Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTARUSIJA
Baltarusijos KGB neigia, kad šalyje įvestas kontrteroristinės operacijos režimas
BNS
Scanpix
Baltarusijos kariai.

Baltarusijos valstybės saugumo komitetas (KGB) penktadienį pareiškė, kad žiniasklaidos anksčiau paskelbti pranešimai apie šalyje įvestą kontrteroristinės operacijos režimą yra netikslūs.

„Baltarusijos Respublikos teritorijoje kontrteroristinė operacija nebuvo ir šiuo metu nėra vykdoma“, – tvirtinama KGB pranešime, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus duodamas interviu rusų leidiniui „Izvestija“, kuris buvo paskelbtas penktadienį, pareiškė, kad jo šalyje yra įvedamas kontrteroristinės operacijos režimas.

Visgi vėliau Kazachstano sostinėje vykstančio regioninio viršūnių susitikimo kuluaruose V. Makejus sakė, esą jo pareiškimas buvo išpūstas žiniasklados.

„Nereikia kelti panikos, yra [autoritarinio prezidento Aliaksandro] Lukašenkos įsakymas, kuris buvo viešai paskelbtas, be kita ko, vykdyti kovos su terorizmu priemones. Būtent apie tai ir kalbame. Būtent apie tai šią savaitę ne kartą kalbėjo KGB vadovas ir kiti mūsų pareigūnai“, – sakė jis. Ministrą cituoja nepriklausomas baltarusių leidinys „Naša Niva“.

Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačorka tviteryje pareiškė, kad „kontrteroristinės operacijos režimas Baltarusijoje reiškia KGB ir policijai suteiktus neribotus įgaliojimus, politinius valymus elito gretose, daugiau savavališkų areštų, sulaikymų, kankinimų, draudimą išvykti iš šalies ir į ją įvažiuoti“.

„Tai visų pirma karas prieš tautą, o ne užsienio priešą“, – sakė jis.

Tuo metu A. Lukašenka per viršūnių susitikimą Astanoje pareiškė, kad Baltarusijoje „įvestas didesnio teroristinio pavojaus režimas“, skelbia „Naša Niva“.

„Dėl paaštrėjimo buvo įvestas tokios didesnės terorizmo grėsmės režimas. Todėl pradėjome procedūras dėl sąjunginės (su Rusijos Federacijos) karių grupės dislokavimo, kurios pagrindas yra Baltarusijos kariuomenė“, – sakė A. Lukašenka.

Anksčiau šią savaitę paskelbta, kad A. Lukašenka ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitarė dislokuoti bendrą karių grupę, tačiau nenurodė, kur.

Baltarusijos gynybos ministras sakė, kad bendrų pajėgų dislokavimas bus „grynai gynybinio pobūdžio“.

Taip pat A. Lukašenka pareiškė, kad Ukraina esą ruošiasi smogti Baltarusijai.

„Lukašenkos režimas apimtas nevilties. Jie sako, kad Ukraina ruošiasi pulti Baltarusiją, – tviteryje rašė F. Viačorka. – Tačiau baltarusiai puikiai supranta, kad Ukraina nekelia grėsmės. Tikrieji teroristai yra Lukašenka ir jo bičiuliai.“

Be to, leidinys „Naša Niva“, remdamasis anoniminiais šaltiniais, penktadienį pranešė, kad A. Lukašenka nusprendė Baltarusijoje vykdyti slaptą mobilizaciją koviniams daliniams aprūpinti.

Remiantis pranešimu, mobilizacija vyks prisidengiant kovinės parengties patikrinimu ir iškvietimu į karinę tarnybą į mokymo stovyklas.

Nuo pat karinės agresijos Ukrainoje pradžios Kremliaus režimas aktyviai naudojasi Baltarusijos teritorijomis, kad smogtų Ukrainos miestams.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo duomenys rodo, kad Baltarusijos gynybinis pramoninis kompleksas taiso rusišką karinę techniką, sugadintą per karą Ukrainoje.

Vis dėlto ne visi baltarusiai pritaria dalyvavimui kare, kad ir netiesioginiam. Pastaraisiais mėnesiais Baltarusijoje būta sabotažo aktų, areštuoti keli įtariamieji.

Baltarusiją beveik 30 metų geležiniu kumščiu valdo autoritariškas A. Lukašenka.

2020 metais Baltarusiją krėtė protestai dėl suklastotu vadinamo A. Lukašenkos perrinkimo, bet jie buvo nuožmiai nuslopinti.

2022 10 14 13:38
Spausdinti