Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


KARAS UKRAINOJE
93-ioji karo Ukrainoje diena: pagrindiniai įvykiai fronte
Alfa.lt
BNS
Nacionalinė gvardija
Ukrainos karys susirado sau draugą.

20:51 BNS: Maskvai ištikima Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios atšaka pareiškė nutraukianti ryšius su Rusija dėl jos invazijos į Ukrainą ir paskelbė „visišką nepriklausomybę“, taip žengdama istorinį žingsnį prieš Maskvos patriarchatą.

„Nesutinkame su Maskvos patriarcho Kirilo pozicija dėl karo“, – sakoma Bažnyčios pareiškime, paskelbtame po susirinkimo, kuriame daugiausia dėmesio skirta Rusijos agresijai prieš Ukrainą ir kuriame buvo paskelbta „visiška Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios nepriklausomybė ir autonomija“.

20:04 Rusijos okupantai Mariupolyje išvalė griuvėsius buvusios gamyklos „Oktiabr“ teritorijoje. Rasti 70 žmonių kūnai. Jie, spėjama, nuvežti į bendras kapines. Juos sunku bus identifikuoti.

19:25 Ukrainos gynėjai Charkivo srityje sunaikino dar vieną rusų okupantų sraigtasparnį Ka-52.

17:00 Mariupolį užėmusios rusų pajėgos atšaukė moksleivių vasaros atostogas šiame pietrytiniame uostamiestyje, kad vaikai būtų parengti pereiti prie rusiškos mokymo programos. Okupantai paskelbė pratęsiantys mokslo metus iki rugsėjo 1 dienos, socialiniuose tinkluose parašė miesto pareigūnas Petro Andriuščenka. Pasak jo, taip siekiama „pašalinti Ukrainą iš mokymo programos ir paruošti vaikus grįžti į mokyklą su rusiška mokymo programa“.

16:56 Pasak mero patarėjo Petro Andriuščenkos, per pastarąją savaitę Rusija iš okupuoto Mariupolio deportavo 2856 žmones.

16:36 Charkivo srityje okupantai dislokavo elektroninio karo kompleksą „Borisoglebsk-2“ Vesele, pranešė Gynybos ministerijos atstovas Aleksandras Motuzianykas.

„Juokinga, kad taip okupantai bando atremti mūsų dronus“, – sakė jis.

16:11 Ukrainos ginkluotosios oro pajėgos: Ukrainos naikintuvas MiG-29 danguje virš Chersono srities numušė Rusijos naikintuvą Su-35.

15:55 Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė išdaviką, kuris kolaboravo ir koregavo raketų atakas Lvovo srityje.

15:43 Severodonecko miesto karinės administracijos vadovas Oleksandras Striukas sakė, kad šiuo metu mieste vyksta stipri gynyba, priešas yra beveik perėmęs 2/3 miesto perimetro, tačiau miestas nėra apsuptas.

15:27 Refatas Čubarovas pasakojo, kad Novooleksijivkos kaime, netoli administracinės sienos su Krymu, okupuotoje Chersono srities dalyje, rusai įsiveržė į Krymo totorių namus ir paėmė Mamedą Musajevą bei jo žmoną Tatjaną Bazyrovą. Asmenys buvo kankinami.

15:19 Nepaisant viešų Rusijos vadovybės pareiškimų, joks rodiklis nerodo Rusijos pasirengimo derėtis, sakė užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba.

15:10 Prezidentūra pranešė, kad Kyjivo regione baigtas atstatyti elektros ir dujų tiekimas.

14:34 Vakar apšaudžius Charkovą žuvo 9 ir buvo sužeista 19 žmonių. Okupantai sritį apšaudė didelio kalibro pabūklais „Pion“, kurių nuotolis siekia 47 km., ir iš salvinių ugnies sistemų, pranešė Charkovo karinės administracijos vadovas Olegas Synegubovas.

14:10 Charkovo apygardos prokuratūra: okupantai Charkovo srityje jau nužudė mažiausiai 37 vaikus ir sužeidė 108. Per pastarąsias dvi dienas žuvo vienas vaikas ir trys sužeisti.

14:02 Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas ir Rusijos delegacijos derybose su Ukraina narys Leonidas Sluckis sakė, kad derybos su Kijevu buvo „neaukšto profilio“, tačiau nėra sustabdytos.

13:56 Prezidentūros vadovas Andrijus Jermakas Vakarų partneriams primena, kad Ukrainai reikia modernių daugkartinio raketų paleidimo įrenginių (MLRS).

„Reikia greičiau priimti sprendimus, o ne gaišti laiką, už ką Ukraina moka žmonių gyvybėmis ir sunaikintais miestais“, – sakė jis.

13:01 Rusijos kariai apšaudė Dniepropetrovsko sritį ir pateko į Nacionalinės gvardijos kareivines Dniepro rajone, pranešė regiono centro gynybos gynyba. 10 žmonių žuvo ir apie 35 buvo sužeisti.

12:34 Donecko srities Kramatorsko rajone esantį Lymano miestą daugiausia kontroliuoja Rusijos kariai, o Ukrainos kariuomenė užėmė naujas įtvirtintas pozicijas Lymano kryptimi, sakė Donecko karinės administarcijos vadovas Pavlo Kirylenko.

12:18 Prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas pareiškė, kad Rusija prieš Ukrainą naudoja sunkiausius nebranduolinius ginklus ir paragino šalis partneres perduoti MLRS Ukrainai.

