Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PASAULIS 2024
Akistata su drakonu: nuo kito prezidento priklausys, kaip Taivanas neleis įvykti karui ir jam ruošis
Alice Su
The Economist
Tikimės, kad nereikės su jais kautis paplūdimiuose.

2024 m. sausio 13 d. Taivano rinkėjai rinks naują prezidentą. Daug pastatyta ant kortos. Per ketverius ateinančius metus įtampa tarp Kinijos ir JAV gali pasiekti kritinį tašką. Pasak JAV žvalgybos agentūros CŽA, Xi Jinpingas nori, kad Kinijos kariuomenė iki 2027 m. būtų pasiruošusi invazijai į Taivaną. Nuo kito Taivano prezidento priklausys, kokią strategiją pasirinks sala, kad neleistų įvykti invazijai ir išsaugotų suverenumą ir demokratiją.

Dvi pagrindinės Taivano partijos, valdančioji Demokratinė pažangos partija (DPP) ir opozicijoje esantis Gomindanas (KMT), nubrėžė priešingas santykių su Kinija strategijas. Nepriklausomybę palaikanti DPP yra už ryšių su JAV ir jų sąjungininkėmis stiprinimą, kartu didinant karinį atgrasymą per didesnes išlaidas gynybai ir pertvarką. Susivienijimui palanki KMT žada mažinti įtampą atnaujindama dialogą su Kinija tuo pagrindu, kad abi pusės priklauso vienai šaliai. KMT nurodė, kad šie rinkimai – pasirinkimas tarp „taikos ir karo“, o DPP vadina pasirinkimu tarp „demokratijos ir autokratijos“. Abi partijos teigia, kad, jei bus išrinkta ne ji, o kita, Taivano laukia galas, vienu atveju išprovokavus Kinijos puolimą, kitu – paspartinus susivienijimą.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Kinija jau seniai neslepia, kuris variantas jai priimtinesnis. Komunistų partija vadina DPP „separatistais“ ir keliems jos vadovams uždėjo sankcijas. Valdant DPP, Pekinas pastaruosius aštuonerius metus vis dažniau vykdė „pilkosios zonos“ veiksmus prieš Taivaną – agresiją, kuri dar nėra karas, bet tikrina Taivano gynybą, pavyzdžiui, kibernetiniai išpuoliai, dezinformacija ir įsibrovimai į Taivano oro erdvę. Kai 2022 m. Taivane apsilankė tuometė JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, Kinija paleido raketas virš Taivano imituodama blokadą. Jei sausį laimės DPP kandidatas Williamas Lai, Kinija gali sureaguoti panašia jėgos demonstracija arba nueiti toliau – įvesti ilgesnę blokadą, trikdyti Taivano interneto darbą arba išprovokuoti daugiau krizių Taivano sąsiauryje.

2024 01 12 10:12
Spausdinti