Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


LOTYNŲ AMERIKA
Brazilijos prezidentas L. I. Lula da Silva vyksta į Kiniją stiprinti ryšių
BNS
Scanpix
L. I. Lula da Silva.

Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva antradienį išvyko oficialaus vizito į Kiniją, kurio tikslas – sustiprinti ir taip glaudžius Azijos milžinės ir didžiausios Lotynų Amerikos ekonomikos ryšius.

Kairiųjų veteranas, kuris penktadienį Pekine turi susitikti su savo kolega Xi Jinpingu, sakė, kad planuoja pakviesti Kinijos prezidentą atvykti į Braziliją ir taip atsidėkoti už priėmimą.

„Ketiname stiprinti santykius su Kinija. Planuoju pakviesti Xi Jinpingą atvykti į Braziliją dvišaliam susitikimui, susipažinti su šalimi ir parodyti jam projektus, kurie būtų įdomūs Kinijos investicijoms“, – pirmadienio vakarą sakė L. I. Lula da Silva.

Jis nenurodė galimo Xi Jinpingo vizito į Braziliją datos.

77-erių L. I. Lula da Silva iš pradžių buvo suplanavęs kovo pabaigoje vykti į Kiniją, kuri yra didžiausia Brazilijos prekybos partnerė, bet susirgęs plaučių uždegimu turėjo atidėti kelionę.

Jis atvyks trečiadienį, pranešė prezidento biuras, o savo darbotvarkę pradės nuo sustojimo Šanchajuje, kur ketvirtadienį vyks jo sąjungininkės Brazilijos eksprezidentės Dilmos Rousseff inauguracija į BRICS plėtros banko – grupės, kurią sudaro didžiausios kylančios ekonomikos šalys Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrika – vadovo pareigas.

L. I. Lula da Silva, kuris, vadovavęs Brazilijai 2003–2010 metais, sausio mėnesį grįžo naujai kadencijai, viliasi, kad ši kelionė jam padės pagerinti santykius su Kinija, kurie, šalį valdant kraštutinių dešiniųjų pažiūrų pirmtakui Jairui Bolsonaro, kiek pašlijo.

Siekdamas subtilios pusiausvyros, jis taip pat stengiasi užmegzti glaudesnius ryšius su Kinijos varžovėmis Jungtinėmis Valstijomis, antra pagal dydį Brazilijos prekybos partnere.

Jo derybos su Xi Jinpingu vyks po vasario mėnesį suorganizuoto aukšto lygio susitikimo Baltuosiuose rūmuose su prezidentu Joe Bidenu.

Po ketverių metų santykinės izoliacijos valdant J. Bolsonaro L. I. Lula da Silva siekia, kad Brazilija tarptautinėje arenoje vėl taptų svarbia veikėja ir tarpininke sudarant susitarimus.

Tikimasi, kad jis ir Xi Jinpingas aptars karą Ukrainoje, kurį siekiant užbaigti abu tikisi tarpininkauti, nepaisant Vakarų susirūpinimo, kad jie pernelyg artimai bendrauja su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Kartu su L. I. Lula da Silva į kelionę vyksta apie 40 aukšto rango pareigūnų, įskaitant vyriausybės narius, gubernatorius ir Kongreso narius.

Šeštadienį jis baigs savo kelionę vienos dienos oficialiu vizitu Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

2023 04 12 12:23
Spausdinti