Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


PARAMA UKRAINAI
Čekijos iniciatyva 300 tūkst. artilerijos sviedinių keliaus į Ukrainą
ELTA
X

Čekijos iniciatyva pirkti Ukrainai ginklus ne Europoje iš dalies pasisekė: buvo surinkta pakankamai pinigų nupirkti 300 tūkst. sviedinių. Tiesa, tai – mažesnis skaičius nei minėjo Čekijos prezidentas.

Prezidentas Petras Pavelas ketvirtadienį sakė, kad Ukraina per kelias savaites gaus 800 tūkst. sviedinių, kai 18 šalių donorių pažadėjo finansavimą.

„Mums pavyko surinkti pakankamai pinigų, kad nupirktume pirmąją 300 tūkst. artilerijos sviedinių partiją“, – penktadienį pareiškė ministras pirmininkas Petras Fiala. „Tačiau mūsų tikslas yra pasiekti daug daugiau! Toliau ieškome partnerių, kad galėtume tęsti paramą Ukrainai, drąsiai kovojančiai su agresore Rusija“, – pridūrė jis socialiniame tinkle X.

Europa neįstengia suteikti Ukrainai pakankamai amunicijos ir neįvykdė duoto pažado iki kovo pabaigos pristatyti milijoną sviedinių. Tačiau praėjusį mėnesį Miunchene vykusioje saugumo konferencijoje P. Pavelas sakė, kad Čekija, Europos Sąjungos (ES) ir NATO narė, rado reikšmingą kiekį ginkluotės Ukrainai ne pačiame žemyne. Tuo metu jis sakė, kad dirbdami su Kanada ir Danija čekai „identifikavo“ 500 tūkst. 155 mm ir 300 tūkst. 122 mm sviedinių.

Anksčiau „The Financial Times“ paskelbė, kad Praha siekia sutelkti 1,5 mlrd. JAV dolerių, kad galėtų sumokėti už šaudmenis.

Rusijos kariuomenę sulaikančios Ukrainos pajėgos jau kelis mėnesius patiria amunicijos trūkumą. Kyjivo rėmėjai siunčia Ukrainai savo turimus sviedinius, bet jų atsargų nepakanka. Be to, kai kurios Ukrainos sąjungininkės ES iki šiol nebuvo linkusios nukreipti išlaidas gynybai į kitas blokui nepriklausančias šalis.

Prie projekto prisideda Belgija, Didžioji Britanija, Kanada, Danija, Prancūzija, Vokietija, Lietuva, Nyderlandai, Norvegija ir Švedija. Nyderlandai pažadėjo paaukoti 100 mln. eurų, Vokietija pasiūlė „triženklę milijonų eurų sumą“.

2024 03 08 15:11
Spausdinti