Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


84-oji karo Ukrainoje diena: pagrindiniai įvykiai fronte
Alfa.lt
Telegram/UNIAN
Iš „Azovstal“ evakuojamas Ukrainos gynėjas.

20:54 Jungtinės Valstijos vėl atidarė ambasadą Kyjive, kuri buvo uždaryta tris mėnesius dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, informavo Valstybės departamentas.

„Ukrainos žmonės su mūsų saugumo pagalba, apgynė savo tėvynę nesąžiningos Rusijos invazijos akivaizdoje, todėl virš ambasados vėl plevėsuoja“ JAV vėliava, sakoma valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškime.

19:30 Ukrainos generalinis štabas pranešė apie išvaduotą nuo rusų Dementijevkos gyvenvietę (Charkivo sritis).

19:25 Oro pavojus skelbiamas beveik visoje Ukrainoje.

19:06 Ukrainos kariai susprogdino strateginius tiltus Luhansko srityje, taip sutrukdydami Rusijos kariams pulti Severodonecką ir Lisičanską.

18:49 Melitopolyje susprogdintas rusų šarvuotas traukinys. Aukų skaičius tikslinamas.

18:25 Volodymyras Zelenskis pasirašė dekretą, kuriuo karo padėtis pratęsiama 90 dienų nuo gegužės 24 d. Dabar ji tęsis iki Ukrainos nepriklausomybės dienos, kuri švenčiama rugpjūčio 24 d.

18:15 Kijevo regione, kuris vasario-kovo mėnesiais buvo okupuotas Rusijos kariuomenės jau rasti 1288 civilių gyventojų kūnai. Kijevo srities nacionalinės policijos departamento vadovas Andrijus Nebytovas sakė agentūrai „Interfax-Ukraina“.

„Dauguma jų buvo nušauti iš automatinių ginklų“, – teigė A. Nebytovas. Pasak jo, policija ir toliau randa naujų civilių masinių kapaviečių.

18:05 Ukrainos leidinys "Ria-Melitopol"pranešė, kad trečiadienį Melitopolyje buvo susprogdintas Rusijos šarvuotas traukinys.

17:10 BNS: svarstant, kaip padėti karo niokojamai Ukrainai, Lietuva galėtų ne tik dalyvauti atstatant sunaikintą svarbią šalies infrastruktūrą, bet ir pati sukurti Ukrainos atstatymo fondą, sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. „Rusija dėl savo agresijos yra padariusi Ukrainai žalos už 100 mlrd. eurų, trečdalis šios sumos – gyvenamosios infrastruktūros žala. Ukrainos biudžetas yra netekęs 80 proc. pajamų, BVP yra kritęs apie 60 proc.“, – sakė ministrė.

„Tai reiškia, kad Ukrainai reikalinga ne tik karinė, bet ir ekonominė pagalba“, – pridūrė A. Armonaitė.

16:40 BNS: Europos Komisija Ukrainai šiais metais siūlo skolinti 9 milijardus eurų – pinigai būtų skirti palaikyti karo nualintai šalies ekonomikai. Šiam Europos Komisijos siūlymui dar turės pritarti Bendrijos narės.

16:00 BNS: Ukrainos sostinėje trečiadienį prasidėjo pirmasis nuo Rusijos invazijos pradžios teismo procesas dėl karo nusikaltimų, per kurį prieš teismą stojo neginkluoto civilio nužudymu kaltinamas rusų karys. 21 metų Vadimas Šišimarinas pripažino kaltę dėl neginkluoto 62 metų civilio nužudymo vasario 28 dieną Ukrainos šiaurės rytuose.

15:29 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų artilerija sunaikino Juodosios jūros laivyno brigados vadavietę.

Pirminiais duomenimis, sunaikinta Juodosios jūros laivyno 810-osios atskirosios jūrų pėstininkų brigados (13140 karinis dalinys, Sevastopolis) vadavietė.

14:47 Vadinamosios „DLR“ lyderis Denisas Pušilinas sakė, kad gamyklos „Azovstal“, kurią okupantai bando nušluoti nuo žemės paviršiaus, vietoje norima padaryti technologijų parką ar tiesiog parko zoną.

14:17 Rusijos Belgorodo gubernatorius Viačeslavas Gladkovas sakė, kad vakar paleista raketa į vieną iš kaimų buvo „iš Ukrainos“.

13:24 Žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius išaugo dėl gegužės 17-osios rytą Rusijos lėktuvų atakos Desnos kaime Černihovo srityje.

13:10 Ukrainos saugumo tarnyba: Rusų įsibrovėliai bijo naktinio „partizaninio karo“ ir pradeda mokytis ukrainiečių kalbos.

13:01 Rusijos okupantai vis labiau atsisako vykdyti vadovybės įsakymus, aktyvias puolimo operacijas Ukrainos teritorijoje, teigia Ukrainos žvalgyba.

12:44 57 atskira motorizuota pėstininkų brigada praneša apie priešo lėktuvo numušimą.