12:02 Nacionalinė policija: okupantai apšaudė 11 gyvenviečių Donecko srityje, sunaikino 94 civilius objektus. Yra aukų ir sužeistųjų.

11:49 Ukrainos karinės žvalgybos atstovas Vadymas Skibitskis mano, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra pasirengęs kariauti ilgai trunkantį karą prieš Ukrainą, bent jau iki 2022 metų pabaigos.

11:43 Ukrainos pajėgos teigia, kad Rusija vėl panaudojo cheminį ginklą, draudžiamą tarptautinėmis konvencijomis – ukrainiečių pozicijas atakavo ginklais turinčiais baltojo fosforo. Kaip įrodymai pateikiami siurrealūs vaizdai – nufilmuota rusų ataka, primenanti žvaigždžių lietų.

11:41 BNS: Maskvos remiamų separatistų pajėgos paskelbė užėmusio strategiškai svarbų Lymano miestą Ukrainos rytuose, esantį prie kelio, vedančio į kitus svarbius Kyjivo pajėgų tebekontroliuojamus miestus.

11:30 Ryte Rusijos kariai apšaudė Sumų sritį, pranešė operacinė vadovybė „Šiaurė“.

10:46 Mariupolyje, Kuindži gatvėje, buvusios gamyklos „Oktiabr“ teritorijoje, okupantams ardant užtvaras, rasta apie 70 kūnų, sakė mero patarėjas Petro Andriuščenka.

10:34 Regioninių karinių administracijų duomenys: vakar vakare Černivcių srityje naikintuvas numušė priešo taikinį, Mykolajivo srityje veikė oro gynyba. Ryte į Dniepropetrovsko sritį paleistos raketos, Sumų sritis apšaudyta iš artilerijos, Luhansko ir Donecko srityse kovos intensyvėja.

10:16 Rusijos okupuotos Chersono ir Zaporožės sritys pereina prie rusiško telefono kodo +7, į regionus atėjo nauji operatoriai, pranešė Kremliaus leidinys „RIA Novosti“.

09:55 Vakar Mariupolio mokykloje sprogus rusų sviediniui žuvo 12-metis berniukas, pranešė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka.

09:24 Paskelbti okupantų nuostoliai Ukrainoje.

08:58 Praėjusią parą rusų įsibrovėliai bandė įsiskverbti į Severodonetską ir nuolatos apšaudė gyvenamuosius rajonus, nužudydami keturis žmones ir sugadindami daug namų. Dar vienas nužudytas žmogus Komyšuvaše, pranešė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

08:37 Britų žvalgyba: Rusijos sausumos pajėgos ir toliau bando apsupti Severodonetską ir Lisičanską, neseniai užgrobdamos keletą kaimų į šiaurės vakarus nuo Popasnos, tačiau Ukrainos pajėgos tebevaldo teritorijas.

Rusija daro spaudimą Severodonecko „katilui“, nors Ukraina išlaiko kelių ginamų sektorių kontrolę ir atima iš Rusijos visišką Donbaso kontrolę.

08:15 Rusų kariai vėl apšaudė Dniepropetrovsko sritį, po griuvėsiais ieškoma žmonių, pranešė Dniepropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Valentynas Rezničenka.

07:38 Severodonetske priešo sabotažo ir žvalgybos grupė įsiveržė į viešbutį ir buvo sumušta Ukrainos kariuomenės, paskelbė Severodonetsko miesto karinės-civilinės administracijos vadovas Oleksandras Striukas.

07:00 Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas: Slavoviansko kryptimi rusų okupantai apšaudė ginkluotųjų pajėgų pozicijas ir atnaujino puolimą.

06:50 Rusijos žiniasklaida praneša, kad rusiški pasai Chersono ir Zaporožės regionų gyventojams bus išduodami „atsižvelgiant į Krymo patirtį“.

05:53 Rusai perkelia personalą ir karinę techniką, kaip „Gradus“, iš Krymo į Zaporožės sritį, pranešė Zaporožės karinė administracija.

04:56 Amerikos karo studijų institutas: pastarosiomis dienomis, nors Ukrainos gynyba tebėra veiksminga, Rusijos ginkluotosios pajėgos padarė tam tikrą pažangą kovodamos ir rengia „trečiąją gynybos liniją“.

Institutas taip pat praneša, kad Rusijos kariai perėmė daugiau nei 95 proc. Luhansko srities kontrolę ir, ko gero, jų tikslas yra artimiausiomis dienomis užimti Severodonetską.

03:25 Pentagonas: nepaisant didžiulio skaitinio pranašumo, Rusijos kariai (iš 110 operatyvinių bataliono taktinių grupių) kare prieš Ukrainą padarė tik „nedidelę pažangą“. Labiausiai okupantai nepadarė pažangos Charkive.

01:24 Prie pietinių Ukrainos gynybos sienų kariškiai atliko 100 apšaudymo užduočių, sunaikino 35 okupantus ir keletą pėstininkų kovos mašinų, pranešė operatyvinė komanda „Pietūs“.

00:22 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasakė, kad Charkovo apšaudymo metu per žuvo 9 žmonės, tarp jų – 5 mėnesių kūdikis ir tėvas. Dar 19 sužeistų.

00:10 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažymėjo, kad okupantai Donbase miestus paverčia gaisru ir gali paversti regioną negyvenamu.

2022 05 27 08:52
Spausdinti