Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


BRICS PLĖTRA
BRICS kitų metų pradžioje priims šešias naujas nares
BNS
Scanpix
BRICS šalių vadovai Johanesburge.

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentas Cyrilas Ramaphosa ketvirtadienį paskelbė, kad kitų metų pradžioje BRICS priims šešias naujas nares.

Nuspręsta pakviesti Argentiną, Egiptą, Etiopiją, Iraną, Saudo Arabiją ir Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) tapti visateisėmis BRICS narėmis, Johanesburge vykstančiame besiformuojančios ekonomikos šalių bloko aukščiausiojo lygio susitikime sakė C. Ramaphosa.

Pasak jo, narystė įsigalios nuo 2024 metų sausio 1 dienos.

Trijų dienų trukmės susitikimo darbotvarkėje dominavo raginimai išplėsti BRICS, kurį sudaro Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir PAR, tačiau išryškėjo bloko nesutarimai dėl naujų narių priėmimo tempo ir kriterijų.

Visgi grupė, kuri sprendimus priima bendru sutarimu, susitarė dėl pagrindinių BRICS plėtros proceso principų, standartų, kriterijų ir procedūrų, sakė C. Ramaphosa.

Oficialias paraiškas įstoti į klubą, kuris atstovauja ketvirtadaliui pasaulio ekonomikos ir daugiau nei trims milijardams žmonių, pateikė beveik dvi dešimtys šalių.

Johanesburge vykstančiame susitikime, kuris baigsis ketvirtadienį, dalyvauja dar apie 50 valstybių ir vyriausybių vadovų.

2023 08 24 12:00
Spausdinti