Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
Baltieji rūmai perspėja: iki metų pabaigos pagalba Ukrainai baigsis
ELTA
Scanpix
Shalanda Young.

Baltųjų rūmų biudžeto vadovė pirmadienį perspėjo JAV Kongresą, kad nesugebėjimas susitarti dėl naujų lėšų Ukrainai iki metų pabaigos „užklups“ Kyjivą mūšio lauke.

Laiške Atstovų Rūmų pirmininkui Valdymo ir biudžeto biuro direktorė Shalanda Young sakė, kad laikas sparčiai senka paremti Ukrainos kovą su Rusijos invazija.

„Noriu aiškiai pasakyti: be Kongreso veiksmų iki metų pabaigos pritrūksime išteklių, kad galėtume parūpinti Ukrainai daugiau ginklų ir įrangos“, – parašė Sh. Young.

„Nutraukus JAV ginklų ir įrangos srautą, Ukraina taps neįgali mūšio lauke“, – pridūrė ji.

Prezidentas Joe Bidenas spalį paprašė Kongreso patvirtinti 106 mlrd. JAV dolerių finansavimą Ukrainai ir Izraeliui, tačiau respublikonų vidinės kovos jau kelis mėnesius paralyžiuoja Kongresą, bet kokiai tolesnei pagalbai Kyjivui ypač priešinasi griežtosios linijos dešinieji įstatymų leidėjai.

Naujasis Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Mike'as Johnsonas, menkai žinomas buvusio prezidento Donaldo Trumpo sąjungininkas, pradėjo eiti pareigas spalį, kai buvo nuverstas jo pirmtakas Kevinas McCarthy. Vadovaujant M. Johnsonui, Kongresas per plauką išvengė chaotiško vyriausybės uždarymo per Padėkos dienos šventę lapkritį, tačiau į susitarimą nebuvo įtraukta pagalba svarbiausioms Amerikos sąjungininkėms.

„Pinigai baigsis“

Griežtai suformuluotame Baltųjų rūmų biudžeto direktorės laiške perspėjama, kad netrukus jau bus per vėlu ir lėšos Ukrainai išseks.

„Nėra stebuklingo finansavimo puodo, kad išvengtume šios akimirkos. Mums trūksta pinigų ir beveik nebėra laiko“, – parašė Sh. Young.

Jos teigimu, negebėjimas susitarti dėl didesnio finansavimo ne tik kelia pavojų jau pasiektiems Ukrainos laimėjimams, bet ir didina Rusijos karinių pergalių tikimybę.

„Tai nėra kitų metų problema. Dabar yra metas padėti demokratinei Ukrainai kovoti su Rusijos agresija. Atėjo laikas Kongresui imtis veiksmų“, – parašė ji.

Ukraina iš paskutiniųjų siekia gauti daugiau pagalbos iš užsienio, Rusijos pajėgoms sustiprinus atakas šalies rytuose, o prieš tai sulaikius Kyjivo kontrpuolimą. Karui tęsiantis jau trečią žiemą, fronto linija per pastaruosius metus iš esmės liko nepakitusi, nepaisant didžiulių Ukrainos pajėgų pastangų šią vasarą su Vakarų karine įranga pasistūmėti pirmyn.

Prezidentas J. Bidenas apibūdino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir „Hamas“ kaip jėgas dvynes, mėginančias „sunaikinti“ kaimynines demokratines šalis, ir siekė į vieną paketą sujungti spalį paprašytą pagalbą – 61 mlrd. JAV dolerių Ukrainai ir 14 mlrd. dolerių Izraeliui.

Nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 m. vasarį JAV jau suteikė Ukrainai 40 mlrd. JAV dolerių saugumo pagalbos. Ukraina gali kelti problemų demokratui J. Bidenui siekiant perrinkimo antrai kadencijai, apklausos rodo, kad vis daugiau rinkėjų mano, jog JAV pernelyg padeda Kyjivui.

2023 12 04 13:31
Spausdinti