Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


SENI DRAUGAI
Austrai tyčiojasi iš ES ir Ukrainos? Gruodį šalies dujų importas iš Rusijos siekė 98 proc.
IQ
Freepik
Vamzdžiai.

Europos Sąjunga (ES) mėgina iki 2027 m. atsisakyti bet kokio gamtinių išteklių importo iš Rusijos, bet su Maskva istoriškai gerus santykius palaikančiai Vienai tokios taisyklės negalioja. Pernai gruodį jis siekė 98 proc. ir buvo aukščiausias nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios, rašo amerikiečių leidinys „Politico“.

Maža to, panašiai kaip ir Vengrija, Austrija taip pat nesikuklina blokuoti ES sankcijų Rusijai. Pasak „Politico“, pernai gruodį Viena grasino sužlugdysianti 12-ąjį sankcijų paketą Ukrainai austrų banką „Raiffeisen“ pavadinus „karo rėmėju“ dėl atsisakymo pasitraukti iš Rusijos.

Austrijai gamtinės dujos yra labai svarbios, nes čia jomis šildomi 22 proc. gyventojų būstų. Šalis iki šiol nebuvo priėmusi įstatymo, kuris draustų Rusijos gamtinių išteklių importą, dėl to įmonėms buvo sunku nutraukti esamus ilgalaikius įsipareigojimus „Gazpromui“, kurie trunka iki 2040 m.

Toks įstatymas kol kas nėra svarstomas, tačiau Austrijos energetikos ministrė Leonore Gewessler pristatė planus, pagal kuriuos austrų bendrovės turėtų palaipsniui didinti dujų importą iš kitų tiekėjų, bei svarstyti, kaip būtų galima baigti kontraktą su Rusija anksčiau laiko. Vis dėlto toks sutarties nutraukimas, pasak „Politico“ šaltinių, galėtų baigtis daugiau nei 1 mlrd. eurų bauda.

2024 02 22 18:33
Spausdinti