Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


BALTARUSIJOS OPOZICIJA
Baltarusių aktyvisto R. Pratasevičiaus draugei S. Sapegai skirta 6 metų laisvės atėmimo bausmė
BNS
Scanpix
S. Sapega.

Vilniuje studijavusi Rusijos pilietė Sofija Sapega, po pernai gegužę suimta kartu su savo partneriu baltarusių aktyvistu Ramanu Pratasevičiumi, penktadienį buvo nuteista kalėti šešerius metus, pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

Pranešime sakoma, kad Gardino srities teismas paskelbė nuosprendį S. Sapegai, apkaltintai pagal septynis Baudžiamojo kodekso straipsnius.

Tarp kaltinimų yra „socialinės neapykantos kurstymas“ ir „smurtas ar grasinimai“ milicijos atžvilgiu.

24 metų S. Sapega ir 26 metų R. Pratasevičius buvo areštuoti pernai gegužę, kai jų lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, buvo nutupdytas Minske.

Areštuota S. Sapega bendradarbiavo su pareigūnais ir pateikė Baltarusijos autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai prašymą ją paleisti.

R. Pratasevičius 2019 metais pabėgo į Europą ir iš ten padėjo tvarkyti susirašinėjimo programėlės „Telegram“ „Nexta“ kanalus – svarbią baltarusių opozicijos žiniasklaidos priemonę, padėjusią mobilizuoti protestuotojus per istorinius mitingus prieš ginčijamą A. Lukašenkos perrinkimą.

Po R. Pratasevičiaus ir S. Sapegos arešto pasirodė jų abiejų nufilmuoti „prisipažinimai“. Opozicijos šalininkai sako, kad įrašus jie padarė verčiami ir kad tai įprasta režimo taktika kritikams spausti.

R. Pratasevičius Baltarusijoje vis dar laikomas namų arešto sąlygomis ir laukia teismo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 06 12:25
Spausdinti