kad okupantai mėgina išvalyti nuolaužas ir statybinį laužą gimdymo namų, subombarduotų dar karo pradžioje, teritorijoje. Kovą subombarduoti gimdymo namai buvo vienas iš pirmųjų karo nusikaltimų, sulaukusių itin didelio pasaulio dėmesio.

12:16 Ukraina: rusai bandė prasiveržti į ukrainiečių teritorijas Sumuose, tačiau „gavo į dantis“. Teigiama, kad pasienyje okupantų pajėgos pabandė prasiveržti naudodamos granatsvaidžius, artileriją ir automatinius ginklus, tačiau pasienyje veikę ukrainiečių kariai sulaikė ataką ir nuslopino iniciatyvą.

12:10 Ukrainos vidaus reikalų ministro teigimu, rusų pajėgoms duotas nurodymas iš Maskvos užimtuose Ukrainos miestuose Enerhorade ir Chersone pasiruošti referendumui ar referendumams, kurie turėtų įvykti per kelis mėnesius.

„Jei kalbėsime apie Enerhoradą ir ne tik, rusai stengiasi kaip galima geriau įsitvirtinti, turėti pagrindą po kojomis, įvesti savo tvarką“, – teigia ministras Vadimas Denisenko.

Anot vietinės Chersono apskrities valdžios atstovų, okupantai iš vietinių gyventojų renka pasus ir kitus asmens dokumentus, kuriuos vėliau gali panaudoti vykstant referendumui.

12:03 UNIAN: per parą Rusijos pajėgos neteko dar maždaug 300 karių, iš viso žuvusių Rusijos karių skaičius siekia maždaug 27 700. Ukrainiečių teigimu, per pastarąją parą taip pat buvo sunaikinti 8 rusų tankai, 16 šarvuočių ir 22 artilerijos sistemos.

11:35 Ukrainos vidaus reikalų ministras Vadimas Denisenko pareiškė, kad ukrainiečių pajėgos ties Charkivu įgyja pagreitį ir pereina į sunkiai sustabdomą puolimą, tuo tarpu besitraukiantys rusai panikuoja. Anot ministro, besitraukiančios okupantų pajėgos dažnai elgiasi chaotiškai, sprogdina tiltus, taip bandydamos pristabdyti ukrainiečių puolimą. Besitraukiančių rusų tikslas – neleisti ukrainiečiams patekti į užnugarį ir atkirsti Rusijos kovinių grupuočių nuo tiekimo ir paramos.

11:15 BNS: Per beveik tris mėnesius besitęsiančią Rusijos invaziją į Ukrainą nenaudotinais jau tapo maždaug 23 proc. šalies geležinkelių, pareiškė Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas.

„Rusijos kariuomenė sąmoningai naikina Ukrainos civilinę infrastruktūrą. Vien dokumentais patvirtintų nuostolių suma jau viršija 90 mlrd. JAV dolerių ir ji auga su kiekviena karo diena“, – kalbėjo ministras per savaitgalį Lenkijoje vykusią tarptautinę konferenciją „Karpatų Europa“.

Ministras pabrėžė, jog tokiomis sąlygomis Ukraina priversta skubiai pertvarkyti logistikos sistemą.

„Siekiame užtikrinti krovinių pristatymo grandžių veikimą, perorientuoti prekybos srautus dėl Ukrainos jūrų uostų blokados ir maždaug 23 proc. šalies geležinkelių tinklo praradimo“, – sakė A. Kubrakovas.

Jis patikslino, kad sugriauta 6,3 tūkst. kilometrų magistralinių geležinkelių, 23,5 tūkst. automobilių kelių, taip pat 289 automobilių kelių tiltai ir 41 geležinkelių tiltas.

10:21 Pasak regiono administracijos vadovą Viačeslavą Čausą, šiandien prasideda infrastruktūros atstatymas.

10:04 Mykolajeve nuskambėjo galingų sprogimų serija dėl raketų smūgių ir MLRS. Pataikė į gyvenamuosius miesto kvartalus, pranešė meras.

10:03 Žiniasklaida: Rusijos kariai pradeda vykdyti raketų smūgius į Odesos sritį, buvo apgadintas poilsio centras.

09:48 Rusijos kariai nesiliauja bandę patekti į Mariupolyje esančios „Azovstal“ gamyklos bunkerius arba blokuoti išėjimą iš jų, kur yra Ukrainos gynėjai, pranešė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka.

09:30 Britų žvalgyba: Baltarusijos prezidentu pasiskelbęs Aleksandras Lukašenka bando išvengti tiesioginio dalyvavimo Ukrainos kare.

Po gegužės pradžioje vykusių pratybų Baltarusija paskelbė apie specialiųjų operacijų pajėgų dislokavimą prie sienos su Ukraina, taip pat oro gynybos, artilerijos ir raketų pajėgų dislokavimą poligonuose šalies vakaruose.

„Baltarusijos pajėgų buvimą prie sienos greičiausiai užfiksuos Ukrainos kariai, todėl jie negali dislokuoti pajėgų, kad remtų operacijas Donbase“, – sakoma pranešime.

09:09 Generalinės prokuratūros duomenimis, okupantai Ukrainoje nužudė mažiausiai 229 vaikus, o Mariupolyje nustatytos naujos okupantų aukos.

08:54 Regioninių karinių administracijų duomenys: Luhansko sritį nuolat apšaudo rusai, ypač Severodonetską ir Lisičanską, Donecko sritis taip pat smarkiai apšaudyta, įskaitant pramonės objektus, Mykolajeve raketų smūgiai ir MLRS salvės krito į gyvenamuosius rajonus.

08:35 Rusijos kariai apšaudė Luhansko srities gyvenvietes iš artilerijos ir MLRS. Gynėjai išvijo okupantus iš Borivskio netoli Severodonetsko, pranešė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Hajdaj.

07:02 Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas: Ukrainos ginkluotosios pajėgos vėl smogė rusams Čornobaivkos (Chersono sritis) srityje, priešo nuostoliai dar skaičiuojami.

06:14 Odesos miesto taryba: Odesos srities pakrantėje buvo išplautos ir neutralizuotos dvi Rusijos karinio jūrų laivyno inkarų minos.

Odesos miesto taryba
Išplauta mina.

04:25 Amerikos karo studijų instituto (ISW) analitikai: tikėtina, kad rusai sutelks dėmesį į Severodonecko užgrobimą, o ne į Donecko srities administracinių ribų pasiekimą.

01:42 Rusai Dniepropetrovsko srityje naudoja Ženevos konvencijos uždraustą fosforinę amuniciją, pranešė Kryvyj Rih Karinės administracijos viršininkas Oleksandras Vilkulas.

00:52 Rusai užmaskavo Zaporožės AE mokymo centro apšaudymo rezultatus, o stoties darbuotojams uždraudė ateiti į darbą su telefonais, pranešė „Energoatom“.

00:32 Karinių oro pajėgų vadovybės Spaudos centras: Praėjusią parą Ukrainos oro gynyba sunaikino 11 priešo taikinių, orlaiviai smogė okupantams, kertamiems Inguleto upę.

00:07 Gynybos ministerija: Charkovo srityje vienas iš teritorinės gynybos batalionų išstūmė Rusijos kariuomenę ir nuėjo prie valstybės sienos su Rusija.

2022 05 16 08:54
Spausdinti