Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


JAV PAGALBA UKRAINAI
Baltieji rūmai: V. Putinas gali laimėti karą, jei bus nutraukta pagalba Ukrainai
BNS
Scanpix
Jake Sullivanas.

Baltieji rūmai pirmadienį perspėjo, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali laimėti karą Ukrainoje, jei JAV Kongresas iki metų pabaigos nesusitars dėl naujo finansavimo Kyjivui.

Valdymo ir biudžeto biuro direktorė Shalanda Young laiške Atstovų Rūmų pirmininkui respublikonui Mike'ui Johnsonui teigė, kad nutraukus karinę pagalbą Ukrainai, ji atsidurtų itin nepalankioje padėtyje kovojant su Maskvos invazija.

Spalį JAV prezidentas Joe Bidenas paprašė Kongreso patvirtinti 106 mlrd. dolerių (97,4 mlrd. eurų) vertės saugumo finansavimo paketą, įskaitant paramą Ukrainai ir Izraelio karui su islamistų grupuote „Hamas“.

„Šiuo metu nėra jokio stebuklingo fondo lėšų, kuris galėtų padėti patenkinti šį poreikį. Mums trūksta pinigų – ir beveik nebėra laiko“, – rašė Sh. Young.

„Nutraukus JAV ginklų ir įrangos tiekimą, Ukraina mūšio lauke bus parklupdyta ant kojų, o tai ne tik sukels pavojų Ukrainos laimėjimams, bet ir padidins Rusijos karinių pergalių tikimybę“, – pridūrė ji.

J. Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas teigė, kad balsavimas prieš pagalbą Ukrainai reiškia balsavimą už tai, kad Rusijai būtų sudarytos palankesnės sąlygos sėkmingai veikti fronte.

„Kongresas turi nuspręsti, ar toliau remti kovą už laisvę Ukrainoje, ar ignoruoti istorijos pamokas ir leisti Putinui nugalėti“, – žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė jis.

„Tai labai paprasta. Tai toks griežtas pasirinkimas“, – pridūrė J. Sullivanas.

Gali kilti labai rimta grėsmė

Ukraina desperatiškai siekia gauti daugiau užsienio pagalbos, Rusijos pajėgoms suintensyvinus puolimą rytuose po to, kai atlaikė Kyjivo kontrpuolimą.

Fronto linija pastaruosius vienus metus iš esmės nesikeičia, nepaisant to, kad šią vasarą Ukrainos pajėgos, pasitelkusios Vakarų karinę techniką, ėmėsi didžiulių pastangų atkovoti užgrobtas teritorijas.

Jau kelis mėnesius Kongresą paralyžiuoja nesutarimai tarp respublikonų, kurie prieštarauja bet kokiai tolesnei pagalbai Kyjivui.

JAV Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris sakė, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį kalbės nuotoliniu būdu slaptame ir uždarame senatorių posėdyje.

Ch. Schumeris paprašė visų senatorių dalyvauti pasitarime, kad galėtų tiesiogiai iš V. Zelenskio išgirsti, kas gresia, jei karinė pagalba Ukrainai nebus tęsiama.

Pranešama, kad į Sh. Young laišką M. Johnsonas reagavo abejingai.

„Bideno administracija iš esmės neatsižvelgė į jokį teisėtą mano konferencijos susirūpinimą dėl aiškios strategijos Ukrainoje nebuvimo“, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė jis.

V. Putiną ir „Hamas“ sulygindamas kaip jėgas, siekiančias sunaikinti kaimynines demokratijas, J. Bidenas siekia apjungti Ukrainai ir Izraeliui skirtą paramą – atitinkamai 61 ir 14 mlrd. dolerių (56,1 ir 12,9 mlrd. eurų) – į pagalbos paketą, kurio Kongrese paprašė spalį.

Ch. Schumeris pažymėjo, kad jei Kongresas nesiims konkrečių veiksmų, kils rimtas pavojus.

„Galite lažintis, kad Vladimiras Putinas stebi. „Hamas“ stebi. Iranas, prezidentas Xi (Jinpingas (Si Dzinpingas), Šiaurės Korėja – visi mūsų priešininkai atidžiai stebi“, – nurodė jis.

2023 12 05 08:41
Spausdinti