Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


ARMĖNIJA
Armėnijos įstatymų leidėjai ratifikavo TBT steigimo sutartį
BNS
Scanpix
Armėnijos parlamentas ratifikavo TBT steigimo sutartį.

Armėnijos įstatymų leidėjai antradienį nubalsavo už Romos statuto – Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) steigimo sutarties – ratifikavimą.

Kaukazo šalies parlamento sesijos transliacija parodė, kad 60 parlamentarų balsavo už pasiūlymą, o 22 daugiausia opozicijos įstatymų leidėjai balsavo prieš.

Šie Jerevano ketinimai papiktino istorinę Jerevano sąjungininkę Maskvą, pavadinusią juos itin priešiškais.

Pagrindinis Armėnijos atstovas tarptautiniais teisiniais reikalais Jegišė Kirakosianas kiek anksčiau nurodė, kad prisijungimas prie TBT suteiktų šaliai papildomų garantijų dėl grėsmės, kurią šalies teritoriniam vientisumui kelia Azerbaidžanas.

Rusija ne kartą įspėjo Armėniją neratifikuoti Romos statuto. Tikimasi, kad TBT narės imsis veiksmų dėl V. Putino arešto, jei Rusijos vadovas įžengs į jų teritoriją.

Kovą TBT paskelbė apie V. Putino arešto orderį dėl kaltinimų karo nusikaltimais neteisėtai deportavus ukrainiečių vaikus.

Tačiau Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas praėjusią savaitę stengėsi nuraminti Kremliaus nuogąstavimus.

„Sprendimas nėra nukreiptas prieš (...) Rusijos Federaciją. Jis kyla iš šalies išorinio saugumo interesų, o tokio sprendimo priėmimas yra mūsų suvereni teisė“, – sakė jis.

Įtampa tarp Jerevano ir Maskvos didėja dėl Rusijos taikdarių vaidmens Azerbaidžano Kalnų Karabacho regione. Po žaibiškos Baku karinės operacijos šio regiono kontrolę perėmė Azerbaidžanas, o separatistinio regiono vadovas ketvirtadienį pasirašė dekretą dėl nepripažintos respublikos egzistavimo nutraukimo.

2023 10 03 12:40
Spausdinti