Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


JUNGTINĖ KARALYSTĖ
Britų užsienio reikalų sekretorė L. Truss skelbia sieksianti užimti B. Johnsono vietą
BNS
Scanpix
L. Truss.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss sekmadienį paskelbė sieksianti tapti naująja Konservatorių partijos lydere ir šalies premjere, Borisui Johnsonui pranešus, kad traukiasi iš šių pareigų.

„Keliu savo kandidatūrą, nes galiu vadovauti, siekti rezultatų ir priimti sunkius sprendimus. Turiu aiškią viziją, kur turime būti, ir patirties bei ryžto, kad ten atsidurtume“, – sekmadienį vakare sakė ji laikraščiui „Daily Telegraph“.

B. Johnsonas praėjusią savaitę oficialiai paskelbė atsistatydinantis iš valdančiosios Konservatorių partijos lyderio pareigų, bet sakė, kad liks vadovauti vyriausybei iki rudens.

B. Johnsonas buvo priverstas pasitraukti, sulaukęs kai kurių aukšto rango Konservatorių veikėjų raginimų atsistatydinti dėl virtinės skandalų per trejus audringus vadovavimo vyriausybei metus, kuriuos žymėjo „Brexitas“ ir koronaviruso pandemija.

Šią savaitę turėtų būti paskelbtas naujo partijos lyderio rinkimų tvarkaraštis.

Favorite laikoma 46 metų L. Truss į varžybas dėl konservatorių lyderio posto, kuriose dominuoja mokesčių klausimai, įsitraukė po buvusios gynybos sekretorės Penny Mordaunt. Iš viso jau yra 11 kandidatų iš įvairių valdančiosios partijos frakcijų.

49 metų P. Mordaunt, karinio jūrų laivyno rezervininkė, taip pat dirbusi keliuose kituose svarbiuose postuose vyriausybėje, nėra tarp favoritų, rodo neseniai atliktos torių partijos narių, galiausiai išrinksiančių naująjį lyderį, apklausos.

Tačiau tokių rinkimų baigtį paprastai labai sunku numatyti, tad politikos komentatoriai sako, kad atmesti galima vos kelias kandidatūras.

Nuo pat pradžių favoritu laikomas ir buvęs iždo kancleris Rishi Sunakas. Savo kampaniją jis pradėjo penktadienį, po to, kai padėjo inicijuoti maištą ministrų kabinete, ketvirtadienį privertusį atsistatydinti B. Johnsoną.

R. Sunakas ir buvęs sveikatos apsaugos sekretorius Sajidas Javidas atsistatydino antradienį, paskatindami dešimtis kiek žemesnio rango vyriausybės narių padaryti tą patį.

Tai po 36 valandų privertė atsistatydinti B. Johnsoną iš konservatorių lyderio posto.

Tačiau 58 metų B. Johnsonas sakė, kad dirbs, kol bus išrinktas jo įpėdinis.

Daug pretendentų

Buvęs užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas, kuris per praėjusius lyderio rinkimus 2019-aisiais liko antras po B. Johnsono, vėlai šeštadienį paskelbė vėl sieksiantis šio posto.

Varžybose dėl jo taip pat dalyvauja antradienį paskirtas iždo kancleris Nadhimas Zahawi ir susisiekimo sekretorius Grantas Shappsas.

Prie jų prisideda generalinė prokurorė, tvirta „Brexito“ šalininkė Suella Braverman, palyginti nežinoma buvusi lygių galimybių ministrė Kemi Badenoch, eilinis konservatorių parlamentaras Tomas Tugendhatas.

Kitas torių parlamentaras, Rehmanas Chishti, į varžybas įsitraukė sekmadienį vakare, kandidatų skaičių padidindamas iki 11.

Tačiau gynybos sekretorius Benas Wallace'as, kuris puikiai pasirodė šiame poste ir buvo laikomas vienu iš torių favoritų, šeštadienį pareiškė, kad po diskusijų su kolegomis ir šeima nesieks tapti naujuoju Konservatorių partijos lyderiu ir šalies premjeru

Mokesčiai jau yra svarbi šių rinkimų skiriamoji linija, Britanijai susidūrus su didelės infliacijos, smarkiai brangstančio pragyvenimo, lėto augimo ir palyginti didelių mokesčių deriniu.

Dėmesys mokesčiams

Laikraštyje „The Sunday Telegraph“ atskirai skelbdami apie savo ketinimus siekti torių lyderio ir JK premjero posto, S. Javidas ir J. Huntas pažadėjo sumažinti pelno mokestį nuo 25 iki 15 procentų.

S. Javidas sakė, kad taip pat sumažintų arba pakeistų kitus mokesčius. Be kita ko, jis sakė, kad atšauktų neseniai įsigaliojusį nacionalinio draudimo didinimą, kuriuo siekiama kelti sveikatos priežiūros paslaugų finansavimą.

J. Huntas, G. Shappsas ir T. Tugendhatas savo poziciją dėl mažesnių mokesčių išsakė sekmadienio rytą pasirodę televizijos laidose, o L. Truss taip pat akcentavo mokesčių mažinimą.

Tačiau prieš savaitgalį socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše, kuriuo paskelbė apie savo kandidatūros kėlimą, R. Sunakas kalbėjo kitokiu tonu ir perspėjo torius netikėti „pasakomis“.

Tuo metu N. Zahawi kampanijai jau iškilo pavojus, sekmadienį žiniasklaidoje pasirodžius pranešimams, kad jo asmeninius mokesčių reikalus tiria pajamų ir muitinės pareigūnai, priklausantys Iždo departamentui. Jis pats neigia kaip nors nusižengęs.

Rinkimai

Tikėtina, kad iš esmės jau kelis mėnesius vykstanti aštri kampanija bus oficialiai paleista pirmadienį, kai susirinks torių parlamento narių komitetas, kad susitartų dėl lyderio rinkimų tvarkaraščio ir taisyklių.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, kandidatų registracijai gali būti nustatytas terminas iki antradienio vakaro.

Komiteto iždininkas Geoffrey Cliftonas-Brownas radijo stočiai LBC sakė esąs „visiškai įsitikinęs“, kad iki liepos 21 dieną prasidėsiančių parlamento vasaros atostogų bus likę du kandidatai, iš kurių vienas taps lyderiu.

Per pirmąjį etapą 358 konservatorių frakcijos parlamente nariai sumažins pretendentų skaičių iki dviejų per virtinę balsavimų, kai per kiekvieną iš jų iškrenta mažiausiai balsų gavęs kandidatas.

Per antrą etapą dešimtys tūkstančių paprastų partijos narių išrinks lyderį slaptu balsavimu.

Partijos pareigūnai tikisi, kad šie dviejų etapų rinkimai baigsis gerokai anksčiau nei įvyks konservatorių metinis suvažiavimas, planuojamas spalio pradžioje.

Konservatyvių pažiūrų politikos komentatorius Iainas Dale'as sekmadienį teigė, kad jei atsiras bendru sutarimu išrinktas kandidatas, rinkimai gali baigtis be partijos narių balsavimo, kaip nutiko 2016 metais.

Tąsyk B. Johnsono pirmtakė Theresa May išvengė šio etapo, nes paskutinė jos likusi varžovė Andrea Leadsom iš kovos pasitraukė.

Tuo metu leidinys „The Sunday Times“, prognozuodamas galimai užsitęsiančią kovą, pranešė, kad kai kurių pretendentų komandos surinko kompromituojančių įtarimų apie kitus kandidatus ir jų padėjėjus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 11 09:08
Spausdinti