Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Antradienio kaleidoskopas: lietuviški NT kainų rekordai, slapti J. Bideno dokumentai ir kiti šios dienos įvykiai
IQ
Scanpix
Protestai už demokratiją San Paule.

Svarbiausia sausio 10-osios naujienų apžvalga iš Lietuvos ir pasaulio.

Būsto kainos. „Eurostato“ duomenimis, Lietuvoje 2022 m. III ketvirtį būsto kainų augimas buvo vienas didžiausių Europos Sąjungoje (ES) ir siekė 19,3 proc. palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2021-aisiais. Labiau būstas brango tik Estijoje (24,1 proc.) ir Vengrijoje (21 proc.). Visoje ES būsto kainos pernai kilo vidutiniškai 7,4 proc., per ketvirtį – 0,9 proc.

Karas Ukrainoje. Pasak Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos, Rusija po ilgų kovų beveik visiškai kontroliuoja Rytų Ukrainos miestą Soledarą, garsėjantį savo druskų kasyklomis. Miestas yra už maždaug 15 kilometrų nuo Bachmuto, dėl kurio kovos tęsiasi jau ne vieną mėnesį. Ukrainos gynybos ministerijos teigimu, Soledare daugiausia kaunasi geriausi „Wagner“ samdinių daliniai. Kaip praneša BBC, baiminamasi, kad užėmę Soledarą rusai galėtų panaudoti nebeveikiančius druskų kasyklų tunelius, po žeme sudarančius apie 200 kilometrų ilgio tinklą. NATO ir ES antradienį pažadėjo sustiprinti savo paramą Ukrainai.

Scanpix
Soledaras po apšaudymo.

Protestai Brazilijoje. Po sekmadienį buvusio Brazilijos prezidento Jairo Bolsonaro rėmėjų riaušių ir valstybinių pastatų nuniokojimo šalies sostinėje Brazilijoje dar vienos protesto bangos sulaukė ir kiti miestai. Šįkart į gatves San Paule, Porto Alegrėje, Rio de Žaneire ir kitur išėjo dešimtys tūkstančių prezidento Luiso Ignacio Lulos da Silvos, prisiekusio prieš savaitę, šalininkų ir demokratijos gynėjų. Per sekmadienio riaušes neramumams malšinti buvo pasitelkta riaušių policija, sulaikyta apie 1,5 tūkst. riaušininkų. Pats J. Bolsonaro, nors rinkimų rezultatų nepripažįsta, riaušes pasmerkė. Jis šiuo metu gydosi Floridoje (JAV). JAV politikai ir žiniasklaida jau svarsto, ar nereikėtų J. Bolsonaro išsiųsti iš šalies.

Nemalonumai J. Bidenui. JAV prezidento Joe Bideno buvusiame biure Vašingtono analitiniame centre rasti įslaptinti dokumentai. Pasak žiniasklaidos šaltinių, jų ten yra apie 10 ir siekia laikus, kai J. Bidenas buvo JAV prezidento Baracko Obamos viceprezidentu. Dokumentai biure buvo rasti pernai lapkritį, prieš pat vidurio kadencijos rinkimus, ir šiuo metu yra perduoti Nacionaliniam archyvui.

Scanpix
Joe Bidenas.

Tuo metu buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas laukia teismo sprendimo dėl pernai jo namuose Floridoje rastų įslaptintų tūkstančių dokumentų, apie 100 iš jų buvo iš dalies arba visiškai įslaptinti. Anot kongresmeno Jameso Comero, nevienodas tokios praktikos vertinimas kelia klausimų dėl Teisingumo departamento neutralumo ir skirtingo elgesio su dviem didžiausiomis šalies partijomis bei esamu ir buvusiu prezidentais.

COVID-19 atvejų banga Kinijoje. 2022 m. gruodį griežto karantino ribojimų atšaukimas Kinijoje galbūt padėjo stringančiai šalies ekonomikai, tačiau kirto sveikatos apsaugos sistemai. Preliminariais duomenimis, šiuo metu šalyje koronavirusu užsikrečia apie 37 mln. gyventojų, teigiama, kad Šanchajuje ir Pekine virusu gali būti užsikrėtę atitinkamai 70 ir 80 proc. žmonių. Ligoninės perpildytos, o mirčių skaičius kiekvieną dieną siekia apie 9 tūkst. Didelė dalis kinų iki šiol yra nepasiskiepiję arba pasiskiepiję ne visu kursu, nuo koronaviruso sukeltų komplikacijų labiausiai kenčia šalies senjorai. Viltys, kad didžiausia pasaulio ekonomika 2023-iaisiais pagaliau galės dirbti visu pajėgumu, pamažu atidedamos, o Kinijos Komunistų partija neketina vėl griežtinti priemonių. Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, Kinijos COVID-19 atvejų banga situacijos Europoje smarkiai paveikti neturėtų.

Scanpix
Šanchajuje siautėja COVID-19.

Pabandom iš naujo. Netekusi licencijos Latvijoje, nepriklausoma rusų televizija „TV Rain“ („TV Dožd“) sulaukė pagalbos iš Nyderlandų. Anot „Deutsche Welle“, čia jiems suteikta penkerių metų transliacijos licencija. Latvija licenciją nusprendė atimti gruodį dėl pakartotinų „TV Rain“ pažeidimų ir grėsmės nacionaliniam saugumui. „TV Rain“ transliacijose neturėjo vertimo į latvių kalbą, Krymą priskyrė Rusijai, o Rusijos armiją vienas iš laidų vedėjų pavadino „mūsų kariuomene“.

2023 01 10 16:30
Spausdinti