Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


PARAMA
Berlyne susitiko Vokietijos kanclerė A. Merkel ir Baltarusijos opozicijos lyderė S. Cichanouskaja
BNS
Scanpix
S. Cichanouskaja Berlyne.

 Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja antradienį Berlyne pradėjo susitikimą su Vokietijos kanclere Angela Merkel, pranešė jos štabas.

„Susitikimas prasidėjo“, – nurodė S. Cichanouskajos atstovai.

S. Cichanouskaja, kuri deklaravo pergalę ginčijamuose rugpjūčio 9-osios Baltarusijos prezidento rinkimuose, netrukus po jų spaudžiama valdžios pasitraukė iš savo šalies į Lietuvą ir stengiasi sutelkti tarptautinį spaudimą Minsko režimui, tęsiantis protestams Baltarusijos gatvėse.

Opozicijos lyderė savo žinutėje, antradienį paskelbtoje platformos „Telegram“ kanalu, nurodė norinti aptarti su A. Merkel pakartotinių rinkimų Baltarusijoje galimybę.

Per 45 minutes trukusį susitikimą su Vokietijos lydere S. Cichanouskaja taip pat papasakojo apie padėtį Baltarusijoje, kur tęsiasi taikūs protestai, o A. Lukašenkos režimas suiminėja vis daugiau politinių kalinių. S. Cichanouskaja atkreipė dėmesį, kad daugelis pilietinės visuomenės lyderių, įskaitant prezidento posto mėginusį siekti jo vyrą Siarhejų Cichanouskį ir prie rinkimų neprileisto kandidatą Viktaro Babarykos štabo koordinatorę Maryją Kalesnikavą, tebelaikomi kalėjime. Opozicijos lyderė pabrėžė, kad šiuo metu Baltarusijoje itin svarbu sustabdyti smurtą ir paleisti politinius kalinius.

S. Cichanouskaja sakė, kad Baltarusijos žmonės laukia ne vien moralinės, bet ir investicinės paramos, pagalbos nepriklausomai žiniasklaidai ir pilietinės visuomenės organizacijoms, kad būtų įveikti dabartinės krizės padariniai.

Per susitikimą ji padovanojo A. Merkel Baltarusijos nacionalinės vėliavos spalvų – baltos ir raudonos – skėtį, taip pat leidinio „Šalis – Baltarusija“ vokiško leidimo knygą.

A. Merkel, kurios šalis šį pusmetį pirmininkauja Europos Sąjungai, yra sakiusi, kad Vokietija nepripažįsta A. Lukašenkos prezidento rinkimų laimėtoju, ir pasmerkė jo vyriausybės smurtą prieš protestuotojus.

JAV ir Europos Sąjunga penktadienį paskelbė ilgai lauktas sankcijas Baltarusijos pareigūnams, į kurias piktai sureagavo Minskas ir jo sąjungininkė Maskva.

Intensyvi darbotvarkė

S. Cichanouskaja praėjusią savaitę Lietuvoje susitiko su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.

A. Merkel buvusią kandidatę Baltarusijos prezidento rinkimuose priims kaip „svarbiausią baltarusių opozicijos figūrą“, pirmadienį sakė kanclerės atstovas Steffenas Seibertas. Jis nurodė iš anksto negalintis komentuoti, apie ką bus kalbama per S. Cichanouskajos ir A. Merkel susitikimą.

Anksčiau interviu vokiečių savaitraščiui „Der Spiegel“ S. Cichanouskaja sakė planuojanti aptarti Berlyno tarpininkavimo perspektyvas, jei prasidėtų Baltarusijos valdžios ir opozicijos derybos.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu pranešė, kad trečiadienį ryte S. Cichanouskaja susitiks su šalies diplomatijos vadovu Heiko Maasu.

Be to, suplanuoti baltarusių opozicijos lyderės susitikimai su didžiausių Vokietijos partijų atstovais.

Iš Vokietijos S. Cichanouskaja išvyks į Slovakiją, kur apsilankys metinėje tarptautinėje saugumo konferencijoje „Globsec Bratislava Forum“, pranešė jos atstovai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 06 15:47
Spausdinti