Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KARAS UKRAINOJE
99-oji karo diena Ukrainoje: pagrindiniai įvykiai fronte
Alfa.lt
BNS
Twitter@kajakallas
Sugriauti vaikų gyvenimai.

21:16 Promaskvietiški pareigūnai Ukrainoje pranešė, kad buvo išleistas įsakas, numatantis valstybės turto „nacionalizaciją“ pietrytinėje Zaporižios srityje. Įsaką pasirašė Maskvos paskirti pareigūnai srityje, iš dalies kontroliuojamoje Rusijos pajėgų.

„Išvaduota Zaporižios sritis nacionalizuos Ukrainos valstybės turtą, – per platformą „Telegram“ parašė promaskvietiškos karinės ir civilinės administracijos narys Vladimiras Rogovas. – Atitinkamą įsaką pasitarė srities karinės ir civilinės administracijos vadovas.“

20:53 Chersonos srityje Ukrainos ginkluotosios pajėgos išlaisvino 8 km okupuotos teritorijos. Apie tai pranešė „Azov“ kariai.

18:57 Severodonecke po gamykla „Azot“ esančiose slėptuvėse yra apie 800 žmonių, pranešė Luhansko srities vadovas Sergejus Gaidajus. Gamykla nuolatos apšaudoma rusų okupantų.

18:00 Jungtinės Valstijos ketvirtadienį įvedė sankcijas vienam Rusijos prezidento Vladimiro Putino pinigų tvarkytojui, taip pat Monako bendrovei, tiekiančiai prabangias jachtas Maskvos elitui, didindama spaudimą dėl Rusijos karo Ukrainoje. Vašingtonas taikys sankcijas violončelininkui Sergejui Rolduginui, pramintam „Putino tarpininku“, jo žmonai operos dainininkei Jelenai Mirtovai ir Užsienio reikalų ministerijos atstovei Marijai Zacharovai, taip pat kelioms didelėms jachtoms, kaip įtariama, susijusiomis su V. Putinu, nurodė JAV Iždo departamentas.

17:00 Švedija ketvirtadienį pranešė papildomą 1 mlrd. kronų (95 mln. eurų) pagalbos paketą Ukrainai, kurį sudarys tiek finansinė parama, tiek karinė įranga, įskaitant priešlaivines ir prieštankines raketas. Švedija skirs 578 mln. kronų (55,2 mln. eurų) Ukrainos centrinio banko specialiam ginkluotųjų pajėgų fondui, 60 mln. kronų (5,73 mln. kronų) NATO fondui, teikiančiam pagalbą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, taip pat perduos Kyjivui 262 mln. kronų (25 mln. eurų) vertės karinės įrangos. Be to, Švedija skirs 100 mln. kronų (9,54 mln. eurų) civilėms pastangoms per Švedijos civilinių incidentų agentūrą. Tiesioginę karinę pagalbą sudarys švediška priešlaivinių raketų sistema „Robot 17“, kuri yra JAV gamybos raketų „Hellfire“ variantas, taip pat bus perduota 5 tūkst. prieštankinių raketų leidimo įrenginių, automatų „AG 90“ ir šaudmenų.

15:54 Nuo karo pradžios Rusija atliko 5722 oro ir taktinius antskrydžius bei paleido 551 sparnuotąją raketą „Iskander“ ir „Caliber“, pranešė Generalinio štabo Pagrindinio operacijų skyriaus viršininko pavaduotojas Oleksijus Gromovas.

15:44 Žurnalistas ir visuomenininkas Andrius Tapinas pranešė, kad Turkija padovanos „Bayraktar“ Lietuvai, kad šalis jį perduotų Ukrainai.

15:16 Dabar apie 20 proc. Ukrainos teritorijos yra kontroliuojama Rusijos okupantų, jie valdo 2603 gyvenvietes, o 1017 gyvenviečių jau išlaisvintos, pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

15:01 Berdjansko miesto taryba: Rusijos kariuomenės okupuotame Berdjansko mieste, Zaporožės srityje, įvyko stiprus sprogimas.

14:39 Prezidentūros atstovas Andrijus Jermakas sakė, kad telefonu bendravo su JAV pareigūnais. Jie aptarė naują pagalbos Ukrainai paketą ir būsimus „nemalonius siurprizus“ rusams.

13:56 Kremlius teigia, kad okupuotose Donecko ir Luhansko sričių teritorijose „referendumo“ rengti kol kas neįmanoma.

13:05 Po Rusijos apšaudymo Slovjanske (Donecko sritis) gyventojai neturi šviesos dėl nutrūkusios aukštos įtampos linijos, pranešė meras Vadimas Liachas.

