Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
Britanija sako įšaldžiusi 321 mlrd. eurų iš V. Putino „karo skrynios“
BNS
Pixabay

Jungtinė Karalystė įšaldė 321 mlrd. eurų (maždaug 350 mlrd. JAV dolerių) iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino „karo skrynios“, antradienį lankydamasi Varšuvoje pareiškė britų užsienio reikalų sekretorė Liz Truss.

„Iki šiol mūsų sankcijos turėjo žlugdantį poveikį tiems, kurie maitina ir finansuoja Putino karo mašiną. Šią savaitę paskelbsime, kad įšaldėme daugiau kaip 350 mlrd. JAV dolerių iš V. Putino karo skrynios“, – sakė ji.

L. Truss sakė, kad šis žingsnis reiškia, jog „daugiau kaip 60 proc. režimo 604 mlrd. JAV dolerių užsienio valiutos atsargų“ dabar yra „neprieinamos“ Rusijos vyriausybei.

Pasak užsienio reikalų sekretorės, „koordinuotos sankcijos stumia Rusijos ekonomiką atgal į sovietinius laikus“.

„Tačiau galime ir turime padaryti daugiau“, – pabrėžė ji.

L. Truss paragino uždrausti Rusijos laivams švartuotis Vakarų šalių uostuose ir „susitarti dėl aiškaus tvarkaraščio, pagal kurį būtų nutrauktas rusiškos naftos, anglių ir dujų importas“.

Ji taip pat paragino Britanijos partneres NATO ir Didžiajame septynete (G-7) įvesti apribojimus „pramonės šakoms, pildančioms Putino karo skrynią, pavyzdžiui, aukso, sektoriui“.

L. Truss sakė, kad ją sukrėtė šiurpūs vaizdai iš Bučos – į šiaurės vakarus nuo Kyjivo esančio miesto, kur atsitraukus rusų pajėgoms buvo rasta dešimtys brutaliai nužudytų civilių.

„Tai siaubingi poelgiai, kuriuos manėme palikę XX amžiuje. Mes reikalausime, kad atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn už tai, ką jie padarė“, – sakė užsienio reikalų sekretorė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 06 09:54
Spausdinti