Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


JAV PIRMINIAI RINKIMAI
Ar R. DeSantiso pasitraukimas iš JAV pirminių rinkimų atveria duris į pergalę D. Trumpui?
Liepa Žeromskaitė, specialiai iš Vašingtono
Scanpix
Du pagrindiniai varžovai: D. Trumpas ir N. Haley.

Antradienį Naujojo Hampšyro valstijos laukia pirminiai Respublikonų partijos rinkimai. Visos šalies dėmesį jie pritraukė dėl Floridos gubernatoriaus Rono DeSantiso sekmadienį pateiktos staigmenos – antruoju po Donaldo Trumpo laikytas kandidatas nusprendė pasitraukti iš rinkimų. Kaip tai keičia žaidimo taisykles?

R. DeSantiso pasitraukimas iš esmės palieka kovoti du pagrindinius varžovus – buvusį prezidentą ir dabartinį respublikonų pirminių rinkimų lyderį D. Trumpą bei Pietų Karolinos gubernatorę Nikki Haley.

N. Haley toks rinkimų posūkis gali pasirodyti lazda su dviem galais. Gubernatorė neslėpė norinti su D. Trumpu susiremti atviroje kovoje, tačiau dabar, kai taip iš tiesų nutiko, jos pirminių rinkimų trasa gali Naujajame Hampšyre ir baigtis. Tokio scenarijaus neatmetė ir pats D. Trumpas, kuris Naujajame Hampšyre susirinkusiems savo rinkėjams teigė: „Tai turėtų būti pabaiga.“

N. Haley pralaimėjimą mato ir apklausos – Safolko universiteto, dienraščio „Boston Globe“ ir televizijos kanalo „NBC10 Boston“ apklausa N. Haley prognozuoja 36, o D. Trumpui – 53 proc. balsų. Amerikiečių CNN apklausa rodo 39 proc. N. Haley ir 50 proc. – D. Trumpui. Nors N. Haley populiarumas nuo lapkričio smarkiai išaugo, buvusiam prezidentui, tikėtina, nuėjo didžioji dalis balsų, pasitraukus R. DeSantisui ir Vivekui Ramaswamy (abu buvę kandidatai dabar remia D. Trumpą).

Jei N. Haley buvusiam prezidentui nusileis dideliu skirtumu, analitikų teigimu, jai geriau apskritai pasitraukti iš rinkimų, nei dar kelias savaites kęsti D. Trumpo užgauliojimus ir gadintis savo politinę karjerą. Kiti ekspertai pabrėžia, kad Naujojo Hampšyro valstija kiek iškreipia situaciją N. Haley, nes čia ji turi vieną labiausiai jai palankių partijos narių (nuosaikesnių respublikonų) daugumą – vadinasi, kitose valstijose jai sektųsi dar prasčiau.

Vis dėlto N. Haley nenuleidžia rankų. „Iki šiol balsavo tik viena valstija, – teigė ji po R. DeSantiso pasitraukimo. – Pusė jos balsų nuėjo D. Trumpui, o pusė – ne.“ Politikė dar sugriežtino savo kritiką buvusiam prezidentui ir savo darbdaviui – pavadino jį melagiu, susiduriančiu su protiniais sunkumais. Savo rinkėjus ji ragina nesiklausyti, ką sako kiti, ir patiems spręsti, kas geriausia šaliai.

2024 01 22 17:30
Spausdinti