Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


RUSIJA
A. Navalno bylos nagrinėjimas – už uždarų durų
BNS
Scanpix
A. Navalno palaikymo akcija birželio pradžioje prie Rusijos ambasados Londone.

Rusijos teismas pirmadienį nusprendė tęsti Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno, kalinamo dėl ekstremizmo, bylos nagrinėjimą už uždarų durų, dėl kurio jo įkalinimo laikas gali būti pratęstas dešimtmečiams.

„Teismas nusprendė A. Navalno bylą nagrinėti uždarai, – Maskvos miesto teismo atstovas Vadimas Poležajevas sakė žurnalistams A. Navalno kolonijoje, kurioje vyksta teismo procesas. – Spaudos atstovų prašome palikti patalpą.“

Teismo procesas vyksta griežto režimo kalėjime Melechove, esančiame už 250 km į rytus nuo Maskvos, kur A. Navalnas – aršus Kremliaus kritikas – atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę už sukčiavimą ir nepagarbą teismui.

A. Navalnas ir jo teisininkų komanda ragino teisėją surengti atvirą bylos nagrinėjimą, argumentuodami, jog valdžia siekia nuslėpti proceso detales, kad neišryškėtų bylos trūkumai. A. Navalnas sakė, kad dėl naujausių kaltinimų ekstremizmu, kuriuos jis vadina absurdiškais, jam gresia dar iki 30 metų kalėjimo.

Prokurorė Nadežda Tichonova paprašė teisėjo bylą nagrinėti už uždarų durų, motyvuodama saugumo sumetimais.

Maskvos miesto teismas pirmadienį neleido žiniasklaidos atstovams įeiti į posėdžio salę, todėl jie teismo posėdį stebėjo per vaizdo transliaciją iš atskiros patalpos.

Posėdžio transliacija neilgai trukus buvo nutraukta, tačiau iškart nebuvo aišku, ar tai įvyko dėl to, kad teisėjas nusprendė nutraukti viešą bylos nagrinėjimą, ar dėl kitos priežasties.

A. Navalno tėvas pirmadienį pasmerkė Rusijos teismo sprendimą už uždarų durų nagrinėti šio garsaus opozicijos veikėjo bylą dėl kaltinimų ekstremizmu.

„Begėdiška – nei sąžinės, nei garbės“, – sakė Anatolijus Navalnas naujienų agentūros AFP žurnalistams, turėdamas omenyje teismo sprendimą.

2023 06 19 17:06
Spausdinti