Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


EK DERYBŲ REKOMENDACIJA UKRAINAI IR MOLDOVAI
Briuselis rekomenduoja pradėti derybas su Ukraina dėl stojimo į ES
BNS
Scanpix
Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Europos Sąjungos vykdomoji institucija trečiadienį rekomendavo valstybėms narėms pradėti oficialias derybas dėl Ukrainos ir Moldovos narystės, o Sakartvelui suteikti kandidatės statusą.

„Šiandien yra istorinė diena, nes šiandien Komisija rekomenduoja Tarybai pradėti stojimo derybas su Ukraina ir Moldova“, – sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Keliose ataskaitose ES vykdomoji institucija rekomendavo leisti karo nuniokotai Ukrainai pradėti derybas dėl narystės, kai tik ji pašalins kai kuriuos trūkumus.

EK pagyrė Ukrainą, į kurią pernai įsiveržė Rusijos kariuomenė, sakydama, kad vyriausybė „pademonstravo nepaprastą institucinę stiprybę, ryžtą ir gebėjimą veikti“. Tačiau Komisija teigė, kad derybos turėtų prasidėti tik tada, kai bus išspręstos korupcijos, lobizmo problemos ir priimtas įstatymas dėl tautinių mažumų.

Panašią žinią gavo ir Ukrainos kaimynė Moldova.

Sakartvelui buvo pasakyta, kad jis turėtų būti oficialiai įvardytas kaip kandidatas įstoti į bloką, kai pašalins trūkumus, įskaitant kovos su korupcija ir rinkimų srityse. Tai nereiškia, kad šalis artimiausiu metu pradės stojimo derybas. Prieš tai Sakartvelas turės įgyvendinti reformas.

Metinėse pažangos ataskaitose pateikiamuose Komisijos pasiūlymuose dažniausiai pateikiamos techninės gairės 27 ES valstybėms narėms apie tai, kokią pažangą šalys padarė derindamos savo įstatymus ir standartus su įgyvendinamais bloko.

Gruodžio 14–15 d. Briuselyje vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime ES lyderiai turėtų nuspręsti, ar pritarti šioms rekomendacijoms. Nėra garantijos, kad jie vienbalsiai susitars tai padaryti.

2023 11 08 14:14
Spausdinti