Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


KARAS UKRAINOJE
97-oji karo diena Ukrainoje: pagrindiniai įvykiai fronte
Alfa.lt
Severodonecko karinė administracija
Okupantų smūgiai Severodonecke.

20:35 „Didesnė dalis Severodonecko yra kontroliuojama Rusijos karių“, – pareiškė Luhansko srities vadovas Sergejus Gaidajus. Mieste sugriauta 90 proc. gyvenamųjų namų, iš jų 60 proc. – jau neatstatomai. Dėl nepaliaujamo šaudymo neįmanoma į miestą įvežti humanitarinės pagalbos ir evakuoti iš miesto žmonių.

19:45 BNS: Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pranešė sudaręs sustarimą su Graikija, kad Atėnai perduos Ukrainai sovietinės gamybos šarvuotųjų mašinų mainais į modernesnę karinę techniką, kurios gaus iš Berlyno. „Parūpinsime vokiškų šarvuotųjų transporterių“, – po Europos Sąjungos viršūnių susitikimo Briuselyje sakė O. Scholzas.

19:30 Aviacijos smūgis į Severodonecką. Sprogmuo pataikė į chemijos gamykloje esančią azoto rūgšties cisterną.

18:10 BNS: Ukraina nustatė kelis tūkstančius įtariamų karo nusikaltimų atvejų rytiniame Donbaso regione, kur intensyviai atakuoja Rusijos pajėgos, pranešė ukrainiečių generalinė prokurorė Iryna Venediktova.

„Žinoma, iškėlėme keletą tūkstančių bylų dėl to, ką matome Donbase, – I. Venediktova sakė per spaudos konferenciją Hagoje, susitikusi su tarptautiniais kolegomis. – Kalbant apie karo nusikaltimus, tai susiję su galimu žmonių [priverstiniu] perkėlimu. Iškėlėme keletą bylų dėl galimo vaikų ir suaugusių žmonių perkėlimo į įvairias Rusijos Federacijos dalis. Taip pat, žinoma, galime kalbėti apie žmonių kankinimą, civilių žudymą ir civilės infrastruktūros naikinimą.“

15:55 Dvigubą – Rusijos ir Estijos – pilietybę turintis vyras Estijoje bus teisiamas už Rusijos agresijos rėmimą ir bandymą eksportuoti į Rusiją bepiločius orlaivius Rusijos kariuomenei.

15:40 Rusijos Saugumo Tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas pareiškė, kad Lenkija siekia užgrobti teritorijas Vakarų Ukrainoje.

15:06 BNS: Rusijos pajėgos kontroliuoja pusę Ukrainos rytinio Sjevjerodonecko miesto, pranešė vienas ukrainiečių kariuomenės pareigūnas, Maskvos kariuomenei nesiliaujamai veržiantis gilyn į Donbaso regioną.

„Deja, fronto linija dalija miestą pusiau. Bet miestas tebesigina, miestas vis dar ukrainietiškas, jį gina mūsų kariai“, – tiesioginėje transliacijoje kalbėjo miesto karinės ir civilinės administracijos vadovas Oleksandras Striukas.

14:46 Nacionalinė policija: naktį įsibrovėliai apšaudė Slovjanską iš raketų sistemos „Iskander“. Yra žuvusių ir sužeistų žmonių.

14:21 Baltarusijos prezidentu save vadinantis Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad Baltarusijos KGB „be nė vieno šūvio“ surengė „specialią operaciją Ukrainoje Baltarusijos piliečiams paleisti“ ir už tai įteikė apdovanojimus.

13:32 Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas: Ukraina atidžiai seka Baltarusijos kryptį ir suvokia iš tos pusės kylančią grėsmę.

13:19 Rusija paskelbė, kad perduos 152 ukrainiečių karių, rastų tuneliuose po rusų kontroliuojamo Mariupolio metalurgijos gamykla „Azovstal“, palaikus.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad rusų kariai rado „152 žuvusių kovotojų ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karių palaikus“ vienoje šaldymo patalpoje ir kad po lavonais buvo „keturios minos“.

13:17 Ukrainos saugumo tarnyba: Ukrainos gynėjai Donbase sunaikino didelį privačios karinės bendrovės „Wagner“ padalinį.

12:55 Rusai pradėjo nežinoma kryptimi išvežti vaikus iš okupuoto Mariupolio. Okupacinė valdžia bando atpažinti ir telkti mieste vaikus, kurie okupacijos metais tapo našlaičiais arba neteko tėvų, sakė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka.

