Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


BALTARUSIJA
Baltarusija pareiškė, kad branduoliniai ginklai jos teritorijoje atsiras reaguojant į tariamai agresyvius NATO veiksmus
ELTA
Scanpix

Rusijos branduoliniai ginklai Baltarusijos teritorijoje bus dislokuoti reaguojant į agresyvius NATO valstybių veiksmus, sukėlusius pavojų Baltarusijos saugumui. Tai antradienį pareiškė Užsienio reikalų ministerija Minske, kurią cituoja agentūros TASS ir „Reuters“.

Ministerijos tvirtinimu, pastarieji sprendimai dėl branduolinių ginklų dislokavimo Baltarusijoje esą nepažeis tarptautinės atitinkamos ginkluotės neplatinimo sutarties, nes Baltarusija neturės šių ginklų kontrolės.

Minskas aiškino buvęs „priverstas“ reaguoti, nes neva buvo imtasi vienašališkų politinių ir ekonominių priemonių, kurias lydi „didėjantis karinis potencialas kaimyninių šalių, kurios yra NATO narės, teritorijose“, šalia Baltarusijos sienų. „Atsižvelgdama į šias aplinkybes ir jų sukeltus teisėtus nuogąstavimus ir pavojus nacionalinio saugumo srityje, Baltarusija priverstinai imasi atsakomųjų veiksmų, siekdama sustiprinti savo pačios saugumą ir gynybinius pajėgumus“, – nurodė ministerija.

Ji taip pat kalbėjo apie Vakarų veiksmus, kuriais menamai „kišamasi į nepriklausomos valstybės vidaus reikalus“ ir siekiama „pakeisti Baltarusijos vidinę politinę sistemą“.

Apie tai, kad Baltarusijoje bus dislokuota Rusijos branduolinių ginklų, pranešta šeštadienį. Tada Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė dėl tokio žingsnio susitaręs su Baltarusijos vadovu Aliaksandru Lukašenka.

Vakarų šalys pasmerkė šį Maskvos ir Minsko sprendimą.

2023 03 28 12:44
Spausdinti