12:36 Prezidentas Volodymyras Zelenskis siūlo pratęsti karinę padėtį Ukrainoje.

11:50 Kremliaus kontroliuojamas Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas „apšvietė“ rusų jaunimą, sakydamas, kad Vladimirui Putinui nereikia skelbti mobilizacijos, o Rusijos piliečiai „turėtų patys mobilizuotis aplink prezidentą“.

11:43 BNS: Rusijos gynybos ministerija paskelbė, kad šią savaitę pasidavė iš viso 959 ukrainiečių kariai, gynę apsuptą metalurgijos įmonę „Azovstal“ Ukrainos pietrytiniame Mariupolio uostamiestyje.

11:29 Pasak merijos, Rusijos kariuomenė sugriovė žydų bendruomenės pastatą Mariupolyje.

11:10 Nacionalinė policija: Rusijos okupantai per pastarąją parą 28 kartus apšaudė gyvenvietes Donecko srityje, žuvo mažiausiai vienas žmogus ir buvo sužeisti trys vaikai.

10:47 Rusai sunaikino mokymo įstaigą Donecko srityje – Avdiivkos mokyklą G1. Mokykla sudegė, pranešė regiono valstybės administracija.

10:29 Partijos „Balsas“ vadovė Kira Rudyk pripažino, kad nedalyvauja derybose dėl evakuacijos iš „Azovstal“.

„Po daugybės žiniasklaidos užklausų noriu informuoti, kad nedalyvauju derybose dėl įkaitų evakavimo iš „Azovstal“. Be to, „New York Times“ straipsnyje apie tai neužsimenama nė žodžio“, – paaiškino ji.

10:11 Operatyvinė komanda „Pietūs“: Rusijos kariai iš Juodosios jūros pradėjo raketų smūgį Odesos regione.

10:04 Valstybės sienos apsaugos tarnyba: Rusijos kariai toliau apšaudo Sumų sritį iš daugkartinio raketų paleidimo įrenginio „Grad“.

10:00 Paskelbti okupantų nuostoliai Ukrainoje:

09:34 Prezidentūros vadovo patarėjas Michailo Podoliakas sakė, kad partijos „Balsas“ vadovė Kira Rudyk nedalyvauja derybose dėl evakuacijos iš „Azovstal“.

09:25 Regionų karinės administracijos: Rusijos kariai trečiadienio rytą paleido dvi raketas į Dnieprą, vieną iš jų pavyko numušti, taip pat ryte nukentėjo Mykolaivo gyvenamieji kvartalai, apšaudyta Sumų sritis, Charkove – tylu, tačiau nesiliauja kovos Luhansko ir Donecko srityse.

08:58 Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba: Rusijos kariai pradėjo raketų smūgį į Mykolaivą. Kilo gaistas, yra sužeistų.

08:42 Britų žvalgyba: Čečėnijos prezidento Ramazano Kadyrovo pusbrolis Adamas Delimchanovas tikriausiai buvo Mariupolio lauko vadas.

Pažymima, kad Rusijos bandymai užimti miestą buvo nesėkmingi ir lėmė didelius Rusijos kariuomenės personalo nuostolius.

Bandydama įveikti Ukrainos pasipriešinimą, Rusija plačiai pasitelkė pagalbinį personalą. Tai apima čečėnų pajėgų, kurias greičiausiai sudarys keli tūkstančiai kovotojų, dislokavimą, daugiausia sutelktų Mariupolio ir Luhansko srityse.

08:03 „Balso“ partijos lyderė Kira Rudyk dalyvauja derybose dėl evakuacijos iš „Azovstal“ ir, anot jos, mainų mechanizmas dar neparengtas, o Mariupolio gynėjus norima išvežti į trečiąją šalį.

07:58 Papildyta: Suveikė oro gynyba Dniepre – numušta viena iš dviejų rusų paleistų raketų, tačiau per ataką buvo sužeista moteris.

07:05 Suveikė oro gynyba Dniepre, pranešė „Rytų oro komanda“.

06:57 Generalinio štabo pranešimas: šiandien ryte okupantai šaudo visoje Donecko operatyvinėje srityje ir Sloviansko srityje.

06:17 Iš 32 teritorijų gynybos brigadų 25 kovoja visiškai arba iš dalies, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų štabo viršininkas Serhijus Sobko.

05:14 Amerikos karo studijų institutas (ISW): Rusija galėtų sutikti evakuoti kariuomenę iš „Azovstal“, kad kuo greičiau paskelbtų užėmę Mariupolį.

04:27 Rusijos kariuomenė atsisako vykti į Belogorovką (Luhansko sritis) ir kol kas neforsuoja veiksmų į Severskio Donecą, nes tai „baisu“, pranešė srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

03:42 Melitopolyje partizanai likvidavo aukšto rango rusų karius, pranešė Zaporožės karinė administracija.

02:48 Zaporožės srityje baigtos statyti dvi įtvirtinimų linijos miestui apginti.

2022 05 18 07:44
Spausdinti