Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


VIDURINIEJI RYTAI
Auga įtampa tarp JAV ir Irano: ką reiškia trijų amerikiečių karių žūtis Jordanijoje?
IQ
Scanpix
JAV kariai Sirijoje.

Sekmadienį šiaurės rytų Jordanijoje, kurioje dislokuoti JAV kariai, per dronų ataką žuvo trys amerikiečių kariai ir dar mažiausiai 34 sužeisti. JAV, kurioms bet kuriame konflikte kareivių gyvybės yra svarbiausia, tai – rimtas smūgis. Tačiau dar rimtesnio smūgio sulaukė prezidentas Joe Bidenas. Jo politiniai oponentai teigia, kad JAV vadovas daro per mažai, ir atvirai ragina pulti dėl atakos, anot jų, atsakingą Iraną.

Drono ataka įvyko karinėje bazėje, žinomoje kaip „Bokštas 22“ („Tower 22“), kur, anot kariuomenės atstovų, greičiausiai buvo pataikyta į kareivines. Ši bazė skirta paremti specialioms JAV operacijoms Sirijoje, kur kartu su kitų valstybių pajėgomis amerikiečiai kaunasi su išlikusiais ISIS kovotojais. Šiuo metu bazėje dislokuota apie 350 JAV karių. Anot kariuomenės atstovų, karių patirti sužeidimai skiriasi – keli patyrė rimtas smegenų ar stuburo traumas, aštuoni kariai yra išvežti gydyti į užsienį, tačiau jų būklė stabili.

Atsakomybę už ataką prisiėmė Irano remiama „Islamo pasipriešinimo Irake“ kovotojų organizacija, skelbdama, kad išpuolis yra kerštas už JAV buvimą regione ir Izraelio rėmimą konflikte su Gaza. Jordanija atsisako patvirtinti, kad išpuolis įvyko jos teritorijoje, o Iranas išpuolio nekomentavo.

Kaip rašo amerikiečių dienraštis „The Wall Street Journal“, amerikiečių gynybinės sistemos bazėje nesureagavo, nes jas suklaidino tuo pat metu į bazę grįžtantis JAV žvalgybos dronas.

J. Bidenas į išpuolį sureagavo būdamas Pietų Karolinoje: „Praėjusi diena Vidurio Rytuose mums buvo sunki. Praradome tris drąsias sielas. Turime į tai atsakyti“.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas išplatintame pranešime taip pat teigė, kad nei jis, nei JAV prezidentas netoleruos išpuolių prieš JAV pajėgas ir imsis visų reikalingų priemonių apginti JAV, jų karius ir interesus.

Tačiau, pasak kai kurių respublikonų, to negana. Jie kaltina demokratą JAV prezidentą iki šiol ėmusis per silpnų veiksmų ir prieš hučių kovotojus Raudonojoje jūroje. Ši ataka – vienintelė mirtina nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios, tačiau ne vienintelė, sukelta prieš JAV pajėgas regione ir pareikalavusi sužeistųjų Sirijoje, Irake ir Jordanijoje.

„Raginu J. Bideno administraciją smogti svarbiems taikiniams Irane ne tik kaip atpildą už mūsų pajėgų nužudymą, bet ir kaip atgrasymą nuo būsimos agresijos“, – pareiškime teigė respublikonų senatorius Lindsey Grahamas iš Pietų Karolinos. – Vienintelis dalykas, kurį Irano režimas supranta, yra jėga. Kol jie nesumokės kainos savo infrastruktūra ir personalu, išpuoliai prieš JAV karius tęsis.“ Jis kvietė smogti Iranui dabar ir smogti stipriai.

L. Grahamui pritarė ir respublikonas Rogeris Wickeris, teigdamas, kad į „šiuos pasikartojančius“ Irano ir jo remiamų organizacijų smūgius JAV turėtų atsakyti tiesioginėmis atakomis „prieš Irano taikinius ir jo vadovybę“. R. Wickerio teigimu, iki šiol J. Bideno veiksmai tik skatino naujus išpuolius.

Pats JAV prezidentas pažadėjo į išpuolį atitinkamai atsakyti, tačiau savo pasirinktu laiku ir metodu. Respublikonams, jų vertinimu, netinkamas J. Bideno atsakas į šią ataką taptų dar viena korta prieš demokratus artėjančiuose prezidento rinkimuose. Tačiau rinkėjų populiarumo neprarasti norinčiam prezidentui ir jo administracijai, nors ir norinčiai pasirodyti stipriai, JAV įtraukimas į dar vieną konfliktą Viduriniuosiuose Rytuose taip pat yra mažai viliojantis variantas.

2024 01 29 20:07
Spausdinti