Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


TITULAS
A. Lukašenka sulaukė naujo titulo: apie tokį nė vienas nesvajoja
BNS
BNS foto
Aliaksandras Lukašenka.

Tarptautinis žurnalistinių tyrimų centras „Organised Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) paskelbė Baltarusijos autoritarinį lyderį Aliaksandrą Lukašenką 2021 „metų korupcionieriumi“ dėl jo veiklos skatinant organizuotą nusikalstamą veiklą ir korupciją.

Apie tai centras paskelbė savo tinklalapyje pirmadienį.

„Tai buvo korupcijos vešėjimo metai, bet Lukašenka išsiskyrė iš minios“, – sakė komisijos narys, vienas OCCRP įkūrėjų Drew Sullivanas.

Anot kitos komisijos narės, Louise Shelley iš George'o Masono universiteto, Baltarusijos autoritarinis lyderis „pasinaudojo nusikalstamais ir korumpuotais Baltarusijos valstybės tinklais, kad paskatintų masinę migraciją, vedančią į neviltį, smurtą ir begalinį žiaurumą“.

Anksčiau OCCRP „metų korupcionieriumi“ yra paskelbęs Brazilijos dešiniojo sparno prezidentą Jairą Bolsonaro ir Maltos buvusį ministrą pirmininką Josephą Muscatą. 2018 metais šis „titulas“ atiteko „Danske Bank“ dėl didelio masto pinigų plovimo per filialą Estijoje.

Šios nominacijos skelbiamos nuo 2012-ųjų.

Nuo 1994 metų Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis A. Lukašenka ėmėsi griežtų priemonių prieš jo režimo oponentus, kai po pernai rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų šalyje kilo beprecedenčių protestų banga. Baltarusių opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Minsko režimas pasiuntė už grotų ar privertė išvykti iš šalies visus garsiausius valdžios kritikus.

Be to, šiemet iš Baltarusijos per Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos sieną į Europos Sąjungą pateko keletas tūkstančių migrantų, daugiausia – iš Irako. Lietuvoje ir Lenkijoje dėl migracijos krizės pasienyje įvesta ekstremalioji padėtis, buvo tiesiamos pjaunančios vielos užtvaros, sustiprinta pasienio apsauga, siekiant užkirsti kelią nelegalių migrantų srautui iš Baltarusijos.

Bendrija kaltina Baltarusijos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Tarptautinei bendrijai griežtai sureagavus į gegužės pabaigoje įvykusį incidentą, kai Minske buvo priverstinai nutupdytas „Ryanair“ keleivinis lėktuvas ir suimtas juo skridęs baltarusių opozicijos veikėjas, A. Lukašenka pareiškė, kad nuo šiol Vakarų šalys pačios vykdys narkotikų kontrabandos ir nelegalios migracijos kontrolę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 28 18:56
Spausdinti