Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JUNGTINĖ KARALYSTĖ
Britai balsuoja kadencijos vidurio rinkimuose
BNS
Pexels

Jungtinėje Karalystėje ketvirtadienį vyksta vietos valdžios ir regionų rinkimai, galintys tapti istoriniais Šiaurės Airijoje ir padidinti spaudimą kritikuojamam ministrui pirmininkui Borisui Johnsonui.

Šiaurės Airijos parlamento rinkimus pirmą kartą per istoriją galėtų laimėti proairiška nacionalistų partija.

Rinkimų rezultatai, kurie turi pradėti aiškėti penktadienį, gali turėti didžiulės reikšmės Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės ilgalaikėms perspektyvoms, nes prognozuojama laimėtoja, airių respublikonų partija „Sinn Fein“, siekia balsavimo provincijoje dėl susivienijimo su Airija.

Per visą neramią šios provincijos 100 metų istoriją jokia proairiška nacionalistinė partija nėra buvusi didžiausia politine jėga parlamente.

6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku rinkimų apylinkės buvo atidarytos Škotijoje, Velse ir didelėje Anglijos dalyje. Vietos rinkimų rezultatai bus laikomi barometru vertinant rinkėjų paramą B. Johnsono konservatoriams nacionaliniu mastu.

B. Johnsono toriams ketvirtadienį patyrus nesėkmę, vėl gali sustiprėti raginimai jam po virtinės pastarojo meto skandalų atsistatydinti, kad būtų paskirtas naujas lyderis, kuris vestų partiją į 2024 metų visuotinius rinkimus.

Smarkiai pakenkė

57 metų B. Johnsonas iškovojo triuškinamą pergalę 2019 metų gruodį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose, žadėdamas įgyvendinti šalį suskaldžiusį „Brexitą“ – išvesti Britaniją iš Europos Sąjungos – ir panaikinti didelę regionų nelygybę.

Jis ištesėjo pažadą dėl „Brexito“, bet jo vidaus politikos planai dėl pandemijos didele dalimi įstrigo.

Premjero pozicijoms smarkiai pakenkė įsiplieskęs skandalas dėl COVID-19 karantino taisykles pažeidusių vakarėlių Dauningo gatvėje ir auganti infliacija, mažinanti rinkėjų pajamas.

Rinkimai taip pat parodys, ar opozicinė Leiboristų partija kelia rimtą grėsmę valdantiesiems.

Leiboristai, didžiausia opozicinė politinė jėga nacionaliniu mastu, per 2018 metų vietos rinkimus sustiprino savo pozicijas vietos lygiu, Konservatorių partijoje tvyrant suirutei po 2016-ųjų referendumo dėl „Brexito“.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad leiboristai turėtų laimėti daugiausiai vietų Anglijoje. Jie taip pat siekia Škotijoje aplenkti konservatorius ir būti antroje vietoje po nepriklausomybę remiančios Škotijos nacionalinės partijos (SNP).

Be to, leiboristai siekia išlikti didžiausia partija Velse, kur pirmą kartą galės balsuoti 16-mečiai ir 17-mečiai.

„Esminis pokytis“

Šiaurės Airijoje daug apklausų rodo, kad prieš rinkimus pagal populiarumą pirmavo „Sinn Fein“.

Liverpulio universiteto apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti antradienį, rodė, kad ši partija nesunkiai laimės surinkusi daugiau kaip ketvirtadalį balsų.

Probritiška Demokratinė junionistų partija (DUP) ir abiejų bendruomenių narius vienijanti Aljanso partija turėtų varžytis dėl antrosios vietos.

Alsterio universiteto socialinės politikos profesorė Deirdre Heenan sakė, jog tai „lūžio momentas Airijos politikoje“.

„Jei pirmuoju ministru taps nacionalistas, tai bus esminis pokytis“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

„Sinn Fein“ – buvęs Airijos respublikonų armijos (IRA) politinis sparnas – per rinkimų kampaniją mažiau kalbėjo apie airių susivienijimą, sakė, kad nėra nusistačiusi griežtos referendumo datos, ir sutelkė dėmesį į visuomenės pyktį dėl didėjančių pragyvenimo išlaidų bei kitas vietos problemas.

Partijos vicepirmininkė Michelle O'Neill tvirtino, kad rinkėjai „į ateitį žvelgia“ veikiau pragmatiškai, o ne dogmatiškai, nors dogmatizmas ilgą laiką buvo Šiaurės Airijos politikos skiriamasis bruožas.

„Jie labai žiūri į tuos iš mūsų, kas gali dirbti drauge, o ne į tuos, kas nenori dirbti drauge“, – sakė ji.

Dalijimasis valdžia?

Tačiau DUP siekė akcentuoti galimo Airijos susivienijimo klausimą, vildamasi sustiprinti savo netvirtas pozicijas.

Vasario mėnesį junionistas Paulas Givanas, tuometinis Šiaurės Airijos pirmasis ministras, paskelbė atsistatydinantis iš dalijimosi valdžia vyriausybės, tuo pačiu priversdamas pasitraukti savo pavaduotoją nacionalistę ir sužlugdydamas visą provincijos administraciją. Jis atsistatydino protestuodamas prieš prekybos po „Brexito“ mechanizmą.

Per paskutinius rinkimų kampanijos debatus tarp penkių didžiausių partijų DUP lyderis Jeffrey Donaldsonas pakartojo, kad jo partija neformuos naujos regiono vyriausybės, jei Londonas neatsisakys šių prekybos sąlygų, numatytų vadinamajame Šiaurės Airijos protokole.

Nors daug junionistų rinkėjų taip pat nesidžiaugia šiuo protokolu, partija sulaukia ir kaltinimų.

Belfasto junionistų rajone esančios dovanų parduotuvės savininkė Alaine Allen, prekiavusi karalienės Elizabeth II valdymo platininiam jubiliejui skirtomis prekėmis, pasiskundė, kad protokolas „žudo smulkųjį verslą“.

„Tikiuosi, jie vėl bus išrinkti, bet iš tikrųjų niekas nedirba žmonėms“, – sakė 58 metų moteris.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 05 11:29
Spausdinti