12:46 Po sprogimo Melitopolyje Kremliaus statytinė Halina Danilčenko nori atsistatydinti iš karinės-civilinės administracijos vadovės posto, nes baiminasi dėl savo gyvybės.

12:38 Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Aleksejus Danilovas perspėja, kad karas su Rusija greitai nesibaigs, pergalei reikia visos valstybės konsolidacijos.

11:53 Poltavos teismas dviem Rusijos kariams Aleksandrui Bobikinui ir Aleksandrui Ivanovui skyrė 11 metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę už civilių apšaudymą Charkovo rajone.

11:35 Per pastarąją parą įvairiose Charkovo srities gyvenvietėse per apšaudymą žuvo trys žmonės, ryte žuvo 12 metų vaikas ir moteris. Apie tai pranešė Charkovo regiono valstybės administracijos vadovas Olegas Sinegubovas.

10:55 Dideliu atstumu nuo miesto statoma pirmoji Kyjivo gynybos linija, kad būtų apsaugota sostinė, jei priešas vėl bandytų užimti, pranešė Kyjivo miesto karinė administracija.

10:33 Paskelbti okupantų nuostoliai Ukrainoje.

10:31 Severodonetske (Luhansko sritis) Rusijos kariuomenė kontroliuoja didelę miesto dalį, centrinėje jo dalyje vyksta kovos, pranešė Severodonecko rajono valstybinės administracijos vadovas Romanas Vlasenko.

10:25 Britų žvalgyba: Rusijos politinis tikslas yra užimti visą Donecko ir Luhansko sritis, tačiau norint tai pasiekti, be Severodonecko reikia užimti Kramatorską ir greitkelį Dniepras – Doneckas.

Pažymima, kad Lymano užgrobimas palaiko okupantų operatyvines pastangas, kurios greičiausiai apsups Severodonetską ir uždarys „kišenę“ aplink Ukrainos pajėgas Luhansko srityje.

10:02 Luhansko srityje rusų įsibrovėliai planuoja „sutvarkyti“ Severodonetsko apylinkes ir pasistūmėti į priekį, pranešė Luhansko srities valstybės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

09:51 Regioninių karinių administracijų duomenys: naktį Sumų sritis vėl buvo užpulta okupantų, rusai apšaudė Mikolajivą ir Očakovą, taip pat Zelenodolsko bendruomenę Dniepropetrovsko srityje, Charkovą ir Zoločiovą. Aktyvūs mūšiai vyksta Donecko ir Luhansko srityse.

09:17 Mykolajivo apylinkėse rusų kariškiai apšaudė namą su dviem vaikais. Abu nenukentėjo, pranešė Mykolajivo karinės administracijos vadovas Vitalijus Kimas.

09:01 Generalinės prokuratūros duomenimis, per Rusijos ginkluotą agresiją Ukrainoje žuvo 243 vaikai, 446 sužaloti.

08:16 Rusijos kariuomenė toliau šturmuoja Severodonecko ir Toškivkos miestų rajonus. Taip pat Zolotos, Komyšuvachos ir Nirkovo sritis Luhansko srityje, pranešė Luhansko srities valstybės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

07:42 Okupantai naktį pradėjo raketų ataką prieš Slovjanską, žuvo mažiausiai trys žmonės ir šeši buvo sužeisti, pranešė Donecko karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko.

06:58 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas: rusai vykdo puolimo operacijas Severodonetsko ir Bachmuto srityse, ruošia puolimą Lymano srityje.

06:15 Mariupolyje okupantai pradėjo Rusijos pasų išdavimo procedūrą, paskelbė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka.

04:12 Gindamos pietines sienas, Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino 78 okupantus, priešo tankus, haubicas ir kitą techniką.

03:45 Amerikiečių karo institutas: Dėl didelių jaunesniojo personalo nuostolių ir profesionalumo bei modernizavimo stokos Rusijos kariuomenė praranda gebėjimą valdyti personalą ir kenčia nuo moralinio nuosmukio.

01:08 Rusai apšaudo užimtas gyvenvietes Dniepropetrovsko srityje, pranešė Kryvyj Rih karinės administracijos viršininkas Oleksandras Vilkulas.

2022 05 31 07:51
Spausdinti