Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


JAV IR EUROPA
A. Merkel: Vokietija stovės petys į petį su JAV sprendžiant pasaulio problemas
BNS
Scanpix
A. Merkel.

Vokietija stovės petys į petį su Jungtinėmis Valstijomis ir drauge grumsis su pasauliniais iššūkiais, pradedant koronaviruso pandemija ir baigiant pasaulio klimato atšilimu, pirmadienį pažadėjo kanclerė Angela Merkel, Joe Bidenui iškovojus pergalę Amerikos prezidento rinkimuose.   

Pareiškime, kuris buvo akivaizdžiai šiltesnis, palyginti su paskelbtuoju prieš ketverius metus, kai Baltųjų rūmų šeimininku buvo išrinktas Donaldas Trumpas, A. Merkel akcentavo „abiejų šalių draugystę, atlaikiusią laiko išbandymą“.  

Kanclerė pabrėžė išrinktojo prezidento ilgametę patirtį užsienio politikos srityje ir šiltai atsiliepė apie „malonius susitikimus bei pokalbius“ su J. Bidenu.  

A. Merkel taip pat sakė, kad išrinktoji viceprezidentė Kamala Harris – tėvų imigrantų vaikas ir pirmoji moteris šiame poste – yra „įkvėpimas“ daugeliui žmonių.  

2016 metais kanclerės sveikinimą D. Trumpui su pergale rinkimuose lydėjo neįprastas įspėjimas: kad ji dirbs su naujuoju JAV prezidentu su sąlyga, kad šis gerbs demokratines vertybes.    

Šįkart A. Merkel pažadėjo stovėti „petys į petį“ su Jungtinėmis Valstijomis per „sunkų koronaviruso pandemijos išbandymą,.. kovą su pasauliniu klimato atšilimu ir terorizmu“, pažymėjusi, kad Vokietija ir JAV turi daugybę bendrų interesų.       

Tuo pat metu A. Merkel sakė, kad europiečiai taip pat dės daugiau pastangų bendram labui.   

„Vokiečiai ir europiečiai žino, kad turime prisiimti daugiau atsakomybės šioje XXI amžiaus partnerystėje“, – kalbėjo ji.  

„Amerika yra ir bus mūsų svarbiausia sąjungininkė, bet ji tikisi – visiškai pagrįstai – kad mes dėsime daugiau pastangų mūsų pačių saugumui garantuoti ir mūsų įsitikinimams ginti“, – pabrėžė kanclerė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 09 13:25
Spausdinti