12:33 BNS: Rusijos pajėgoms praėjusią naktį apšaudant Ukrainos Charkivo miestą, kilo gaisras vienoje mokykloje ir per jį žuvo moteris, ketvirtadienį pranešė ukrainiečių gelbėjimo tarnybos.

12:18 Luhansko srities valstybės administracijos vadovas sakė, kad okupacinėms pajėgoms pavyko pajudėti iš kelių Severodonecko gatvių.

12:05 Chersono regiono karinės administracijos vadovas Genadijus Laguta sakė, kad regiono gyventojų išvykimas per aneksuotą Krymą yra neteisėtas – už tai gresia atsakomybė.

12:01 Ukraina ir jos partneriai diskutuoja apie galimybę įkurti tarptautinę misiją Ukrainos jūrų eksporto atblokavimui ir pirmiausia reikalauti, kad Rusija išvestų savo pajėgas iš Ukrainą supančius jūrų vandenų ir suteiktų saugumo garantijas dėl nepuolimo, pranešė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olegas Nikolenka.

11:40 Generalinė prokuratūra: policija sulaikė Sumų regiono gyventoją, kuris perdavė informaciją apie kariuomenės karinio personalo judėjimą ir apšaudymo koordinates.

11:03 Paskelbti okupantų nuostoliai Ukrainoje.

10:46 Policija: vakar priešo kariai sunaikino 23 civilinės infrastruktūros objektus – Mykolajive ir penkiose gyvenvietėse – Očakove, Ševčenkove, Lupareve, Lepetike ir Halicinove.

10:31 Naktį Rusijos kariai apšaudė Charkovą, vienas žmogus žuvo ir vienas buvo sužeistas, pranešė Charkovo srities karinės administracijos vadovas Olehas Synegubovas.

09:51 Generalinė prokuratūra Mariupolyje užfiksavo dar 17 vaikų mirtį. Iš viso buvo nužudytas 261 vaikas.

09:37 Britų žvalgyba: Rusija perėmė didelę dalį Severodonecko kontrolės, o Rusijos kariuomenei reikės pauzės prieš pajudėdami toliau. Tai gali lemti dalies per pastarąją savaitę įgyto impulso praradimą.

Nepaisant to, kad rusai užėmė didžiąją Severodonecko dalį, pagrindinis kelias, vedantis į Severodonetsko „katilą“, greičiausiai ir toliau bus kontroliuojamas Ukrainos, nurodė žvalgyba.

09:12 Naktį rusai iš lėktuvo paleido 3 raketas į Krasnopolio bendruomenę Sumų srityje. Buvo sužeisti mažiausiai 3 žmonės ir sugriauti namai, pranešė Sumų karinės administracijos vadovas Dmitrijus Živyckis.

09:06 Regionų karinių administracijų duomenys: Ukrainos kariai kontroliuoja Severodonecko pramoninę zoną Luhansko srityje. Rusijos kariai smogė uždrausta kasetine amunicija Donecko srities Slovjansko pakraštyje. Traukiniai nevažiuoja raketų apgadinta Lvovo srities atkarpa.

08:24 Praėjusią parą Ukrainos raketų ir artilerijos daliniai šalies pietuose sunaikino du greitaeigius rusų okupantų desantinius laivus, paskelbė operatyvinė komanda „Pietūs“.

08:09 Severodonetske Rusijos kariuomenė toliau šturmuoja, surengė nesėkmingą puolimą. Per dieną Luhansko srityje buvo apgadinti 52 namai Bobrove ir Ustynivka, pranešė Luhansko srities valstybės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

07:59 Rusai apšaudė Dniepropetrovsko srities Zelenodolsko ir Apostolivsko bendruomenes, paskelbė Dniepropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Valentynas Rezničenka.

07:37 Melitopolio gyventojai, įsigiję Rusijos operatoriaus SIM korteles, negali paskambinti Ukrainos operatorių numeriais.

07:00 Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas: okupantai praranda daug bepiločių orlaivių.

06:10 Žiniasklaida: Sprogimas nuaidėjo Odesoje, taip pat sprogimų garsai girdimi Mykolajive.

04:10 Amerikos karo studijų institutas: Rusijos kariuomenė bando veržtis į Lisičanską iš pietų ir vakarų, vengdama šturmuoti Severskij Donecą iš Severodonetsko.

03:29 Juodojoje jūroje priešo laivų, grasinančių raketų smūgiais, skaičius išaugo nuo dviejų iki trijų, pranešė operatyvinė komanda „Pietūs“.

00:30 Raketos smūgio Lvovo srities Stryj rajone aukų skaičius išaugo iki penkių, pranešė Lvovo srities karinės administracijos vadovas Maksimas Kozyckis.

2022 06 02 09:33
Spausdinti