Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BULGARIJA
Bulgarijos parlamento rinkimuose pirmauja konservatoriai ir liberalai
ELTA
Scanpix
Boikas Borisovas.

Bulgarijoje sekmadienį, po penktųjų parlamento rinkimų per dvejus metus, konservatoriai ir liberalai pasiekė panašių rezultatų, o prorusiška partija šiek tiek pagerino savo pozicijas.

Rusijos invazija į kaimyninę Ukrainą dar pagilino politinę krizę, apėmusią šią neturtingą Balkanų šalį nuo 2020 metų, – tokios nebūta ten nuo komunizmo žlugimo laikų.

Sekmadienio rinkimų rezultatai vargu ar užbaigs krizę 6,5 mln. gyventojų turinčioje šalyje, kuri yra ES ir NATO narė, bet istoriškai ir kultūriškai artima Rusijai.

Remiantis išankstiniais rezultatais, buvusio ilgamečio premjero Boiko Borisovo konservatyvioji GERB gavo 24-26 proc. balsų ir tik šiek tiek aplenkė liberalo Kirilo Petkovo vadovaujamą koaliciją (23-24 proc.).

Ultranacionalistinė partija „Vazraždane“, palaikanti Kremliaus vykdomą karą, gavo 13-14 proc. balsų, t. y. daugiau nei 10 proc. balsų, kuriuos surinko per paskutinį balsavimą spalio mėnesį.

Sekmadienio rinkimuose dalyvavo 40 proc. rinkėjų, t. y. vos daugiau nei spalį, kai rinkėjų aktyvumas buvo rekordiškai žemas ir nesiekė 40 proc.

Oficialių rezultatų tikimasi sulaukti tik per ateinančią savaitę.

2023 04 03 09:11
Spausdinti