Meniu
Prenumerata

šeštadienis, kovo 30 d.


ARTIMIEJI RYTAI
Baltųjų rūmų atstovas J. Kushneris ruošiasi kelionei į S. Arabiją ir Katarą
BNS
Scanpix
J. Kushneris yra užmezgęs glaudžius ryšius su M. bin Salmanu.

JAV prezidento Donaldo Trumpo žentas ir aukšto rango patarėjas Jaredas Kushneris šią savaitę lankysis Saudo Arabijoje bei Katare, siekdamas sudaryti daugiau diplomatinių susitarimų regione prieš palikdamas Baltuosius rūmus, sekmadienį pranešė amerikiečių žiniasklaida.

Per šiuos vizitus daugiausia dėmesio bus skiriama pastangoms išspręsti ginčą tarp Kataro ir Saudo Arabijos vadovaujamo aljanso, informavo leidinys „The Wall Street Journal“ (WSJ), tačiau darbotvarkėje gali būti ir kitų klausimų.

J. Kushneris ruošiasi aplankyti Vidurio Rytus, regione paaštrėjus įtampai po praėjusią savaitę įvykdyto vieno svarbaus iraniečių branduolinės programos mokslininko nužudymo, dėl kurio kaltinamas Izraelis.

Be to, į pabaigą eina D. Trumpo kadencija, išrinktajam prezidentui Joe Bidenui ruošiantis perimti valstybės vairą sausio 20 dieną.

J. Kushneris jau kurį laiką siekia sudaryti įvairius susitarimus regione ir yra užmezgęs glaudžius santykius su prieštaringai vertinamu Saudo Arabijos faktiniu valdovu – sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu.

Pastaraisiais mėnesiais Bahreinas ir Jungtiniai Arabų Emyratai pasirašė su Izraeliu santykių normalizavimo sutartis – vadinamuosius Abraomo susitarimus, parengtus Baltiesiems rūmams atstovaujančio J. Kushnerio iniciatyva.

Sudanas taip pat iš esmės sutiko normalizuoti ryšius su Izraeliu.

Bendras susirūpinimas dėl Teherano veiksmų paskatino, raginant Jungtinėms Valstijoms, žydų valstybę ir Persijos įlankos regiono valstybes palaipsniui suartėti, o lapkričio 23 dieną buvo pranešta, kad Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu dalyvavo slaptose derybose Saudo Arabijoje.

Tokie izraeliečių žiniasklaidos pranešimai pakurstė spėliones, kad žydų valstybė galbūt artėja prie santykių su didžiausia Persijos įlankos galybe normalizavimo.

Vis tik Rijadas paneigė, kad B. Netanyahu ir princo Mohammedo susitikimas apskritai įvyko.

Karalystė viešai pareiškė tebesilaikanti prieš kelis dešimtmečius suformuluotos Arabų lygos pozicijos – neturėti jokių ryšių su Izraeliu, kol ši šalis sudarys taikos susitarimą su palestiniečiais.

WSJ duomenimis, J. Kushnerį per kelionę lydės JAV prezidento padėjėjas Avi Berkowitzas ir Brianas Hookas, koordinavęs D. Trumpo administracijos politiką Irano atžvilgiu iki rugpjūčio, kai paskelbė, kad traukiasi iš šių pareigų.

Kataro ir Saudo Arabijos vadovaujamo aljanso konfrontacija rusena jau seniai.

Saudo Arabija, JAE, Egiptas ir Bahreinas nuo 2017 metų taiko Katarui oro, jūrų ir sausumos transporto embargą, teigdamos, kad Doha palaiko pernelyg glaudžius ryšius su Iranu bei radikaliomis islamistų grupuotėmis. Kataras tokius kaltinimus atmeta.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 30 09:09
Spausdinti