Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


JAV TRUMPAS
D. Trumpas iki 2026 metų prašo nukelti jo teismą dėl kišimosi į rinkimus
BNS
Scanpix
Donaldas Trumpas.

JAV eksprezidento Donaldo Trumpo advokatai ketvirtadienį paprašė nukelti iki 2026 metų balandžio teismą dėl federalinių kaltinimų sąmokslu siekiant panaikinti 2020 metų balsavimo rezultatus, nors kitąmet vyks Jungtinių Valstijų vadovo rinkimai, kuriuose siekia dalyvauti respublikonas.

Prašymas pateiktas pagrindiniam prokurorui Jackui Smithui reikalaujant, kad ši byla būtų pradėta nagrinėti sausio 2 dieną. Tai viena iš keturių baudžiamųjų bylų, kuriose figūruoja D. Trumpas, siekiantis sugrįžti į Baltuosius rūmus.

„Visuomenės interesas yra teisingumas ir sąžiningas teismo procesas, o ne skubotas nuosprendis“, – teigė buvusio prezidento advokatai.

Jie teigė, kad bylos medžiagai apdoroti prireiks ištisų mėnesių.

„Darant prielaidą, kad dokumentus galėtume pradėti nagrinėti šiandien, turėtume kasdien peržiūrėti po 99 762 puslapius, kad iki vyriausybės pasiūlytos prisiekusiųjų atrankos datos baigtume rengti pirminę medžiagą“, – sakė jie.

„Tai yra visa [Levo] Tolstojaus „Karas ir taika“, 78 kartus per dieną, kasdien nuo dabar iki prisiekusiųjų atrankos“, – teigė teisininkai.

JAV apygardos teismo teisėja Tanya Chutkan rugpjūčio 28 dieną turi paskelbti sprendimą dėl teismo posėdžio datos.

„Vyriausybės siūloma bylos nagrinėjimo data yra tinkama pusiausvyra tarp kaltinamojo teisės pasirengti gynybai ir didelio visuomenės intereso, kad byla būtų išnagrinėta kuo greičiau“, – anksčiau sakė J. Smithas teismui pateiktame pareiškime, kuriame prašoma bylos nagrinėjimą pradėti sausio mėnesį.

Ši byla yra rimčiausia iš keturių, kuriose D. Trumpui pateikta dešimtys kaltinimų, įskaitant galimą slaptą pinigų mokėjimą pornografijos žvaigždei, siekiant apeiti rinkimų kampanijos finansavimo taisykles prieš 2016 metų balsavimą.

D. Trumpas taip pat kaltinamas netinkamai tvarkant dešimtis įslaptintų dokumentų, įskaitant karinius planus ir branduolines paslaptis, kuriuos jis išsivežė iš Baltųjų rūmų palikdamas postą, ir kartu su savo darbuotojais rengiant sąmokslą, kaip juos paslėpti nuo tyrėjų.

J. Bideno generalinis prokuroras Merrickas Garlandas paskyrė J. Smithą specialiuoju patarėju federalinėje rinkimų sąmokslo byloje, pavesdamas jam priimti sprendimus dėl baudžiamojo persekiojimo. Tuo siekiama išvengti tikros ar numanomos politinės įtakos.

D. Trumpas ir jo komanda smerkia baudžiamąjį persekiojimą kaip politiškai šališką.

„Dabartinė administracija siekia, kad jos pagrindinis politinis oponentas ir pagrindinis kandidatas artėjančiuose prezidento rinkimuose būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn“, – teigė jo advokatai ketvirtadienį pateiktame dokumente.

Kitų dviejų D. Trumpo teismo procesų – Niujorke valstijos lygmeniu ir Floridoje federaliniu lygmeniu – datos jau nustatytos. Teismai numatyti prieš kitų metų lapkritį įvyksiantį balsavimą: atitinkamai kovą ir gegužę.

Su rinkimais susijusių kaltinimų reketu Džordžijoje teismo posėdžio data dar nenustatyta.

Ketvirtadienį D. Trumpas savo socialiniame tinkle „Truth“ nurodė, kad atšauks pirmadienį savo golfo klube Bedminsteryje, Naujajame Džersyje, planuotą spaudos konferenciją dėl 2020 metų rinkimų Džordžijoje.

Ten jis žadėjo atskleisti naujų įrodymų apie tariamą sukčiavimą per balsavimą šioje valstijoje. Šie jo teiginiai niekada nebuvo paremti kokiais nors įrodymais.

2023 08 18 12:11
Spausdinti