Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


JAV IR KINIJA
Baltieji rūmai teigiamai įvertino įstatymo projektą, skirtą uždrausti Kinijos „TikTok“
BNS
Unsplash

Baltieji rūmai antradienį teigiamai įvertino žinią apie įstatymo projektą, skirtą Jungtinėse Valstijose uždrausti Kinijos įmonei priklausančią vaizdo įrašų dalijimosi programėlę „TikTok“, sakoma JAV patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Jake'o Sullivano pranešime.

Įstatymą parėmė ir aukšto rango JAV senatorius iš Demokratų partijos Markas Warneris, ir Pietų Dakotos valstijai atstovaujantis respublikonų senatorius Johnas Thune'as, pademonstruodami retą dviejų partijų JAV įstatymų leidėjų sutarimą.

„Sveikiname dviejų partijų senatorių grupę, vadovaujamą senatorių M. Warnerio ir J. Thune, kuri šiandien pristatė „Saugumo grėsmių, keliančių pavojų informacijos ir ryšių technologijoms, atsiradimo ribojimo aktą“, – pažymėjo J. Sullivanas.

Dviejų partijų parengtas įstatymo projektas „suteiks Jungtinių Valstijų vyriausybei teisę neleisti tam tikrų užsienio šalių vyriausybėms naudotis technologijų paslaugomis <...> tokiu būdu, kuris keltų pavojų jautriems amerikiečių duomenims ir mūsų nacionaliniam saugumui“, – sakoma J. Sullivano pranešime.

Senato parengtas įstatymo projektas ir Baltųjų rūmų parama paspartino politinių priemonių pagreitį prieš „TikTok“, į kurią nukreiptas ir atskiras JAV Atstovų Rūmų rengiamas teisės aktas.

„Šiandieninė grėsmė, apie kurią visi kalba, yra „TikTok“ ir kaip ji gali sudaryti sąlygas Kinijos Komunistų partijos vykdomam stebėjimui arba kaip galėtų palengvinti piktybinės įtakos kampanijų plitimą JAV“, – sakoma senatoriaus M. Warnerio pranešime.

„Visgi prieš „TikTok“ buvo „Huawei“ ir ZTE, kėlusios grėsmę mūsų šalies telekomunikacijų tinklams. O prieš tai Rusijos „Kaspersky Lab“ kėlė grėsmę vyriausybės ir įmonių įrenginių saugumui“, – kalbėjo M. Warneris.

Griežtas požiūris į Kiniją, regis, yra vienas iš retų klausimų, galinčių sulaukti abiejų partijų paramos tiek Atstovų Rūmuose, kuriuose daugumą turi respublikonai, tiek Senate, kur daugumą turi prezidento Joe Bideno Demokratų partija.

Kongresui ir Baltiesiems rūmams sutinkant, kad specialus įstatymas yra būtinas norint pažaboti „TikTok“ galias, tikimybė, jog įstatymo projektas taps įstatymu, smarkiai išauga.

„TikTok“ priklauso Kinijos įmonei „ByteDance“. Socialinis tinklas turi daugiau nei 1 mlrd. vartotojų visame pasaulyje, įskaitant daugiau nei 100 mln. Jungtinėse Valstijose, kur platforma yra įgijusi didelį populiarumą, ypač tarp jaunimo.

„TikTok“ kelis mėnesius dėjo nemažai pastangų bandydami rasti ilgalaikį susitarimą su JAV vyriausybe pasitelkiant Užsienio investicijų Jungtinėse Valstijose komitetą (CFIUS) – JAV vyriausybės tarpžinybinį padalinį, vertinantį bet kokių užsienio investicijų riziką nacionaliniam saugumui.

„J. Bideno administracijai nereikia papildomų Kongreso įgaliojimų spręsti nacionalinio saugumo problemas, susijusias su „TikTok“: ji gali patvirtinti dvejus metus su CFIUS derėtasi susitarimą, kurį peržiūrinėjo pastaruosius šešis mėnesius“, – naujienų agentūrai AFP teigė „TikTok“ atstovė spaudai Brooke Oberwetter.

Paminėdama žodžio laisvės gynėjų išreikštą susirūpinimą, bendrovės atstovė JAV draudimą palygino su „draudimu eksportuoti Amerikos kultūrą ir vertybes milijardams žmonių, kurie naudojasi mūsų paslaugomis visame pasaulyje“.

Sausio mėnesį JAV vyriausybės darbuotojams buvo uždrausta įdiegti „TikTok“ savo įrenginiuose.

Europos Sąjungos, taip pat Kanados ir Danijos valstybės tarnautojams taip pat uždrausta naudotis „TikTok“ savo telefonuose.

2023 03 08 15:02
Spausdinti