Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
Chersono srityje ukrainiečiai veržiasi į kairįjį Dnipro upės krantą
ELTA
ELTA/EPA
Ukrainiečių kariai.

Iš dalies išlaisvintoje pietinėje Chersono srityje Ukrainos kariuomenė įsiveržė į Dnipro upės krantą, iki šiol kontroliuotą Rusijos okupantų, rodo Vakarų karinių specialistų analizė.

JAV karo studijų institutas (ISW) sekmadienį pranešė, kad paskelbti geoduomenys ir Rusijos karinių tinklaraštininkų pranešimai rodo, jog Ukrainos pajėgos užėmė pozicijas kairiajame, arba rytiniame, krante Chersono srityje. Vis dėlto, pasak ekspertų, šios Ukrainos sėkmės – apie tokią pranešta pirmą kartą – mastas ir tikslai nėra aiškūs.

Per Ukrainos puolimą rudenį Rusijos karinės pajėgos pasitraukė iš regiono sostinės Chersono ir visiškai paliko vakarinį Dnipro upės krantą regione. Jų tikslas buvo užkirsti kelią Ukrainos kariuomenės veržimuisi į kitą krantą.

Nauja raida reikštų, kad Rusijos daliniai nebekontroliuoja dar daugiau srities teritorijos. Dėl to okupantai galėtų sutelkti dėmesį tik į miestus, teigia ISW analitikai.

Iš pradžių Ukrainos kariuomenė atsisakė komentuoti pranešimą. „Tęsiamas labai sunkus darbas“, – sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovė ir pridūrė, kad padėtis palei plačią Dnipro upę yra sudėtinga. Ji netiesiogiai paragino ekspertus nedidinti „informacinio triukšmo“ ir sakė, kad operacijoms rajone labiau padėtų tyla, ISW ekspertams ji patarė būti „kantriems“.

Pasak Ukrainos pareigūnų, sekmadienį Rusijos kariuomenė puolė Rytų Ukrainos Avdijivkos ir Bachmuto miestus. Kyjivo kariuomenė atmušė maždaug 45 atakas, vakare paskelbė Ukrainos generalinis štabas. Iš Marjinkos taip pat pranešta apie kelis rusų surengtus puolimus.

Ukraina jau beveik 14 mėnesių atremia plataus masto Rusijos invaziją. Šiuo metu Ukrainos kariuomenė rengiasi naujam puolimui, kad išlaisvintų okupuotas teritorijas. Rusija irgi rengiasi ilgam karui su kaimynine šalimi. Didžiosios Britanijos vyriausybės teigimu, Maskva stiprina gynybinius pajėgumus ir ieško savanorių kariuomenei.

2023 04 24 10:18
Spausdinti