Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


NATO IR UKRAINA
D. Kuleba: NATO trūksta politinės valios
ELTA
Scanpix
D. Kuleba.

NATO trūksta politinės valios sprendimui dėl Ukrainos stojimo priimti. Nors Ukrainos narystė Aljanse „negali sustabdyti karo, bet tai gali padėti užkirsti kelią karui Europoje ir euroatlantinėje erdvėje ateityje“.

Kaip praneša portalas „rbc.ua“, tokią nuomonę interviu televizijos kanalui CNN išsakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

„Viskas įmanoma, kai yra politinė valia, visa kita – antraeilis dalykas. Politinė valia – svarbiausia. Bet politinės valios Aljanse trūksta“, - konstatavo Ukrainos diplomatijos vadovas.

D. Kuleba pagrindė savo žodžius Suomijos pavyzdžiu.

„Visiems, kurie sako, kad Ukrainos įstojimas į NATO neįmanomas, patarčiau pažvelgti į Suomijos atvejį. Suomija – NATO narė. Prieš metus buvo neįmanoma įsivaizduoti, kad taip nutiks. Tačiau dabar, kai atsirado politinė valia, Suomija yra NATO narė. Ir mes jais didžiuojamės“, – pridūrė ministras.

URM vadovas įsitikinęs, jog kol Ukraina liks už NATO durų, būdama „artima draugė, labiausiai gerbiama sąjungininkė ar ypatinga partnerė, tol bus rizika, kad pasikartos Rusijos agresija prieš Ukrainą“.

„Kaip tik todėl strategiškai protinga išbraukti tokią riziką iš tarptautinės darbotvarkės. Kad ir kokia būtų taikos išsaugojimo kaina, taikos atkūrimo kaina visada didesnė", – pridūrė ministras.

Anksčiau D. Kuleba sakė, kad Ukraina nemato ir nenori alternatyvos narystei NATO, todėl tikisi „įstojimo grafiko“ iš Aljanso viršūnių susitikimo Vilniuje.

2023 04 26 10:09
Spausdinti